Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
IZRADA WEB STRANICA

Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...

Ažurirano: 29. 1. 2023.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga

SVINJOGOJSTVO

KRIŽANJE SVINJA

Cilj uporabnih ili kako se još nazivaju i industrijska križanja je da se proizvedu što je moguće kvalitetniji križanci bilo za rasplod, bilo za tov.
Postoje različiti oblici takvog križanja koji ovise o broju pasmina koje su uključene u samo križanje. Pa tako postoje dvopasminska, tropasminska, četveropasmiska, unakrsna i rotacijska križanja.

Dvopasminska i tropasminska križanja najčešći su oblici križanja u svinjogojstvu gdje se u F1 generaciji nastoje poboljšati svojstva plodnosti, a križanjem F1 generacije s trećom pasminom nastoje se poboljšati tovna svojstva i mesnatost.
Kao primjer se može uzeti križanje između švedskog landrasa i velikog jorkšira da bi se povećala plodnost (broj odojaka u leglu) a zatim pripuštanje nazimice iz tog legla s Durokom kako bi se popravile tovne sposobnosti i kvaliteta mesa. Ta pojava veće manifestacije pojedinih svojstava (plodnosti i mesnatosti) kod potomaka dobivenih križanjem dviju pasmina naziva se heterozis efekt.
Tako naprimjer, heterozis efekt u tropasmiskom križanju može iznositi i do 20%. Međutim tu treba imati na umu da učinak tog efekta ne ovisi samo o plodnosti pasmina koje su međusobno križane već i o njihovom položaju u križanju (npr. dali je otac bio landras ili jorkšir).

Činjenica je da je naše svinjogojstvo na vrlo niskim granama što se prije svega ogleda u broju odojaka po krmači godišnje, u kvaliteti svinjskih polovica i konverziji hrane.

U svakom slučaju jedan od razloga takvog stanja je i neadekvatan genetski sastav tovljenika koji se može popraviti gore navedenim križanjima. Od genotipova svinja za proizvodnju mesa kod nas se uzgajaju veliki jorkšir i švedski landras a u zadnje vrijeme počeo se koristiti i pietren i njemački landras. Vrlo dobra kombinacija križanja za proizvodnju svježeg svinjskog mesa je križanje između švedskog landrasa i velikog jorkšira te zatim pripuštanje F1 generacije s nerastom pietrenom ili belgijskim landrasom.

Međutim za suhomesnatu upotrebu za koju se prerađuje većina svinja na našim miješanim gospodarstvima nisu potrebni izrazito mesnati tipovi (pietren) već oni koji sadrže manje slobodne vode (od 5-6%) i više intramuskularne masti (međumišićne masnoće). Tako bi bilo idealno da su krmače križanke između švedskog landrasa i velikog jorkšira a nerast da je Durok.
Durok je pasmina koja je u nas nedovoljno poznata a karakterizira nešto veća količina međumišićne masnoće (4-6%) neophodne za suhomesnate proizvode, s time da je plodnost dosta neujednačena.

 


 Svinjogojstvo

Aktualno stanje u svinjogojstvu

Mijenjanje kakvoće polovica upotrebom hibridnih nerastova i krmača

Klimatizacija svinjogojilišta i dvonamjenske hranilice

Križanje svinja

Pododjel za uzgoj i selekciju svinja pri HSSC

Sirutka kao dopuna u ishrani svinja

Literatura

Utjecaj hranidbe životinja na okoliš

Zarazne bolesti

Enzotska pneumonia svinja ili Gripa prasadi

Klasična svinjska kuga

Vrbanac

Slinavka i šap

Trihineloza

Bedrenica

Iz tiska

Zakoni i propisi

Teme u pripremiPoslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni