Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
IZRADA WEB STRANICA

Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...

Ažurirano: 7. 2. 2023.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga

SVINJOGOJSTVO  
                                  
KLIMATIZACIJA SVINJOGOJILIŠTA i
DVONAMJENSKE HRANILICE


S gotovo 1,6 milijuna tovljenih svinja Hrvatska još ni izbliza ne podmiruje svoje potrebe i meso se uvozi. A zbog sadašnjih potencijala, ponajprije zbog bogatstva stočnom hranom, a i tovnih kapaciteta, Hrvatska bi mogla postati čak i izvoznica, no samo ukoliko se modernizira proizvodnja i poveča prirast. Povećanje prirasta, može se očekivati samo ukoliko se ulaže u opremanje svinjogojilišta, u čemu naša proizvodnja uvelike zaostaje za europskom tehnologijom i opremanjem svinjogojilišta.

Kod opremanja svinjogojilišta bitna je i klimatizacija objekata i primjena najsuvremenijih hranilica. Tako primjerice, ventilacijski sustavi nizozemske tvrtke Fancon predstavljeni su u Hrvatskoj još prošle godine poljoprivrednim tvrtkama, a i iznijeti su rezultati višegodišnjeg istraživanja u primjeni klimatizacijske opreme na vlastitim farmama Fancona na kojima se godišnje tovi sedam milijuna svinja, što je pola nizozemske proizvodnje.

Falcon razvija opremu za hlađenje i zagrijavanja objekata, kako bi se postigli optimalni uvjeti za što racionalniji tov svinja, a koja je od sada dostupna i preko hrvatskih predstavnika.

Dosadašnja su istraživanja pokazala kako je najisplativija automatska klimatizacija koja u svakom trenutku osigurava dovoljnu temperaturu za uzgoj krmača, prasadi i tovljenika.

Zna se da svinje pri nižim temperaturama troše više hrane kako bi se umastile i prirodno zaštitile od hladnoće, a slično je i ljeti kada se pak bore protiv visokih temperatura.

Svi izračuni pokazuju, uspoređujući ulaganja u klimatizaciju i postignut prirast, da se ulaganja u nabavu opreme brzo vrate.

Od predstavnika tvrtke "Verbakel" predstavljene su pak koristi koju farmerima donose dvonamjenske hranilice.
Praksa je pokazala da svinje bolje jedu ako im je uz hranilicu i voda, jer tada prosipaju mnogo manje hrane, što pak pridonosi većem prirastu.
Izračunali smo da se samo po jednom stokilatom tovljeniku uštedi i do 30 posto hrane.

Sabirući sve to računica je pokazala da se višestruko isplati ulaganje u takve hranilice, čak u jednom turnusu.

Preporučeno je korišteje kombinirane hranilice s dva boksa hrane i vodom između njih. Najracionalnija je jedna takva hranilica za petnaestak tovljenika. Inače, takve hranilice već upotrebljavaju napredni hrvatski uzgajivači u kod kojih su već stručnjaci sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta istraživali učinke. (Međimurju je praćen tov 40 svinja, i to hranjenjem iz automatskih i kombiniranih hranilica.)

Istraživanja su pokazala da su kod korištenja kombiniranih hranilica tovljenici pojeli 8,5 posto više hrane, a time i 12 posto povisili prirast. Manje je i razbacivanje hrane te je čak 36 posto smanjena potrošnja vode.
Na temelju dosadašnjih istraživanja ustanovljeno je da se posve isplati nabava takvih hranilica i već samo u jednom turnusu sa 15 tovljenika.

Ukoliko seljaci ne opreme tovne i uzgojne objekte, u skladu sa europskim tehnološkim standardima, koji postaju i hrvatskim tehnološkim standardima, bez toga nema ni rentabilne ekonomsko isplative i kvalitetne proizvodnje, a proizvodnja na zastarjelim tehnološkim rješenjima, ili čak, što nije rijedak slučaj, bez ikakvih tehnoloških rješenja ne može biti tržišno konkurentna i isplativa.

 Svinjogojstvo

Aktualno stanje u svinjogojstvu

Mijenjanje kakvoće polovica upotrebom hibridnih nerastova i krmača

Klimatizacija svinjogojilišta i dvonamjenske hranilice

Križanje svinja

Pododjel za uzgoj i selekciju svinja pri HSSC

Sirutka kao dopuna u ishrani svinja

Literatura

Utjecaj hranidbe životinja na okoliš

Zarazne bolesti

Enzotska pneumonia svinja ili Gripa prasadi

Klasična svinjska kuga

Vrbanac

Slinavka i šap

Trihineloza

Bedrenica

Iz tiska

Zakoni i propisi

Teme u pripremiPoslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni