POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 


NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU
SALAMURENO MESO I ZDRAVLJE LJUDI
Karolyi, D.

UVOD
Salamurenje mesa od iznimnog je značenja za mesno-prerađivačku industriju. Primjerice, do 70 % svinjskog trupa prerađuje se u različite salamurene proizvode. Ključni sastojak salamure za meso jesu soli za salamurenje, nitriti i nitrati, koji se s kuhinjskom soli, začinima i drugim dodacima (reducirajuće tvari, fosfati...) redovito koriste u industrijskoj preradi mesa. Prema važećim propisima (Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o aditivima koji se mogu nalaziti u namirnicama NN br.122/2000), nitriti se mogu dodavati u obliku kalijevog-nitrita (KNO2, E 249) i natrijevog-nitrita (NaNO2, E 250) ili nitrata kao kalijev-nitrat (KNO3, E 252) odnosno natrijev-nitrat (NaNO3, E 251) u količinama od 50 mg/kg do 250 mg/kg ovisno o vrsti proizvoda.

POTENCIJALNI RIZIK
Opći trend smanjenja uporabe nitrita i nitrata potaknut je 70-ih godina prošlog stoljeća, nakon što je rezidualni nitrit u salamurenom mesu označen kao potencijalna opasnost za zdravlje ljudi, a salamureno meso kao mogući izvor nitrozoamina. Spojevi nitrozoamini i nitrozoamidi (prilog 1) nastaju reakcijom između nitrita i amina ili amida, a zabrinutost je izazvalo otkriće njihova kancerogenog djelovanje kod štakora i drugih pokusnih životinja. To je potaklo niz pitanja i rasprava o mogućoj vezi između nitrata, nitrita, nitrozoamina, salamurenog mesa i razvoja raka kod ljudi. Premda su istraživanja koja su uslijedila utvrdila izrazito niske razine nitrozoamina u salamurenim mesnim proizvodima, strah i nepovjerenje potrošača primorali se mesno-prerađivačku industriju na višestruko smanjivanje ukupne razine nitrita i nitrata u solima za salamurenje. Pored toga značajno je povećana uporaba reducirajućih tvari, primjerice askorbata, koje priječe reakcije nastanka nitrozoamina, čime je još više smanjena potencijalna opasnost od tvorbe N nitrozo-spojeva u salamurenom mesu.

ZAKLJUČAK
Salamurenje mesa važan je i neizostavan dio mesno-prerađivačkog procesa s brojnim pozitivnim učincima na kakvoću i sigurnost proizvoda. Uporaba nitrita i nitrata u salamuri označena je kao potencijalno opasna za zdravlje ljudi zbog rezidualnog nitrita i mogućnosti tvorbe karcinogenih N nitrozo spojeva u salamurenom mesu. To je dovelo do značajnog smanjenja dopuštenih količina nitrita i nitrata u solima za salamurenje mesa. Dosadašnja istraživanja i odgovorne institucije, upućuju na zaključak da se konzumacija salamurenih mesnih proizvoda ne može uzročno povezati s povećanim rizikom od pojave raka u ljudi. Danas proizvodi od salamurenog mesa sadrže niske razine rezidualnog nitrita i viši sadržaj askorbata, što ih čini dodatno sigurnijima za konzumaciju.Prilog 1. Karcinogeni N nitrozo spojevi

Amini i amidi, spojevi opće kemijske formule R1R2NH i R1CO-N-R2, javljaju se kao sastojci hrane i kao tjelesni metaboliti u tjelesnim sekretima. Kada uđu u reakcije s nitritom mogu se formirati karcinogeni N nitrozo spojevi. Dijele se u dvije skupine:Nitrozoamidi nastaju u vrlo kiseloj sredini, nestabilni su, brzo se raspadaju i poglavito oštećuju organe u kojima nastaju, primjerice želudac.
Nitrozoamini zahtijevaju metaboličku aktivaciju da postanu nestabilni i reaktivni. U takvom stanju mogu oštetiti DNA, izazvati mutacije i rak kod eksperimentalnih životinja na kojima su testirani.

Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju


Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Veterinarsko-sanitarni uvjeti za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla

TEHNLOGIJA

Uloga stroja za mljevenje mesa u preradi

IZ LITERATURE I PRAKSE

Standardni sanitacijski operativni program (SSOP’s)

Salamureno meso i zdravlje ljudi
ODABRANE STRANICE

Inspekcijske kontrole u prometu mesom i mesnim prerađevinama

TRŽIŠTE MESA

Tržište goveda

Tržište svinja

TRŽIŠTE RIBA

Slatkovodna riba u ribogojilištima

Morska riba u ribogojilištima

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Kakvoća pašteta u ovitku na zagrebačkom tržištu

STRUČNI RAD

Bakteriološka ispravnost pačjih jaja

STRUČNI RAD

Bakteriološka ispravnost proizvoda od usitnjenog oblikovanog mesa

REVIJALNI PRIKAZ

Histamin u mesu i mesnim proizvodima

AUTORSKI PREGLED

Boja mesa - važan parametar kakvoće

Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima
Ažurirano: 12. 12. 2019.MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb