Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
IZRADA WEB STRANICA

Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...

Ažurirano: 7. 2. 2023.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga


FOLIJARNA PRIHRANA ŠEĆERNE REPE


Za proizvodnju visokih prinosa dobre kvalitete korijena šećerne repe tlo, pored ostalog, treba imati dobre zalihe bora i magnezija, jer ih šećerna repa iznosi više nego druge kulture, i to bora 300-500 g/ha te magnezija 60-80 kg/ha.

Pri nedostatku bora nastaju morfološke anatomske i fiziološke promjene na biljkama šećerne repe. Takve biljke ostaju nerazvijene, izumiru začeci najmlađih listova, a na glavi i unutrašnjoj strani peteljke nastaju pukotine. U uvjetima nedostatka bora korijen repe ostaje nerazvijen, a sadržaj je šećera u njemu smanjen. Nedostatak magnezija u tlu također uzrokuje smanjenje prinosa i kvalitete korijena. Taj element, osim što je prijeko potreban za promet energije i rezervnih tvari, ulazi u sastav molekule klorofila. Zato se prvi simptomi nedostatka magnezija pokazuju u obliku ograničenih žutih područja na rubovima listova srednje dobi. Žuta područja šire se između žila i kroz nekoliko tjedana lišće postaje nekrotično.

Da bi pravilno odredili površine na kojima je potrebna gnojidba borom i magnezijem, prije sjetve šećerne repe (ljeto-jesen) potrebno je uzeti uzorke tla za kemijske analize. Nakon dobivenih rezultata treba registrirati površine s nedostatkom tih elemenata. U našim istraživanjima na osnovi analize 1462 uzorka uzetih sa 5924 ha u razdoblju 1997.-2000. godine, utvrđen je nedostatak magnezija na 17%, odnosno bora na 12% za šećernu repu predviđenih površina u RH.

Svake godine izabrano je pet proizvođača šećerne repe na čijim je površinama utvrđen nedostatak bora, i isto toliko proizvođača s nedostatkom magnezija te su postavljeni makropokusi s folijarnom prihranom.


OPIS TEHNOLOGIJE:

U vegetaciji šećerne repe u vrijeme intenzivnog usvajanja magnezija i bora na tlima koja pokazuju nedostatak tih elemenata treba obaviti folijarnu gnojidbu. Najveće potrebe za tim elementima šećerna repa ima tijekom lipnja i u prvoj polovici srpnja, odnosno od zatvaranja redova do postizanja maksimalne lisne površine. Magnezij se dodaje dva puta u obliku 5% otopine magnezijeva sulfata (gorka sol) sa 400 l/ha tekućine (20 kg/ha MgSO4x7 H2O x dva tretiranja = 40 kg/ha MgSO4x7 H2O). Bor se dodaje također dva puta, npr.u obliku Fertine B u količini od po 12,5 l/ha (ukupno 25 l/ha Fertine B, tj. 0,5+0,5 kg/ha B) sa po 200 l vode. Razmak između tretiranja pri primjeni bora i magnezija treba iznositi 10 do 15 dana (4.-7. lipnja prvo i 15.-20. lipnja drugo tretiranje).


EKONOMSKA ANALIZA (PROFITABILNOST):

Folijarna gnojidba magnezijem i borom dovodi do povećanja prinosa i kvalitete korijena, što vrednovano prema cjeniku korijena šećerne repe Tvornice šećera Osijek za 2000. godinu dovodi do povećanja prihoda:


– primjenom magnezija za 2.032,01 kn/ha

– primjenom bora za 1.013,18 kn/ha

Povećanje troškova pri upotrebe magnezija iznosilo je 197,06 kn/ha, a pri primjeni bora 377,06 kn/ha (prilog: I i II). Ostvarena dobit po hektaru s folijarnom gnojidbom uz primjenu magnezija iznosila je 1834,95 kn/ha, a uz primjenu bora 636,12 kn/ha.


PRIMJENJIVOST:

Rezultati ovih istraživanja lako su primjenjivi u proizvodnji šećerne repe. Gnojidbu borom ili magnezijem obvezatno treba provoditi ako postoje podaci kemijskih analiza tla o nedostatku nekog od navedenih elemenata. Ako ne raspolažemo ovim podacima, možemo provesti folijarnu gnojidbu borom ili magnezijem na osnovi simptoma koji se javljaju na listu šećerne repe u vrijeme najvećih potreba na tim hranivima.


KVANTITATIVNI PODACI:


Folijarna primjena bora u proizvodnji šećerne repe na tlima koja pokazuju nedovoljnu opskrbljenost ovim elementom rezultirala je povećanjem prinosa korijena. Prosječno za tri godine (1998.-2000.) prinos korijena povećan je s 53,1 na 55,5 t/ha, odnosno za 2,4 t/ha (4,5 %). Primjena magnezija također je povećala prinos korijena šećerne repe, i to prosječno za tri godine za 5,9 t/h (11,6 %) sa 50,7 na 56,6 t/ha. Budući da je utvrđen nedostatak bora na 12 % površina, što u godišnjoj proizvodnji repe za Hrvatsku iznosi 3120 ha, pa bi ukupno povećanje prinosa korijena iznosilo 7488 t. Primjena magnezija uz nedostatak na 17 % površina ili 4420 ha dalo bi povećanje prinosa od 26.078 t korijena.

U konačnom, prinos šećera primjenom bora u folijarnoj gnojidbi povećan je na površinama s nedostatkom ovog elementa za 0,48 t/ha ili ukupno 1.498 t šećera, a povećanje prinosa šećera pri gnojidbi magnezijem iznosilo je 1,09 t/ha ili ukupno 4.818 t šećera.


KVALITATIVNI PODACI:

Folijarna primjena bora i magnezija uvjetovala je i promjene u kvalitativnim pokazateljima. Uz folijarnu gnojidbu borom, digestija je povećana za 0,46 %, odnosno iskorištenje šećera za 0,33 %, a dodavanjem magnezija digestija je povećana za 0,7 % i iskorištenje šećera za 0,63 %.


ZAKLJUČCI:

Rezultati folijarne prihrane borom i magnezijem nedvojbeno pokazuju da je ova mjera opravdana. Zato se razloga proizvođačima šećerne repe može preporučiti folijarna gnojidba, prvenstveno na tlima s utvrđenim nedostatkom tih elemenata ili pri pojavi simptoma nedostatka na listu. Povećanje digestije primjenom bora iznosi 0,46 %, odnosno magnezija 0,70 %. Dobiveni porast prinosa korijena repe bio je 2,4 t/ha pri dodavanju bora, odnosno 5,9 t/ha pri gnojidbi magnezijem. Ostvarena čista dobit kretala se od 1.834,95 kn/ha pri primjeni magnezija do 636,12 kn/ha pri primjeni bora.


- - - - -
Izvor:
Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu
TEMA ISTRAŽIVANJA:
"FOLIJARNA PRIHRANA ŠEĆERNE REPE"
Glavni istraživač:
prof. dr. sc. Andrija Kristek

 

About wordsRATARSTVO

Proizvodnja duhana

Proizvodnja pšenice

Proizvodnja kukuruza

Proizvodnja krumpira

Proizvodnja šećerne repe

Proizvodnja ozimog ječma

Proizvodnja jarog ječma

Gnojidba kod proizvodnje ječma

Proizvodnja krmnog sirka

Proizvodnja soje

Proizvodnja suncokreta

Proizvodnja uljane repice

Proizvodnja zobi

MATIČNA KNJIGA BILJNE PROIZVODNJE

Folijarna prihrana šećerne repe

Rast i razvoj kukuruza

Savjeti za proizvodnju kukuruza

Literatura (knjige)

Plodosmjena

Silaža

Elementarne nepogode

Neke bolesti pšenice

Otkup pšenice

ANALIZA TLA

Agrometeorolog
Hrana i poljoprivreda u tržišnom gospodarstvu

Knjiga: "Proizvodnja krumpira"

Knjiga: "Proizvodnja kukuruza"

Utvrđivanje gubitaka na žitnom kombajnu

Priprema tla za sjetvu

Zakoni i propisi


Poslovni web katalog Poslovni web katalog Poslovni web katalogPoslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni