POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 

Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Preporuke knjiga

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Veterinarska ambulanta

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
Poslovni web katalog Poslovni katalog Poslovni internet katalog

Ažurirano: 25. 6. 2019.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga


KAKO OBRTNICI I MALI PODUZETNICI OTPLAĆUJU KREDITE

Vraćanje kredita miruje, otplaćuju se kamate

Prema spoznajama HBOR-a, najviše problema s povratom kredita imaju poduzetnici u poljoprivredi zbog nemogućnosti plasmana ili naplate svojih potraživanja te elementarnih nepogoda


Brojnim kreditima koji su odobreni obrtnicima i poduzetnicima posljednjih godina uglavnom još nije istekao rok počeka. U Zagrebačkoj banci, koja je u suradnji s Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo intenzivnije krenula u kreditiranje poduzetništva potkraj 2000. godine, potvrđuje da je u većini slučajeva otplata ugovorenih i iskorištenih kredita u mirovanju.
Programi koje je inicirao MOMSP, naime, nude malim gospodarstvenicima nekoliko kreditnih linija, gdje je grace period dvije godine, a rokovi otplate do 12 godina. U grace periodu, vele u Zabi, obveza korisnika kredita je isključivo tromjesečno plaćanje kamata, s čime ta banka zasad nema teškoća.

Zaba ne očekuje probleme
U sporadičnim slučajevima, odnosno, dogodi li se da se ne plaćaju dospjele obveze (kamate i rata), Zaba pokušava izravno kontaktirati s klijentom i riješiti zakašnjenja. Ističu da je odabir projekata koji se prate dugoročnim kreditima uz povoljne uvjete bio kvalitetan, na čemu je radilo Povjerenstvo i banka, te ne očekuju većih problema u ispunjavanju obveza.
- Zagrebačka je banka sudjelovala u ocjenjivanju kreditne sposobnosti klijenata, kvaliteti instrumenata osiguranja, namjenskoj kontroli korištenja kredita te je uz savjete stručnjaka pomogla poduzetnicima da se zadužuju do svojih mogućnosti.
Znači, sve je bilo određeno mogućom realizacijom na tržištu i ostvarenjem budućih prihoda - kažu u Zabi koja je uz, Poduzetnik i Grudu snijega, uključena i u kreditiranje novih tehnologija, turizma i izvoza.
Privredna banka Zagreb 1998. godine zaključila je 13 ugovora o poslovnoj suradnji sa županijama i gradovima te u 2000. desetak novih programa Grude snijega u kojima je bio i MOMSP.
Prošle je godine suradnja nastavljena te je potpisano još 40 ugovora u Poduzetniku, kao i ugovori s MOMSP-om o kreditiranju razvoja novih tehnologija te pripreme izvoza i izvoz. Ukupan je kreditni potencijal tih programa 625 milijardi kuna, a pri odobravanju kredita PBZ se pridržava svih uobičajenih pravila koje primjenjuje i za ostale rizične proizvode.
- Stoga je i naplata odobrenih kredita prema posebnim programima u suradnji s MOMSP-om na razini naplate svih ostalih kredita, pri čemu je polovica kredita još u razdoblju počeka. Razlozi i teškoće u vraćanju kredita isti su kao oni kod ostalih plasmana, a to su nelikvidnost i pravna regulativa. Banka naplatu dospjelih potraživanja pokušava završiti najprije u dogovoru s klijentom, i to posjetima ili opomenama. U slučajevima kada u tome ne uspije, koristimo se prisilnom naplatom prema zadužnicama ili putem mjenica te ovrhu na založenim nekretninama - vele u PBZ-u.
Hrvatska banka za obnovu i razvoj nema točnih spoznaja o svojim kreditima jer ih je najvećim dijelom plasirala preko poslovnih banaka koje su uglavnom uredno servisirale svoje obveze HBOR-u. Tek je u posljednje vrijeme HBOR počeo izravno odobravati kredite malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, a kako su krediti još u počeku, o urednosti vraćanja još ne mogu govoriti.

Moguć i reprogram obveza
- No, prema našim spoznajam, najviše problema s povratom odobrenih kredita imaju poduzetnici u poljoprivredi zato što ne mogu plasirati ili naplatiti svoja potraživanja te zbog elementarnih nepogoda. Poduzetnici koji zbog objektivnih razloga zapadnu u teškoće mogu u dogovoru sa svojom poslovnom bankom tražiti reprogram svojih obveza. Ako projekt ima tržišnu opravdanost, a plan poslovanja pokaže da ima šanse za preživljavanje i urednu otplatu obveza po kreditu, HBOR može odobriti produljenje počeka, roka otplate i slično - ističu u HBOR-u.


 
Izvor: "Večernji list", 24. srpnja 2002.          
 Zašto je potreban investicijski projekt

Sadržaj investicijskog projekta

Literatura

Izrada poslovnih planova!

Hrvatski registar obveza po kreditima

Iskustva MPC-a

Kako poduzetnici otplaćuju kredite

Simentalke mi ne mogu vraćati kreditPoslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni