Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
IZRADA WEB STRANICA

Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...

Ažurirano: 29. 1. 2023.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga

KAKO OBRTNICI I MALI PODUZETNICI OTPLAĆUJU KREDITE

Vraćanje kredita miruje, otplaćuju se kamate

Prema spoznajama HBOR-a, najviše problema s povratom kredita imaju poduzetnici u poljoprivredi zbog nemogućnosti plasmana ili naplate svojih potraživanja te elementarnih nepogoda


Brojnim kreditima koji su odobreni obrtnicima i poduzetnicima posljednjih godina uglavnom još nije istekao rok počeka. U Zagrebačkoj banci, koja je u suradnji s Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo intenzivnije krenula u kreditiranje poduzetništva potkraj 2000. godine, potvrđuje da je u većini slučajeva otplata ugovorenih i iskorištenih kredita u mirovanju.
Programi koje je inicirao MOMSP, naime, nude malim gospodarstvenicima nekoliko kreditnih linija, gdje je grace period dvije godine, a rokovi otplate do 12 godina. U grace periodu, vele u Zabi, obveza korisnika kredita je isključivo tromjesečno plaćanje kamata, s čime ta banka zasad nema teškoća.

Zaba ne očekuje probleme
U sporadičnim slučajevima, odnosno, dogodi li se da se ne plaćaju dospjele obveze (kamate i rata), Zaba pokušava izravno kontaktirati s klijentom i riješiti zakašnjenja. Ističu da je odabir projekata koji se prate dugoročnim kreditima uz povoljne uvjete bio kvalitetan, na čemu je radilo Povjerenstvo i banka, te ne očekuju većih problema u ispunjavanju obveza.
- Zagrebačka je banka sudjelovala u ocjenjivanju kreditne sposobnosti klijenata, kvaliteti instrumenata osiguranja, namjenskoj kontroli korištenja kredita te je uz savjete stručnjaka pomogla poduzetnicima da se zadužuju do svojih mogućnosti.
Znači, sve je bilo određeno mogućom realizacijom na tržištu i ostvarenjem budućih prihoda - kažu u Zabi koja je uz, Poduzetnik i Grudu snijega, uključena i u kreditiranje novih tehnologija, turizma i izvoza.
Privredna banka Zagreb 1998. godine zaključila je 13 ugovora o poslovnoj suradnji sa županijama i gradovima te u 2000. desetak novih programa Grude snijega u kojima je bio i MOMSP.
Prošle je godine suradnja nastavljena te je potpisano još 40 ugovora u Poduzetniku, kao i ugovori s MOMSP-om o kreditiranju razvoja novih tehnologija te pripreme izvoza i izvoz. Ukupan je kreditni potencijal tih programa 625 milijardi kuna, a pri odobravanju kredita PBZ se pridržava svih uobičajenih pravila koje primjenjuje i za ostale rizične proizvode.
- Stoga je i naplata odobrenih kredita prema posebnim programima u suradnji s MOMSP-om na razini naplate svih ostalih kredita, pri čemu je polovica kredita još u razdoblju počeka. Razlozi i teškoće u vraćanju kredita isti su kao oni kod ostalih plasmana, a to su nelikvidnost i pravna regulativa. Banka naplatu dospjelih potraživanja pokušava završiti najprije u dogovoru s klijentom, i to posjetima ili opomenama. U slučajevima kada u tome ne uspije, koristimo se prisilnom naplatom prema zadužnicama ili putem mjenica te ovrhu na založenim nekretninama - vele u PBZ-u.
Hrvatska banka za obnovu i razvoj nema točnih spoznaja o svojim kreditima jer ih je najvećim dijelom plasirala preko poslovnih banaka koje su uglavnom uredno servisirale svoje obveze HBOR-u. Tek je u posljednje vrijeme HBOR počeo izravno odobravati kredite malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, a kako su krediti još u počeku, o urednosti vraćanja još ne mogu govoriti.

Moguć i reprogram obveza
- No, prema našim spoznajam, najviše problema s povratom odobrenih kredita imaju poduzetnici u poljoprivredi zato što ne mogu plasirati ili naplatiti svoja potraživanja te zbog elementarnih nepogoda. Poduzetnici koji zbog objektivnih razloga zapadnu u teškoće mogu u dogovoru sa svojom poslovnom bankom tražiti reprogram svojih obveza. Ako projekt ima tržišnu opravdanost, a plan poslovanja pokaže da ima šanse za preživljavanje i urednu otplatu obveza po kreditu, HBOR može odobriti produljenje počeka, roka otplate i slično - ističu u HBOR-u.


 
Izvor: "Večernji list", 24. srpnja 2002.          
 Zašto je potreban investicijski projekt

Sadržaj investicijskog projekta

Literatura

Izrada poslovnih planova!

Hrvatski registar obveza po kreditima

Iskustva MPC-a

Kako poduzetnici otplaćuju kredite

Simentalke mi ne mogu vraćati kreditPoslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni