Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
IZRADA WEB STRANICA

Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...

Ažurirano: 29. 1. 2023.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga  IZ TISKA - ISKUSTVA

ISKUSTVA MEĐIMURSKOG PODUZETNIČKOG CENTRA

Izvor: članak na www.medjimurje.com - Županijske novine Međimurje


"... U razgovoru s ing. Novakom saznajemo što to međimurski model poticanja poduzetništva izdvaja iz sive mase hrvatskih pokušaja i pogrešaka.

Po kojem se ključnom elementu poticanja malog poduzetništva i obrtništva međimurski model prepoznaje na hrvatskoj gospodarskoj sceni?

- Osnovno je da su sve aktivnosti MPC-a počevši od modela kreditiranja poduzetnika, pa do edukacije, promocije i povezivanja poduzetnika temeljito pripremljene, obrađene i prilagođene stvarnim potrebama ovdašnjih poduzetnika, a ne dnevno-političkim planovima i lijepim željama ili potrebama politike - što smo imali prilike i u daljnjoj i u bližoj prošlosti vidjeti.
U odgovornom pristupu kreditiranju poduzetnika i razmatranju svakog pojedinačnog slučaja nismo pribjegavali nikakvim kompromisima u primjeni kriterija tko je sposoban za razvoj, a tko ne i to je očigledno prepoznato, ne samo u Međimurju. A to se jedino moglo tako da se prije podjele - po uvjetima otplate i kamatama poticajnih kredita - vrlo precizno odredilo kriterije, definiralo s kakvim projektima se može doći sa zahtjevom za kredit, te uz kakve garancije se kreditira.

"PAPIROLOGIJA" JE POTREBNA

No takvom je pristupu bilo i prigovora, jer su neki poduzetnici tvrdili da ih se maltretira s "papirologijom", da se u drugim županijama lakše dolazi do kredita, k tome do ozbiljnijih iznosa, ali ne spominjući i kako je "ležerno kreditiranje" u mnogim slučajevima završilo...

- Da, poduzetnici su zbog naše "papirologije" i bili koji puta i revoltirani. No, išlo se u dubinsku snimku poslovanja kandidata za kredit i zahtjeva po sadržaju - za što se kredit traži. Nije povjerenstvu koje prihvaća ili odbacuje zahtjeve za kredit namjera maltretirati poduzetnike i otežavati im pristup jeftinijem, poticajnom kreditnom aranžmanu, niti birati nikakve elitističke poduzetnike.

Cilj je jasan: plasirati kredite u programe koji će dati rezultat, uz koje će poduzetnici moći normalno poslovati, da onoga koji je uzeo kredit povrat ne opterećuje kao noćna mora.

Imamo li u Međimurju bilo koji slučaj dodjele kredita koji je kompromitiranje ideje i modela kreditranja, može li se naći primjer gdje se pri dodjeli kredita krivo ocijenilo, pa je u otplata zapela zbog nesposobnosti ili nemara korisnika kredita?

- Ma mi svi učimo dok smo živi, pa tako i ja danas gledam drugačije na prve kredite iz '98. godine i ove koje danas realiziramo. Naime, može se primjetiti da je za pet, šest kredita od trideset i jednog dodijeljenog koje poduzetnici nisu u stanju uredno vraćati, u svim slučajevima došlo do takvih promjena na njihovom tržištu da im je onemogućen normalan nastavak poslovanja. Što je na to utjecalo i da li se to moglo predvidjeti? Ima ipak jedan kompromis koji smo tada napravili, a pokazao se, makar je izuzetan slučaj, lošim...

Da bi donekle smanjili "papirologiju", nije se tražio elaborat o opravdanosti ulaganja za te kredite, već jasna vizija potkrijepljena s kraćim proračunom kako bi to trebalo izgledati u periodu korištenja kredita.
Za neke od kredita, da su bili pomno analizirani u fazi pripreme kroz kvalitetan investicijski elaborat, vjerojatno bi računice pokazale elemente zbog kojih možda kredit ne bi bio dodijeljen. Ali uzimajući u obzir da su nam to bili prvi krediti, da je ta, '98. godina, bila obilježena velikom gladi za svježim kapitalom, odlučili smo se na nešto nižu razinu kriterija i na brzu realizaciju kredita. Pokazalo se da zbog toga neki od poduzetnika nisu u stanju vraćati kredit.

"PAPIRNATA PROBA" JEFTINIJA OD PRAKSE

Ne zanemarimo čest prigovor poduzetnika krugova: investicijski eleborati puno koštaju, a u slučaju nedobivaja kredita "pucanj su u prazno", pa se poduzetnici više okreću svojem "poduzetničkom instiktu" nego brojkama. Praksa su pokušaji na slijepo i računice u grubo...

- Točno, jer postoje dvije kategorije poduzetnika i dvije moguće situacije u razvoju malopoduzetničke aktivnosti. Za poduzetnika početnika investicijski elaborat je papirnata proba poslovanja u živo.

Košta, istina je, ali mnogo manje košta provjera na papiru nego u praksi. Za poduzetnika u fazi rasta i razvoja, koji već ima etabliranu djelatnost, tržište, koji želi novi iskorak - elaborat može pomoći da svoj emotivni pristup, možda previše investicijskog žara, primiri s hladnom analitikom, s preciznim proračunom. Kada se proračun više puta "odvrti", može se doći do jako korisnih informacija i nešto vremenske rezerve u kojoj se uočeni nedostaci mogu korigirati..."                                             Zašto je potreban investicijski projekt

Sadržaj investicijskog projekta

Literatura

Izrada poslovnih planova!

Hrvatski registar obveza po kreditima

Iskustva MPC-a

Kako poduzetnici otplaćuju kredite

Simentalke mi ne mogu vraćati kreditPoslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni