Web portal za poslovne i internet usluge Poslovne usluge, marketing, web dizajn, oglasi, istraživanje tržišta, analize, baze podataka...
 

Kontakt - Informacije

Istraživanje i analiza tržišta

Poslovni izvještaji i pregledi

Internet marketing - SEO

IZRADA WEB STRANICA

IZRADA CMS STRANICA  <<

Hosting i zakup domena

Imenici i baze podataka

Primjeri (šprance) ugovora

Poslovni planovi za kredite

Poslovne usluge i ponude

Trgovačko posredovanje

Poslovna psihologija

Programi, software

Oglasi i obavijesti

Korisni linkovi

Poslovni klub

Besplatno


 

Poslovni forum - Internet usluge
 
Web hosting usluge - Informacije o hosting uslugama - Upute za hosting
 
HOSTING - Control panel - Upute za korisnike

Na ovim stranicama donosimo kratki pregled uputa za nove korisnike hostinga.

Upute se odnose prvenstveno na one korisnike koji su naručili samo uslugu hostinga, bez naše usluge izrade web stranica. Ako ste naručili i našu uslugu izrade web stranica, bilo da je riječ o klasičnim web stranicama ili CMS stranicama, ovaj pregled Vam i nije neophodan jer sve što je potrebno oko hostinga i postavljanja stranica, obavljamo mi.

Ako ste naručili uslugu izrade web stranica kod Poslovnog foruma ili koristite naš CMS Web Express, Poslovni forum za Vas obavlja sve što je potrebno uključujući i postavljanje stranica na hosting.

Internet usluge FTP PODACI
FTP (eng. File Transfer Protocol) je protokol za prijenos datoteka između računala i internetskih poslužitelja (serveri, web hosting). Prijenos datoteka putem FTP-a je vrlo sličan premještanju datoteka unutar jednog računala, između različitih foldera (mapa). Korisnik na jednom dijelu ekrana vidi foldere smještene na svom računalu, a na drugoj strani ekrana foldere smještene na poslužitelju (hostingu) na koje postavlja datoteke (ili s kojeg ih preuzima).

FTP podatke primili ste na svoj e-mail odmah po narudžbi hosting paketa.
Pristupni podaci su: FTP adresa (host), FTP korisničko ime i FTP lozinka.


FTP programi FTP PROGRAMI
Ukoliko se i sami bavite izradom web stranica, zasigurno već imate neki svoj omiljeni program za FTP.
Ako ipak nemate, mi Vam možemo preporučiti program FileZilla. Prednosti FileZille u odnosu na ostale FTP klijente su cijena (besplatan je), kvaliteta i sigurnost (redovito izlaze nove inačice s novim mogućnostima i ispravljenim sigurnosnim propustima) te podrška za Microsoft Windows i Unix.
Najnoviju verziju programa Filezilla možete preuzeti ovdje: https://filezilla-project.org
Nakon preuzimanja programa i instalacije na Vaše računalo, pokrenite FileZilla klijent.
Nakon što ste pokrenuli FileZilla klijent, na gornjoj alatnoj traci uočit ćete stavku File / Site Manager...
Otvara Vam se prozor za unos pristupnih podataka gdje unosite FTP podatke koje ste primili na e-mail.

Rad u FileZilla klijentu Unos FTP podataka
Nakon što ste se uspješno konektirali na svoj hosting, otvara vam se glavni prozor za rad na hostingu.
Na lijevoj strani vidite Vaše računalo, a na desnoj strani Vaš hosting. Rad je sličan kao i u Windows Exploreru, sa Copy / Paste ili Drag / Drop prenosite stranice, slike ili druge dokumente sa svojeg računala na Vaš hosting. Sve je vrlo pregledno i jednostavno za korištenje. Ukoliko Vam ipak zatreba bilo kakav savjet ili pomoć, možete nas slobodno kontaktirati. Savjeti i pomoć su besplatni.

Prijenos datoteka sa računala na hosting
VAŽNE NAPOMENE: Morate voditi računa gdje točno postavljate Vaše web stranice. Objasnit ćemo to na primjeru da ste zakupili hosting za stranice koje će biti na adresi http://www.berlinsmart.com
i da smo Vam dodijelili korisničko ime berlinsmart-com.
Nakon što ste se spojili sa FileZillom na svoj hosting, prvo ćete vidjeti samo folder berlinsmart-com
Svoje web stranice ne smijete odmah postavljati u taj folder, već ćete primijetiti i da postoji folder berlinsmart.com a kad uđete i u taj folder vidjet ćete foldere db, log i www
Folder www je ono što nam treba, tu se postavljaju Vaše stranice, a da ste zaista u folderu www možete biti sigurni i po tome što ćete tu vidjeti index.html stranicu koju smo mi postavili kod otvaranja hostinga radi provjere da li sve uredno radi. Našu index.html stranicu zamijenit ćete svojom i uploadati sve ostalo što ste pripremili za svoj portal. Folder www na hostingu je takozvani "ROOT", odatle se grana sav javni sadržaj. Ako je struktura izrade vašeg portala da je podijeljen također u foldere (npr. vaše slike su u posebnom folderu), sav taj vaš sadržaj nastavlja se od foldera www
Primijetili ste da na serveru postoje također folderi db i log. U db folder se postavljaju npr. Access baze (ako radite sa SQL bazama, njih ne postavljate tu, o SQL bazama će biti više riječi u nastavku), a folder log je sistemski folder koji vi kao korisnik ne koristite već služi za ispravan rad hostinga. Na hostingu je unaprijed definiran i folder cgi-bin koji tu treba ostati iako Vama za vaš tip stranica i nije potreban.
Datoteka web.config također mora ostati (ne smije se brisati), neophodna je za ispravan rad hostinga.


Kontrol panel CONTROL PANEL
Svi korisnici uz svaki hosting paket na raspolaganju imaju i Control Panel za administraciju svog hosting paketa. Control panel omogućuje promjenu lozinke, postavljanje posebnih dozvola na određene foldere, rad sa datotekama, otvaranje e-mail adresa, administraciju poddomena, administraciju SQL baza i sve drugo što je potrebno za podešavanje svih performansi hostinga.

Važno je napomenuti, da kod izrade običnih web stranica ili ako koristite naše CMS Web Express stranice, nije Vam neophodno bilo što raditi u Control panelu. Za većinu korisnika Control panel će biti potreban samo za otvaranje e-mail adresa. Control panel će koristiti i oni koji sami izrađuju složenije stranice koje koriste SQL baze (radi otvaranja baza).

U samom Control panelu već su namještene sve postavke koje su potrebne, tako da ujedno treba voditi računa i da se sa Control panelom nepotrebno ne eksperimentira, naročito ako niste sigurni što radite.
Ukoliko u nešto niste sigurni, radije nas prethodno kontaktirajte za savjet ili pomoć.

Vaš Control panel dostupan Vam je na adresi: http://www.moj-controlpanel.com   Control panel za Vaš hosting
Korisničko ime i lozinku primili ste na e-mail prilikom otvaranja hostinga.


Kontrol panel PROMJENA LOZINKE U CONTROL PANELU

Već kod otvaranja hostinga, svakom korisniku postavljamo jedinstvenu lozinku. Svaki korisnik ima drugačiju lozinku, tako da nije nužno da morate obvezno promijeniti lozinku. I bez promjene lozinke Vaš hosting je potpuno siguran.
U Control panelu možete izmijeniti lozinku za pristup u Control panel i lozinku za FTP pristup.
Ukoliko ste zaboravili lozinku koja Vam je dodijeljena, odmah na naslovnoj stranici Control panela postoji opcija Forgot your password? gdje ćete upisati svoje korisničko ime i lozinka će Vam biti automatski poslana na Vaš e-mail.

Glavna lozinka
za ulaz u Control panel


Nakon što ste ušli u Control panel sa postojećom lozinkom, možete je izmijeniti u
neku novu.
Na početnoj stranici Control panela, u desnom donjem kutu uočit ćete link na Change Password.
 
Promjena lozinke na Control panelu
 
FTP lozinka

Ukoliko želite izmijeniti lozinku za FTP, na početnoj stranici Control panela uočite ikonu pored koje stoji oznaka
FTP Accounts.
Kliknite na nju i otvara se nova stranica sa pregledom FTP računa...
 
Promjena lozinke za FTP
... na toj stranici uočit ćete Vaše FTP korisničko ime ispisano u obliku linka. Kliknite na taj link i nakon toga moći ćete zadati novu lozinku koji ćete koristi za FTP pristup Vašem hosting paketu.


 
Unos nove lozinke za FTP

Vodite računa da ne postavljate previše jednostavne lozinke koje može bilo tko pogoditi. Lozinku obvezno izmijenite ukoliko Vam računalo bude zaraženo, ako lozinku ima i netko tko vam je pomagao u izradi web stranica a više ne želite koristiti njegove usluge, ako je bila ostavljena na vidnom mjestu...


Baze podataka KREIRANJE BAZE PODATAKA
Mogućnost kreiranja i korištenja baza nije uključena u najmanji i najjeftiniji hosting paket CLASSIC, već samo u hosting pakete DYNAMIC i SMART. Za klasične (obične) HTML web stranice baze nisu niti potrebne već samo za razvoj dinamičkih stranica. Ukoliko ste naručili hosting paket CLASSIC, a naknadno Vam se je pojavila potreba za bazama, kontaktirajte nas i zatražite prijelaz na DYNAMIC ili SMART.

Sve oko izrade web stranica koje koriste baze, trebali bi sami poznavati ako takve stranice radite u vlastitoj režiji. U nastavku donosimo uputu o kreiranju baza na našim hosting paketima putem CP-a.

Nakon logiranja u Control panel, odmah na početnoj stranici Control panela uočit ćete ikonu uz koju je i navedeno Databases.

Klikom na ikonu pojavljuje se dodatni izbornik gdje birate vrstu baze koja vam je potrebna i za koju ćete unijeti svoje podatke.
Kreiranje baza

Nakon što ste kreirali korisničko ime i lozinku za bazu, ako koristite MS SQL baze time je na hostingu sve pripremljeno, a ako koristite MySQL baze, dodatna administracija sa podacima koje ste zadali, dostupna Vam je na adresi http://phpmyadmin.moj-hosting.com
Dodatna dokumentacija i upute koje se odnose na SQL baze i Control panel: WebsitePanel.net
-

Otvaranje e-mail adresa OTVARANJE E-MAIL ADRESA U CONTROL PANELU   Email adrese

Vlastita domena i hosting omogućuju Vam i vlastite e-mail adrese koja iza znaka @ ima naziv Vaše domene. Email adrese se uvijek formiraju u obliku  naziv_po_izboru@ime_domene
Npr. ako ste vlasnik domene www.pliva.hr tada možete i otvoriti vlastite e-mail adrese npr.
info@pliva.hr, marketing@pliva.hr, prodaja@pliva.hr, damir@pliva.hr, marijahorvat@pliva.hr ...
Iza znaka @ mora biti naziv vaše domene, a prvi dio e-mail adrese je u potpunosti Vama na izbor, prema Vašim potrebama. E-mail adresa formira se samo od slova engleske abecede i/ili brojeva. Nije moguće koristiti naša slova (š, ž, č, ć, đ), niti druge znakove poput zareza, upitnika, zagrada... U nazivu ne može biti prazno mjesto (razmak). Od drugih znakova može se koristiti samo crtica ili točka, npr. ana.horvat@pliva.hr ili ana-horvat@pliva.hr

Za početak korištenja e-maila, potrebno je:
- prvo otvoriti (kreirati) e-mail adrese u Control panelu
- a nakon toga podesiti i Outlook ili neki drugi program na Vašem računalu.

Nakon što ste ušli u svoj Control panel, uočit ćete simbol pisma sa natpisom Mail.

Nije potrebno kliknuti na taj simbol već samo prijeći preko njega mišem i odmah se otvara dodatni izbornik u kojemu možete uočiti i stavku Accounts.

Kliknite na Accounts i ulazite u pregled svih e-maila koju su otvoreni na Vašem hosting paketu i mail serveru.

  Otvaranje e-mail adresa
Sada vidite sve e-mail adrese koje su već otvorene. Uočit ćete da već postoji jedna e-mail adresa u obliku mail@vasadomena.com

To je e-mail koji je otvoren sa naše strane radi testiranja hostinga. Ukoliko baš želite, možete koristi i taj e-mail, ali ako vam i nije potreban, nemojte ga brisati, ta adresa treba ostati.

Da bi otvorili svoj novi e-mail, kliknite na Create Mail Account.
 
Kako se dodaje e-mail adresa
Otvara vam se kontakt forma, kratki obrazac u kojemu kreirate svoju novu e-mail adresu.

Obvezna polja označena su na ovoj slici sa zelenim zvjezdicama.

U prvu rubriku upisujete željeni naziv koji će biti prije znaka @

Sam naziv domene se ne upisuje, već se bira iz izbornika u nastavku (Select Domain).

Pored naziva, morate još zadati i lozinku koju želite za svaki pojedini e-mail, te upisati ime (Name).
U to polje upišite isto ono što ste upisali i u prvu rubriku.

I to je to. Kliknite na Save i kreirali ste svoj prvi e-mail. Isti postupak ponovite za svaki e-mail koji želite otvoriti.

 
Kreiranje e-maila

Kao što vidite na slici naprijed, prilikom otvaranja e-mail adresa postoje i mogućnosti podešavanja autorespondera i mogućnost automatskog prosljeđivanja svih e-maila koje ćete primati i na još neku adresu. Ako uključite autoresponder tada će se svakom pošiljatelju automatski slati potvrda da ste primili njegov e-mail. Držimo da je to nepotrebno za redovnu poslovnu komunikaciju.
Imate na raspolaganju i "Mail Forwarding", gdje ako upišete još neku svoju e-mail adresu, na tu adresu će se dodatno prosljeđivati svaki e-mail koji ste primili na ovu svoju osnovu adresu. To također sami procijenite da li vam je stvarno potrebno.

U postavkama se može namjestiti i veličina prostora za primanje pošte, s tim da Vam je automatski zadat najveći mogući kapacitet po jednom e-mailu. Ako baš želite, možete smanjiti kapacitet, ali ga ne možete povećavati. Dakle, vjerojatno nemate potrebe sami si smanjivati kapacitet, pa taj podatak isto nećete mijenjati. Po pitanju lozinke, ako otvarate više e-mail adresa, npr. za svoje djelatnike, naš savjet je da za svaki e-mail postavite drugu lozinku, kako ne bi postojala mogućnost da netko od djelatnika može pratiti i druge e-maile, a ne samo onaj koji ste mu vi namijenili.

U Control panelu se samo otvaraju (prvi puta) e-mail adrese, ali Control panel nije namijenjen za pisanje i čitanje pošte. Nakon otvaranja e-mail adresa, Control panel Vam može još koristiti ako naknadno imate potrebu promijeniti neku lozinku, obrisati ili dodati novi e-mail.

Za pisanje i čitanje pošte trebate imati Outlook ili bilo koji drugi program za pisanje i čitanje pošte.
Za slučaj da i nemate nikakav program, ili ste na putu bez svojeg računala, tableta ili mobitela, možete pisati i čitati poštu i na web stranicama, kao što je to npr. kod Gmail, Yahoo i sličnih servisa.

Link na upute za podešavanje Outlooka i praćenje e-pošte putem web stranica   Detaljne upute za e-mail

Upute za korisnike Upute za Control panel i e-mail
 • Pregled nove ponude Novo u ponudi - Internt marketing, izrada web stranica, izrada CMS stranica, besplatno oglašavanje, usluge istraživanja tržišta, primjeri poslovnih planova, primjeri ugovora, poslovni imenici i adresari, informacije o novim proizvodima na hrvatskom tržištu, informacije o poiticajima i mogućnostima kreditiranja, pregledi ponude i potražnje, oglasi za prodaju proizvoda, zbirke poslovnih informacija...
  Opširnije >>
 • Izrada CMS internet stranica Izrada CMS internet stranica po izuzetno povoljnim cijenama; izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova, objavljivati neograničeni broj tekstova... Predstavite Vašu tvrtku, objavite sve ponude, akcije, objavite detaljni pregled svih proizvoda i usluga... Ukoliko Vas nema na Internetu; Vi ne postojite! Izrada web stranica za tvrtke i obrtnike...
  Opširnije o izradi CMS stranica >>
 • Primjeri ugovora - Šprance ugovora Praktični primjeri ugovora za poduzetnike. Primjeri ugovora o radu, primjeri ugovora o poslovnoj suradnji, primjeri ugovora o kupoprodaji nekretnina i poslovnih prostora, ugovori o najmu, šprance ugovora o zakupu i najmu. Besplatni primjeri ugovora o posudbi, ugovori za turističke agencije, ugovori o alotmanu, ugovori o generalnom zastupanju, razne vrste posredničkih ugovora...
  Opširnije o primjerima ugovora >>
 • Istraživanje tržišta Glavni smisao istraživanja tržišta je prikupljanje valjanih i pouzdanih informacija koje pomažu poduzetnicima prilikom odlučivanja u tržišnom poslovanju i planiranju poslovnih aktivnosti, rješavanju konkretnih teškoća ili kontroli uspješnosti poslovanja. Poslovni Forum prikuplja i analizira kvantitativne i kvalitativne podatke, čuvajući pritom diskreciju klijenta i svih prikupljenih podataka...
  Opširnije o uslugama istraživanja tržišta >>
 • Trgovačko posredovanje za poduzetnike Trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu. Povezivanje poslovnih subjekata i njihove ponude ili potražnje, za proizvode ili usluge. Pronađite partnere za zajednička ulaganja, distribuciju, marketing, prodaju i usluge. Povezivanje malih trgovaca na interesnoj osnovi. Posredovanje pri inozemnim trgovačkim komorama i poslovnim organizacijama. Poslovno posredovanje...
  Opširnije o trgovačkom posredovanju >>
 • Poslovna psihologija za poduzetnike Poslovna psihologija za male i srednje poduzetnike, posebno prilagođena hrvatskim poslovnim okolnostima recesije. Otkrijte svoje mehanizme uspjeha, odaberite kvalitetne djelatnike i donosite prave odluke u pravo vrijeme. Svaki pokret, riječ ili simbol za svoj cilj imaju prodaju nečega što želi prodati onaj tko šalje poruku. Menadžerske vještine i iskustva. Vodič za napredovanje u karijeri...
  Opširnije o poslovnoj psihologiji >>
 • Programi za poduzetnike Pregled poslovnih programa. Programi za knjigovodstvo i računovodstvo. Programski paketi za vođenje financijskog poslovanja poduzetnika; bilance, fakturiranje, blagajna, skladišno poslovanje, radni nalozi i sl. Korisni programi za vođenje evidencija, planiranje, uredski programi, kalkulatori, organizatori i kalendari, preglednici, alati za komunikaciju, besplatni programi za multimediju...
  Opširnije informacije o programima >>
 • Korisne preporuke i informacije Pretraživanje svih tekstova objavljenih na Poslovnom forumu. Preko 500.000 članaka i priloga. Pregled linkova prema većim tematskim cjelinama; Europske integracije, zaštita potrošača, trgovačko pravo, obrtničke komore, internet rječnik, znanstveni radovi, klasifikacije, registri, sudska praksa, analize tržišta, pregledi ponude i potražnje, prospekti, katalozi...
  Opširnije informacije >>
 
 
 


IZRADA WEB STRANICA

Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...