Poslovne stranice

Pregled iz tiska o čudnim propisima - Zakon o zbrani pripremanja sendviča
 Pregled zakona i drugih propisa: 22. 11. 2019.   Poslovne i internet usluge, pravne informacije, vijesti iz gospodarstva, poduzetništvo, kreditiranje, stanje na tržištu...


> Naslovna stranica portala
> Posebna ponuda usluga
> Novo - CMS Web Express !!
> Izrada CMS internet stranica
> Pregled drugih web modula
> Opisi Internet usluga
> Web hosting i domene
> Ponuda poslovnih imenika
> Izrada poslovnih planova
> Oglašavanje i marketing
> Nove poslovne ponude
> Šprance i primjeri ugovora
> Inozemni poslovni portali
> Druge poslovne informacije
> Pretraživanje stranica
> Kontakt informacijeISKORISTITE SVE
PREDNOSTI INTERNETA!

POGLEDAJTE PONUDU
KVALITETNIH CMS WEB
STRANICA SA KOJIMA
MOŽETE POBOLJŠATI
SVOJE POSLOVANJE


Kliknite ovdje

Posebna ponuda
Izrada web stranica
Izrada CMS stranica
Besplatno za web stranice
Dodatne Internet usluge
Izrada primjera ugovora
Izrada poslovnog plana
Imenici - AdresariPOSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga
 

O takozvanom Zakonu o zabrani pripremanja sendviča


Zabrane - Pregled - Sadržaj

KRATKI PREGLED IZ TISKA O ZABRANI

NOVI LIST:

Na snagu je stupio novi zakon o zbrani pripremanja sendviča.
- Dragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendviča. Kazna i za prodavača i za kupca iznosi 5.000 kuna. Hvala na razumijevanju! – natpis je koji je jučer osvanuo na vratima trgovine poduzeća »Kvarner Punat« na opatijskoj Pančeri pored hotela Bellevue.

Kako su nam objasnile prodavačice, informaciju o ovom »stop pravljenju sendviča u trgovinama« zakonu saznale su dan ranije putem medija, a natpis na vratima odmah je izazvao komešanje i nevjericu među stalnim kupcima.

Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz obližnje »butige«, mogao bi, naiđe li inspekcija, izazvati pravi »udar na ionako prazne džepove«. Ipak, u dogovoru s upravom, hrabre opatijske prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima praviti »najskuplji sendvič na svijetu« te je natpis ubrzo skinut s vratiju, a u tome su ih podržali i sami kupci.

U većim marketima već duže vrijeme pripremanje sendviča nije uobičajeno i u pravilu se odvojeno kupuju peciva i odabrani sadržaji (sir ili salama), no manji trgovci nastoje udovoljiti željama i zahtjevima potrošača. Umjesto da sami kupci rade sendviče za marendu, to za njih učini prodavačica, no ako je kazna za takav postupak tako visoka, moglo bi se dogoditi da učenički »s pet deka parizera« ili onaj radnički od »pola pinke s mortadelom«, stvarno otiđe u povijest.

Smatramo kako ovaj zakon nije u redu, jer ne vidim razloga zašto naše prodavačice ne bi radile sendviče ako zadovoljavamo sve higijenske uvjete po HACCP standardima. Naše prodavačice rade sendviče s rukama u rukavicama, ne stavljamo nikakve umake, već samo ljudima prerežemo kruh i stavimo unutra sir i mortadelu. Zamislite da vam u trgovinu dođe neki radnik s prljavim rukama od posla, zamoli vas da mu složite sendvič i vi ga odbijete.

Zar nije bolje da mu prodavačica napravi sendvič nego da se on mora bez veze mučiti – kazao je Gordan Žic, direktor »Kvarner Punta« koji posluje u okviru zagrebačkog trgovačkog udruženja »Ultra Gros«.

Prema tumačenju tajnika opatijskog Udruženja obrtnika Dušana Mušća, zabrana pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine, prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti.

Ne možemo se boriti za trgovce u ovoj situaciji, jer postoje ugostitelji koji moraju zadovoljiti određene propise kako bi svojim gostima mogli posluživati sendviče. Trgovine bi u tom smislu trebale samo prodavati osnovne namirnice, a ukoliko žele mogu se doregistrirati kao ugostiteljski objekt te na taj način riješiti ovaj problem.

Obavljanje djelatnosti za koju niste registrirani trebalo bi biti kažnjivo te i iz osobnog iskustva znam da se u marketima namirnice za sendvič prodaju odvojeno. Nastojimo pomiriti interese između obrtnika raznih djelatnosti i s time u vezi dajemo sugestije zakonodavcu koji neovisno o tome zatim radi propise – rekao je Mušćo.

Tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić istaknuo je kako oni nisu upoznati s nikakvom zabranom pripremanja sendviča u trgovinama, već da je samo zabranjena njihova konzumacija u dućanima. Dimitrić je upozorio i kako u Zakonu u trgovini stoji da »trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obrađivati hranu tako da bude primjerena za uporabu«, što bi sugeriralo da se sendviči u trgovinama ipak mogu spremati.

Cijelu priču i njezinu opravdanost međutim nisu uspjeli pobliže objasniti ni u sanitarnoj inspekciji, ni u Državnom inspektoratu. Sanitarna inspekcija provjerava odvija li se rukovanje s hranom na higijenski način, a utvrđivanje pružaju li se u objektima koji su registrirani za prodaju robe i druge usluge u nadležnosti je Državnog inspektorata, doznali smo od glasnogovornice sanitarne inspekcije, dok su nam u Državnom inspektoratu rekli da je pripremanje sendviča pitanje higijene, što je posao sanitarne inspekcije. U Državnom inspektoratu istaknuli su da nadzor nad pojedinim trgovinama posljednjih dana nije povećan, već se kontrole obavljaju sustavno.Web portal http://www.poslovnipuls.com/2011/02/17/prodavacice-sendivic-kazna/

Dobrodošli u zemlju glupih zakona: Zbog pripremanja sendviča prodavačice čeka kazna od 5.000 kn!

Zabrana pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine, prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti…

Dragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendviča. Kazna i za prodavača i za kupca iznosi 5.000 kuna. Hvala na razumijevanju! – natpis je koji je jučer osvanuo na vratima trgovine poduzeća “Kvarner Punat” na opatijskoj Pančeri pored hotela Bellevue.

Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz obližnje butige, mogao bi, naiđe li inspekcija, izazvati pravi »udar na ionako prazne džepove. Ipak, u dogovoru s upravom, “hrabre” opatijske prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima praviti “najskuplji sendvič na svijetu”, te je natpis ubrzo skinut s vratiju, a u tome su ih podržali i sami kupci.


Tportal:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/112215/Za-pripremanje-sendvica-u-ducanu-kazna-5-tisuca-kuna.html


Novinaru Novog lista prodavačice su otkrile kako su informaciju o ovom 'stop pravljenju sendviča u trgovinama' zakonu saznale dan ranije putem medija, a natpis na vratima odmah je izazvao komešanje i nevjericu među stalnim kupcima.

Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz obližnje 'butige', mogao bi, naiđe li inspekcija, izazvati pravi 'udar na ionako prazne džepove'. Ipak, u dogovoru s upravom, hrabre opatijske prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima praviti 'najskuplji sendvič na svijetu' te je natpis ubrzo skinut s vrata, a u tome su ih podržali i sami kupci. Opširnije

U većim marketima već duže vrijeme pripremanje sendviča nije uobičajeno i u pravilu se odvojeno kupuju peciva i odabrani sadržaji (sir ili salama), no manji trgovci nastoje udovoljiti željama potrošača. Umjesto da sami kupci rade sendviče za marendu, to za njih učini prodavačica, no ako je kazna za takav postupak tako visoka, moglo bi se dogoditi da učenički 'panin s pet deka parizera' ili onaj radnički od 'pola pinke s mortadelom', stvarno otiđe u povijest.

'Smatramo kako ovaj zakon nije u redu, jer ne vidim razloga zašto naše prodavačice ne bi radile sendviče ako zadovoljavamo sve higijenske uvjete po HACCP standardima. Naše prodavačice rade sendviče s rukama u rukavicama i s hvataljkama, ne stavljamo nikakve umake, već samo ljudima prerežemo kruh i stavimo unutra sir i mortadelu. Zamislite da vam u trgovinu dođe neki radnik s prljavim rukama od posla, zamoli vas da mu složite sendvič i vi ga odbijete. Zar nije bolje da mu prodavačica napravi sendvič nego da se on mora bez veze mučiti', kazao je za Novi list Gordan Žic, direktor Kvarner Punta koji posluje u okviru zagrebačkog trgovačkog udruženja Ultra Gros.

Prema tumačenju tajnika opatijskog Udruženja obrtnika D. Mušća, zabrana pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine, prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti.

Tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić istaknuo je kako oni nisu upoznati ni sa kakvom zabranom pripremanja sendviča u trgovinama, već da je samo zabranjena njihova konzumacija u dućanima. Dimitrić je upozorio i kako u Zakonu u trgovini stoji da 'trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obrađivati hranu tako da bude primjerena za uporabu', što bi sugeriralo da se sendviči u trgovinama ipak mogu spremati.

-----------------------------------------

Što je to sendvič?

Evo što o tome nalazimo na Wikipediji:

Sendvič je hrana načinjena od jedne ili dvije kriške kruha sa jednim ili više slojeva namirnica. Kruh se može i namazati maslacom, senfom ili nečim drugim kako bi se pojačao okus i struktura.

Raniji oblici sendviča se pripisuju staroj židovskoj sagi "Hille the Elder", prema kojoj je upakirano meso janjetine i gorkih biljaka u kruhu.

U srednjem vijeku, tanke kriške hrapavog i obično ustajalog kruha, su korištene kao tanjuri. Nakon objeda, ostacima tog kruga su hranili pse i prosjake ili ostavili za večeru. Takav kruh je bio preteča "otvorenim" sendvičima. Direktan prethodnik engleskom sendviču se pojavljuje u 17. stoljeću u Nizozemskoj.

Prvi pisani trag engleske riječi "sandwich" pojavljuje se u dnevniku Edwarda Gibbona u opisu "komadi hladnog mesa". Riječ je nastala prema John Montagu, 4th Earl of Sandwich, engleski aristokrat iz 18. stoljeća, iako nema direktnu poveznicu sa hranom. Priča se da je Lord Sandwich volio jesti takav oblik hrane tijekom kartanja jer je mogao istovremeno raditi obje stvari - kartati i jesti, a da ne uprlja karte tijekom igre.

Upravo je tako sendvič i nastavio svoje širenje među muškim društvo tijekom društvenih igara i zabava. Popularnost sendviča raste u Engleskoj i Španjolskoj tijekom 19. stoljeća kada je ovaj oblik hrane prihvaćen u radničkoj klasi kao brz, prenosiv i jeftin obrok.

U to vrijeme sendvič se napokon pojavljuje i izvan Europe. U SAD-u, sendvič je prvobitno prezentiran kao dio večere. Početkom 20. stoljeća, kako je kruh postajao spojnica američke prehrane, sendvič postaje popularan koliko i brzi obrok na Mediteranu.

Sendviči se obično nose na posao, u školu ili na izlet za jelo kao dio "paketa" za ručak. Uobičajeno je da sadrže kombinaciju povrća, mesa, sira, i/ili nekog umaka. Široko su rasprostranjeni u restoranima i kafićima. Riječ sendvič se također može koristiti i kao glagol u značenju za pozicioniranje nečega između dvije stvari.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

PREPORUKE

CMS - Internet marketing
Flash - Video - CMS - Obvezno pogledati Što je to CMS? CMS stranice
CMS stranice
Video i animirana prezentacija. Pogledajte i poslušajte kratki prilog o tome što mora znati svaki vlasnik tvrtke ili obrtnik, ali i svi drugi koji žele kvalitetno poslovati putem Interneta. U Hrvatskoj postoji preko 1.000.000 registriranih korisnika Interneta.
Samo na Internetu Vaša ponuda, zajedno sa svim podacima, opisima i slikama,
može biti dostupna 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.
Kako kvalitetno predstaviti svoju ponudu, sve svoje proizvode i usluge... CMS stranice


Izrada CMS stranica    Internet marketing    Zakoni

POSLOVNE INTERNET USLUGE
Izrada web stranica Opširnije informacije o izradi poslovnih web stranica za poduzetnike, ali i udruge, građane...
Primjeru ugovora Primjeri ugovora (šprance ugovora); gotovi primjeri ugovora za kupoprodaje, ugovor o radu...
Izrada web stranica za tvrtke Pregled posebne ponude za poduzetnike, pregled proizvoda i usluga na koje je odobren popust...
Krediti i poslovni plan Izrada poslovnih planova za kredite i druga novčana ulaganja, gotovi primjeri poslovnih planova...
Istraživanje tržišta Informacije o uslugama istraživanja tržišta, što je uvjet za kvalitetnije poslovanje i proširenje tržišta...
Besplatni oglasi Novi i učinkoviti oblici oglašavanja svih vaših proizvoda i usluga, mogućnosti oglašavanja za poduzetnike...
Internet usluge Pregled svih poslovnih i internet usluga, istraživanja, usluga savjetovanja, zastupanja, izrade web reklama...Predstavljen je pregled propisa sastavljen od strane Poslovnog foruma d.o.o. i suradnika u dobroj vjeri, te iste preglede koristite isključivo na vlastitu odgovornost. Poslovni forum se ograđuje od bilo koje odgovornosti ili štetne posljedice nastale primjenom ili tumačenjem pravnih informacija objavljenim na ovim web stranicama. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost.
Poslovni forum uložiti će razumne napore da održi web stranice potpuno funkcionalnima i da sve objavljene informacije o propisima budu što je više moguće točne, potpune i pouzdane, ali nije odgovoran za povremeno nefunkcioniranje stranica niti jamči, izričito ili prešutno, za točnost, istinitost, pouzdanost ili cjelovitost bilo kojeg objavljenog podatka, materijala ili informacije.
Vodite računa da protekom vremena određene informacije i propisi mogu biti izmijenjeni. Poslovni forum ne daje usluge pravne pomoći ili savjeta. Poslovni forum d.o.o. pruža samo poslovne i internet usluge za koje je registriran.

Poslovni forum d.o.o. - Izrada CMS stranica - Izrada CMS programa - Web Express - Ažurirano: 22. 11. 2019.
 
Ažurirano: 22. 11. 2019.