Analiza tržišta Istraživanje tržišta


ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA

Istraživanje tržišta je unaprijed osmišljeni (planirani) proces prikupljanja i analiziranja podataka u svrhu pružanja informacija bitnih za donošenje poslovnih odluka. Istraživanje tržišta je srž sustava donošenja odluka u upravljanju marketingom jer ima zadaću pružanja potrebnih informacija.

Istraživanje tržišta temeljna je marketinška aktivnost bez koje tvrtka s ozbiljnim pristupom korisnicima ne može poslovati. Poslovne odluke se moraju temeljiti na pouzdanim rezultatima istraživanja tržišta.
Glavni smisao istraživanja tržišta je prikupljanje pouzdanih informacija koje pomažu prilikom odlučivanja u tržišnom poslovanju, planiranju aktivnosti ili kontroli poslovanja. Istraživanja tržišta pomažu nam pri donošenju novih i kritičnih odluka u našem poslovanju.

Razlika između uspješnih i neuspješnih poduzetnika je u tome što neuspješni poduzetnici misle da sve znaju, dok uspješni poduzetnici provode istraživanja tržišta. Velika je razlika između misliti da se zna i stvarno znati što kupci kupuju, kako često kupuju, gdje kupuju, što utječe na njihovu kupovnu odluku? Potrebno je znati i postkupovnu reakciju, doživljaj proizvoda nakon uporabe, zadovoljstvo garancijskim uvjetima i mogućnošću servisiranja, doživljaj proizvoda...
Tržište je moguće osvojiti samo ukoliko se ima pravi proizvod u pravo vrijeme, koji se prodaje po pravoj cijeni, na pravim mjestima i promovira na pravi način. Da bi se to znalo, potrebna su istraživanja tržišta.

Cijene usluge istraživanja tržišta ne moraju biti visoke. Kolika je cijena ovisi prvenstveno o opsegu istraživanja. Mala tvrtka ili obrt najčešće nema potrebe raditi istraživanje za područje cijele države, već može provesti istraživanje i samo za lokalno tržište ili za manji broj proizvoda. Pored istraživanja tržišta po narudžbi, kontinuirano provodimo i vlastita istraživanja pa su Vam dostupni i gotovi rezultati naših istraživanja i to po puno povoljnijim cijenama jer su to već dovršeni projekti.


Link prema opširnijim informacijama o uslugama istraživanja tržišta

Info - Poslovni forum d.o.o.