Poslovni forum d.o.o.
  > HOSTING / ZAKUP DOMENA


Menu - Najave...

DOMENE


Sve što morate znati o domenama


 
ZAJEDNIČKA PRAVILA ZA SVE DOMENE

Naziv domene
Naziv domene sastoji se od niza od najmanje 3, a najviše 63 znaka koje čine:
 - slova engleske abecede, pri čemu nema razlike između velikih i malih slova;
 - brojevi 0-9, s time da barem jedan znak u nazivu mora biti slovo;
 - znak crtice (-), pri čemu crtica ne smije biti ni prvi ni posljednji znak u nazivu;
 - znak crtice ne smije se pojavljivati na dva uzastopna mjesta (npr. a--b.hr).
Naziv domene ne smije korisniku domene omogućavati lažno prisvajanje identiteta trećih osoba.

Trenutak registracije domene
Kod domena je važna brzina (tko prvi njegova je). Ako tek razmišljate o web stranicama, za sada registrirajte samo domenu, kako domenu ne bi registrirao netko drugi prije vas. Ne postoji rezervacija domena. U trenutku podnošenja zahtjeva za registraciju, ukoliko su ispunjeni potrebni preduvjeti, a domena je slobodna, izvršit će se registracija tražene domene.

Vremenske odrednice
Registracija domene u pravilu se obavljaju na period od po godinu dana. Korisnici domena dužni su jednom godišnje produžiti domenu koju koriste. O potrebi produženja .hr domene, CARNet korisnicima upućuje automatske obavijesti na e-mail; 30 dana prije isteka domene, a korisnicima naplatnih, komercijalnih i stranih domena obavijesti upućuje Poslovni forum d.o.o.

Kako mogu provjeriti neki naziv domene?
Da li je naziv domene slobodan za registraciju (nije već zauzet), možete provjeriti ovdje. Provjera domena

HRVATSKE DOMENE

Besplatne domene BESPLATNE  .hr  DOMENE

Tko može registrirati besplatnu .hr domenu?
Besplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe osnovane po hrvatskom pravu (trgovačka društva, udruge…) te fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u RH (obrtnici, liječnici, odvjetnici, ugostitelji, poljoprivredni proizvođači, samostalni umjetnici...)

Koja su ograničenja u nazivu besplatne domene?
Naziv domene za pravne osobe MORA sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena evidentiranu u nadležnom registru.
Naziv domena za fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost MORA biti jednoznačno povezan uz identitet samostalne djelatnosti, te mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti.
Svaka fizička i pravna osoba ima pravo na jednu besplatnu .hr domenu.
Ovo je izuzetno bitno: ako želite besplatnu .hr domenu, tada naziv domene mora biti točno kao što je navedeno naprijed. Još jednom naglašavamo: mora biti točno po tim pravilima. Ako želite neki drugi naziv koji izlazi iz okvira ovih pravila, možete registrirati i takvu domenu, ali ne više besplatno.

Besplatne from.hr domene
Besplatnu .from.hr domenu mogu registrirati sve fizičke osobe iz RH jednoznačno prepoznatljive po svojem osobnom identifikacijskom broju (OIB) te strane fizičke osobe s boravištem u Republici Hrvatskoj jednoznačno prepoznatljive po matičnom broju stranca (MBS).
Naziv domene isključivo je oblika ime-prezime-dodatak.from.hr. Dio "dodatak" nije obavezan. Istovremeno s domenom .from.hr registriraju se i domene .name.hr i .iz.hr

Naplatne domene NAPLATNE  .hr  DOMENE

Tko može registrirati naplatnu .hr domenu?
Naplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe registrirane u RH (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću), sve fizičke osobe s prebivalištem u RH i podružnice stranih tvrtki (uz suglasnost Povjerenstva za upravljanje .hr domenom).

Koja su pravila u nazivu naplatne .hr domene?
Nema uvjeta u nazivu domena, ali se ne mogu registrirati zaštićeni tehnički pojmovi, zemljopisna imena i generički pojmovi od interesa za informacijski prostor Republike Hrvatske.

Koliko naplatnih .hr domena korisnik može registrirati?
Pravne osobe (osim udruga) mogu registrirati do devet naplatnih .hr domena.
Udruge i sve fizičke osobe mogu registrirati jednu naplatnu .hr domenu.

Tko određuje ova pravila za .hr domene?
Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, odnosno njihova HR-DNS služba. Domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

KOMERCIJALNE DOMENE  .com, .net, .org, .biz, .info

Tko može registrirati komercijalne domene?
Mogu svi. Nema uvjeta kao kod hrvatskih domena. Domene nisu besplatne, ali ih svatko može zakupiti.
Dovoljno je samo provjeriti da li je željeni naziv slobodan i ispuniti narudžbenicu.

Koliko komercijalnih domena korisnik može registrirati?
Možete registrirati (zakupiti) neograničeni broj komercijalnih domena. Nema ograničenja u broju domena.

Koja su ograničenja u nazivu komercijalnih domena?
Nema nekih posebnih ograničenja, možete registrirati bilo koji naziv na bilo kojem jeziku. Ipak, vodite računa da nazivi domena ne smiju korisniku domene omogućavati lažno prisvajanje identiteta trećih osoba ili biti uvredljiv za druge osobe. Vodite računa da ne registrirate nazive koji su tuđi zaštićeni nazivi, robne marke i žigovi, npr. coca-cola, facebook, samsung, lidl, kaufland, cedevita, sony...

Koliko traje postupak registracije domena?
Postupak registracije domena je brz i Poslovni forum d.o.o. obavlja sve što je potrebno. Vaše je samo da ispunite narudžbenicu i naravno izvršite uplatu troškova po ponudi koju ćete primiti. Po primitku Vaše potvrdi o uplati, postupak registracije domene gotov je u desetak minuta.

Koji su uvjeti za registraciju drugih stranih domena?
Najsigurnije je registrirati .hr, .com, .net, .org, .biz i .info domene. Možete registrirati i druge domene, kao npr. .eu, .de, .me, .us, .at, .ba ali je bitno znati da su to zapravo nacionalne domene drugih država, kod nekih se postavljaju uvjeti boravišta ili postojanja tvrtke u određenoj državi ili neki drugi uvjeti. Ukoliko imate stvarnu potrebu i za registracijom takvih domena, najbolje je da nas prethodno konzultirate kako bi provjerili uvjete registracije tih domena u trenutku kada vi želite obaviti registraciju.

OSTALE NAPOMENE I PRAVILA

Dobiva li se registracijom domene i web stranica odnosno hosting?
Domena nije isto što i web stranica odnosno hosting usluga (prostor za smještaj web stranica). Registracijom domene korisnik stječe pravo na korištenje imena domene koja mu je nužna ukoliko želi javno objaviti svoju web stranicu. Isto tako, da bi web stranica mogla funkcionirati, potreban je prostor gdje će biti smještena (hosting). Izrada web stranica i pružanje hosting usluga naručuje se zasebno.

Kakva je to .com.hr domena i po čemu se razlikuje od .com i .hr domene?
Domena .com.hr je poseban oblik .hr domene koja se također može registrirati uz naplatu. No to je zapravo poddomena na vršnoj .hr domeni, korisnicima je često nerazumljiva, stvara zabune da li ste na .com ili .hr, te je naša preporuka da se ipak odlučite za "normalnu" .hr ili .com domenu.

Imam registriranu domenu, kako da je usmjerim prema hostingu Poslovnog foruma?
Ako ste registraciju domena naručili kod nas, mi ćemo obaviti sve potrebno. Jedino u slučaju ako ste sami registrirali domene putem neke druge tvrtke, da bi svoju domenu usmjerili prema našim hosting serverima, u administraciji vaše domene za podatke o NS-u unesite: 
dns1.vogon.hr  i  dns2.vogon.hr

Kako da preselim domenu kod Vas?
Hrvatske domene (.hr) registriraju se jedinstveno kod CARNeta i tu nema mogućnosti preseljenja gdje se domena produžuje, a nema niti realne potrebe za tim. Jedino za komercijalne domene, koje se uvijek registriraju preko privatnih tvrtki, ukoliko želite da u buduće svoju domenu produžujete preko Poslovnog foruma, tada ćete zatražiti postupak transfera domene u naš registar. Obično transfer žele oni korisnici koji su imali web stranice negdje drugdje, a pošto sada žele imati hosting kod Poslovnog foruma, ujedno žele da na jednom mjestu mogu produžiti i hosting i domenu, a ne da domenu i dalje moraju produživati kod neke druge tvrtke.
Transfer domene/a ne naplaćujemo. Naplaćuje se samo redovno godišnje produženje.
Za uspješan transfer domene s drugog registra kod nas potrebni su sljedeći uvjeti:
 - domena mora biti aktivna, tj. da nije istekla ili je pred istekom (pitajte sadašnjeg registra),
 - domena mora biti otključana kod sadašnjeg registra, ukoliko je ista zaključana,
 - morate (sa)znati Auth Code za domenu (pitajte kod sadašnjeg registra) i dostaviti nam ga.

Kako mogu preseliti domenu u neki drugi registar?
Ako ste domenu registrirali (zakupili) preko Poslovnog foruma, a želite preseliti domenu u neki drugi registar, to možete učiniti bez ikakvih naknada, dovoljno je putem e-maila zatražiti prijenos domene.
Ograničenje transfera postoji samo u slučaju domena kod kojih registracija / produženje nije obavljena ili je obavljena prije manje od 60 dana. U tom slučaju morate uplatiti redovno produženje domene kod nas, te potom pričekati da prođe tih 60 dana i tek onda zatražiti transfer domene.

Kolika je cijena registracije domene?
Cijena registracije internetske domene definirana je na stranici s cjenikom. Link na stranicu.
Domene se registriraju u pravilu na period od godine dana. Sve dok želite koristiti određenu domenu, morate istu domenu svake godine redovito produživati (plaćati cijenu zakupa, osim za besplatne .hr domene).

Kako ću produžiti zakup domene?
Pravovremeno Vam šaljemo obavijest i podatke za uplatu na Vaš e-mail.
Tu je bitno da ukoliko promijenite e-mail adresu, da nas odmah o promijeni e-mail adrese obavijestite.
Također je bitno da redovito pratite Vaš e-mail, barem jednom u tjedan dana. S obzirom da vjerojatno imate i web stranice i da je Internet sastavni dio Vašeg poslovanja, držimo da to za većinu nije poseban problem. Ako primijetimo da je Vaša e-mail adresa neispravna ili je ne pratite, pokušat ćemo Vas kontaktirati i putem telefona, mobitela ili putem pošte. Na Vama je rizik gubitka domene ukoliko Vas se ne uspije kontaktirati jer nas niste pravovremeno obavijestili o promjeni Vaših podataka.

Koji su rokovi za produženje domene?
Zakup domene traje od datuma registracije / produženja domene do istog datuma sljedeće godine.
Datum isteka domene uvijek je naveden na našim obavijestima koje se šalju na Vaš e-mail.
Domenu morate produžiti najkasnije do datuma koji je istaknut u obavijesti za produženje.
Obavijesti o produženju dostavljamo u pravilu i do 30 dana prije isteka zakupa, tako da imate dovoljno vremena za pravovremeno produženje svoje domene. Za produženje ne morate čekati zadnji dan isteka prethodnog produženja, jer bez obzira na datum Vaše uplate, periodi godišnjeg zakupa se uvijek računaju prema datumu prve registracije Vaše domene.

Što ako ne produžim domenu na vrijeme?
Kod komercijalnih domena (.com, .net, .org, .biz i .info), registraciju (zakup) domene možete produžiti po redovnoj cijeni do 11 dana od datuma isteka registracije. Ako je proteklo 11 dana, dolazi i do automatskog stopiranja Vaših web stranica. Nakon 11 dana od službenog datuma isteka domena ulazi u tzv. Redemption period kad je registraciju domene moguće produžiti, ali ne više samo uz plaćanje redovne cijene, već po cijeni od 80 USD + redovna cijena produženja.
U još narednih 11 dana možete obaviti produženje domene po toj uvećanoj cijeni.
Ova mogućnost uvedena je na registru kako bi se vlasniku domene pružila zadnja šansa za produženje registracije prije nego što domena postane slobodna. Ako registraciju za domenu ne produžite niti u tom periodu, domena postaje slobodna nakon čega ju može registrirati bilo tko drugi.
U slučaju produženja domena nakon datuma registracije, ako se pojavi dvojba kada ste izvršili uplatu, datum vašeg podmirenja obveza za produženje smatra se isključivo datum kada ste nas obavijestili e-mailom o izvršenoj uplati, uz dostavljanje dokaza o uplati, a nikako ne samo datum kada ste Vi izvršili uplatu, a da nas niste o tome i obavijestili. Razlog tome je što Vaša uplata prema Poslovnom forumu ne produžuje automatski zakup Vaše domene, već po Vašoj uplati prema nama, mi moramo izvršiti uplatu prema nadležnom vršnom registru koji je za komercijalne domene u inozemstvu.
Zbog svega navedenog, najsigurnije je da pravovremeno produžujete svoje domene, a propuštanjem rokova za produženje domene preuzimate sve rizike i posljedice gubitka domene.

Ograničenje odgovornosti
Registracijom domena putem Poslovnog foruma, Vi prihvaćate da mi nismo vama odgovorni za:
 - bilo kakav gubitak registracije imena domene iz bilo kojeg razloga koji nije posljedica
    našeg nemara ili namjernog nepravilnog vođenja poslova vezanih uz registraciju domena;
 - odgode pristupa, greške sustava ili nefunkcioniranje ili prekide u našem registracijskom sustavu;
 - izostanak dostavljanja ili pogrešno dostavljanje podataka između vas i nas;
 - slučajeve koji su u razumnoj mjeri izvan naše kontrole
 - slučajeve koji nastanu na temelju uputa primljenih od Registracijskog operatera ili ICANN-a;
 - slučajeve da vi ili vaš zastupnik ne platite određene naknade za domene.
Vi nam potvrđujete i jamčite da se prema vašem saznanju registracijom imena domene ni načinom na koji se ona izravno ili neizravno koristi ne krše zakonska prava bilo kojih trećih osoba.
Obeštetit ćete i osloboditi nas odgovornosti za sve gubitke, potraživanja, štete, troškove i rashode koje proizađu iz tužbi bilo koje treće strane, radnje ili potraživanja koja proizlaze ili su vezani za
 - vašu registraciju imena domene i/ili korištenja iste,
 - vaše kršenje ili nepridržavanja bilo kojeg uvjeta nadležnih registra domena ili
 - vašeg nepridržavanja prava drugih.

BerlinBerlin

Naslovna stranica // Registracija domena


  PREPORUKE / NAJAVE / INFORMACIJE
 
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje? Želite povećati prodaju? Tvrtka vam je u krizi ili pred zatvaranjem? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla?
Link na pregled ponude - Pogledajte primjere - Iskoristite popuste!
 

 
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje? Želite povećati prodaju? Tvrtka vam je u krizi ili pred zatvaranjem? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla?
Link na pregled ponude - Pogledajte primjere - Iskoristite popuste!
 

17. 8. 2022.