Poslovni forum d.o.o.
  > ANALIZA TRŽIŠTA


Menu - Najave...

Analiza tržišta - Istraživanje tržišta


Prikupljanje i analiza valjanih i pouzdanih informacija


Istraživanje tržišta je unaprijed planirani proces prikupljanja i analiziranja podataka u svrhu pružanja informacija bitnih za donošenje poslovnih odluka. Istraživanje tržišta je srž sustava donošenja odluka u upravljanju marketingom jer ima zadaću pružanja potrebnih informacija.

Istraživanje tržišta temeljna je marketinška aktivnost bez koje tvrtka s ozbiljnim pristupom korisnicima ne može poslovati. Poslovne odluke se moraju temeljiti na pouzdanim rezultatima istraživanja tržišta. Glavni smisao istraživanja tržišta je prikupljanje valjanih i pouzdanih informacija koje pomažu prilikom odlučivanja u tržišnom poslovanju, planiranju aktivnosti, rješavanju problema ili kontroli poslovanja.
Istraživanja tržišta pomažu nam pri donošenju novih i kritičnih odluka u našem poslovanju.

Istraživanja se provode za potrebe:
- segmentacije tržišta (doživljaj proizvoda i marke, korištenje, zadovoljstvo potrošača)
- razvoja proizvoda (definiranje osobina proizvoda, testiranje proizvoda...)
- prodaje (određivanje tržišnog i prodajnog potencijala, prognoze i analize prodaje)...

Postoje tzv. "stari lisci" koji potpuno ignoriraju važnost istraživanja tržišta jer misle da sve znaju, da u potpunosti poznaju tržište i da je sve ionako stvar sreće. Ima i onih koji misle da provođenje istraživanja znači rješavanje svih problema, zaboravljajući pritom da je uloga istraživanja pružanje informacija na temelju kojih se osmišljavaju marketinške aktivnosti. Uspješni menadžeri znaju da je istraživanje tržišta potpora u donošenju poslovnih odluka. Menadžment koji je spreman uložiti novac u istraživanje tržišta zasigurno je tržišno orijentiran, a to je dobra pretpostavka za uspjeh!

Razlika između uspješnih i neuspješnih poduzetnika je u tome što neuspješni poduzetnici misle da sve znaju, dok uspješni poduzetnici provode istraživanja tržišta. Velika je razlika između misliti da se zna i stvarno znati što kupci kupuju, kako često kupuju, gdje kupuju, što utječe na njihovu kupovnu odluku? Potrebno je znati i postkupovnu reakciju, doživljaj proizvoda nakon uporabe, zadovoljstvo garancijskim uvjetima i mogućnošću servisiranja, doživljaj proizvoda, spremnost na ponovnu kupovinu proizvoda...
Tržište je moguće osvojiti samo ukoliko se ima pravi proizvod u pravo vrijeme, koji se prodaje po pravoj cijeni, na pravim mjestima i promovira na pravi način. Da bi se to znalo, potrebna su kvalitetna istraživanja i analize tržišta.

Profesionalno istraživanje tržišta temelji se na objektivnosti, povjerljivosti i transparentnosti. Aktivnosti istraživanja tržišta provode se u skladu s načelima Međunarodnog kodeksa za marketinška i društvena istraživanja ICC/ESOMAR. Poslovni forum d.o.o. u provođenju istraživanja uvijek se koristi znanstvenim metodama i suvremenim istraživačkim tehnikama.
U mogućnosti smo Vam pružiti kvalitetnu uslugu. Svakom klijentu pristupamo individualno, prilagođavamo se njegovim konkretnim potrebama. Istraživanje tržišta i obradu prikupljenih podataka provodimo na način koji našim korisnicima osigurava pouzdane informacije potrebne za donošenje poslovnih odluka.

Cijene usluge istraživanja tržišta ne moraju biti visoke. Kolika je cijena ovisi prvenstveno o opsegu istraživanja. Mala tvrtka ili obrt najčešće nema potrebe raditi istraživanje za područje cijele države, već može provesti istraživanje i samo za lokalno tržište ili za manji broj proizvoda. Pored istraživanja tržišta po narudžbi, kontinuirano provodimo i vlastita istraživanja pa su Vam dostupni i gotovi rezultati naših istraživanja i to po puno povoljnijim cijenama jer su to već dovršeni projekti.

Istraživanje tržištaAnaliza tržišta

Naslovna stranica


  PREPORUKE / NAJAVE / INFORMACIJE
 
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje? Želite povećati prodaju? Tvrtka vam je u krizi ili pred zatvaranjem? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla?
Link na pregled ponude - Pogledajte primjere - Iskoristite popuste!
 

 
OSTALE USLUGE ZA PODUZETNIKE
Tvrtka Poslovni Forum d.o.o. osnovana je sada već davne 2002. godine u Rijeci od strane Damira Međurečana koji je okupio vodeće stručnjake na području ekonomije, prava i informatike, kako bi efikasno pokrili sve potrebe svojih klijenta.
Link na pregled ponude poslovnih usluga i informacija
 

21. 5. 2024.