POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje? Želite povećati prodaju? Tvrtka vam je u krizi ili pred zatvaranjem? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla?
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI, BAZE PODATAKA
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 
 Poslovni Forum - naslovna      Baza podataka      Primjer baze      Adresar      WEB katalog      Izrada WEB stranica

 Kreditiranje poduzetništva

PROGRAMI KREDITIRANJA I POTPORA MINISTARSTVA ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO
PROGRAMI KREDITIRANJA HRVATSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVITAK
PROGRAMI HRVATSKE GARANCIJSKE AGENCIJE ZA MALO GOSPODARSTVO (HAMAG)
PROGRAM KREDITIRANJA MINISTARSTVA TURIZMA RH, FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ I MINI. ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE RH

 
PROGRAM KREDITIRANJA MINISTARSTVA TURIZMA RH


PROGRAM KREDITIRANJA MALOG OBITELJSKOG PODUZETNIŠTVA U TURIZMU
"POTICAJ ZA USPJEH"Ciljevi kreditiranja:

Utvrđeni su Programom poticajnih mjera za samozapošljavanje i razvoj malog obiteljskog poduzetništva u turizmu “Poticaj za uspjeh” koji je Vlada Republike Hrvatske prihvatila Zaključkom (klasa 334-01/02-01/02) od 14.03.2002. godine. Ugovorom o poslovnoj suradnji zaključenim između Ministarstva turizma i Banke, Banka je prihvatila kreditiranje malog obiteljskog poduzetništva u turizmu.

1. TKO MOŽE BITI KORISNIK KREDITA?

- subjekti malog gospodarstva, obrt ili društvo s ograničenom odgovornošću u vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji su registrirani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u smještajnim objektima.
- poduzetnik vlasnik obrta ili d.o.o. koji namjerava ulagati u objekte za smještaj gostiju isključivo u svrhu profesionalnog bavljenja pružanjem usluga smještaja sukladno zakonu, uzancama i običajima u ugostiteljstvu.

S obzirom na iskustvo u poduzetništvu i pružanju usluga smještaja, poduzetnici su:

- postojeći poduzetnik koji pruža usluge smještaja - vlasnik postojećeg obrta ili d.o.o. koji već pruža usluge smještaja, što znači da vlasnik ima iskustvo u poduzetništvu i pružanju usluga smještaja gostiju;

- postojeći poduzetnik/početnik u pružanju usluga smještaja - vlasnik postojećeg obrta ili d.o.o. koji obavlja druge djelatnosti što znači da vlasnik ima iskustvo u poduzetništvu u drugim djelatnostima, a proširivanjem djelatnosti namjerava početi pružati usluge smještaja gostiju;

- poduzetnik početnik/bivši iznajmljivač - vlasnik novog obrta ili d.o.o. koji će pružati usluge smještaja, što znači da vlasnik nema iskustva u poduzetništvu, ali ima iskustva u neprofesionalnom pružanju usluga smještaja kao iznajmljivač, a registracijom obrta ili trgovačkog društva namjerava se profesionalno baviti pružanjem usluga smještaja gostiju;

- poduzetnik početnik koji će pružati usluge smještaja – vlasnik novog obrta ili d.o.o. koji nije počeo pružati usluge smještaja, što znači da vlasnik nema iskustvo ni u poduzetništvu, niti u obavljanju usluga smještaja gostiju.

ZAKONSKO PRAVO NA KREDIT NE POSTOJI


2. TKO NE MOŽE BITI KORISNIK KREDITA?

- obrt ili d.o.o. koji namjerava ulagati u kuću ili apartman (npr.kupovinom od građevinske tvrtke i sl.), a u svrhu korištenja objekta: kao vikend kuće odnosno apartmana za svoje potrebe ili svojih poslovnih partnera, kao stana, te davanja objekta - nekretnine u zakup drugom poduzetniku za pružanje usluga smještaja gostiju.
- obrt ili d.o.o. (npr. građevinska tvrtka i sl.) koja namjerava ulagati u izgradnju apartmana za prodaju drugim korisnicima.
- Korisnik kredita za izgradnju, dogradnju/nadogradnju i kupnju objekta ne može biti:
o obrt ili d.o.o., ako njegov vlasnik već ima smještajne objekte kapaciteta navedenog u točki 3.1. (ni ako otvori drugi obrt ili osnuje drugi d.o.o.); o obrt ili d.o.o., ako njegov vlasnik ima smještajne objekte kapaciteta manjeg od gore navedenog i to za kapacitet koji nedostaje do gore navedenog najvećeg kapaciteta (npr.: obrt ili d.o.o. može koristiti kredit za izgradnju 15 soba ako njegov vlasnik već ima objekt s 10 soba);
- Korisnik kredita ne može biti iznajmljivač, tj. građanin koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu u smještajnim objektima vrste: sobe, turistički apartmani i kamp, a registriran je temeljem rješenja nadležnog županijskog ureda državne uprave koje sadrži Odobrenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Iznajmljivač je fizička osoba koja se neprofesionalno u obliku dopunske djelatnosti bavi pružanjem usluga smještaja gostiju.
- Korisnik kredita ne može biti d.o.o. u vlasništvu ili suvlasništvu drugog trgovačkog društva.3. NAMJENA KREDITA

3.1 Krediti za ulaganja u manje objekte za smještaj i to: hotel, pansion, sobe, aparthotel i turistički apartmani i kamp

Ulaganja u manje smještajne objekte i to:

- najveći kapacitet: 25 soba ili 15 apartmana ili 50 kamp jedinica (parcela), te
- najmanji kapacitet: 10 soba ili 5 apartmana ili 20 kamp jedinica (parcela).

Iznimno, najmanji kapacitet može biti manji od navedenog i to: 5 soba ili 2 apartmana ili 15 kamp jedinica (parcela) uz uvjet:

- da je obrt ili d.o.o. osnovano preregistriranjem iznajmljivača ili
- da vlasnik obrta ili d.o.o. ima prebivalište u mjestu u kojemu se objekt nalazi.

3.2 Krediti za obnovu starih kuća u skladu s izvornom, tradicijskom i ambijentalnom arhitekturom - "Pod stoljetnim krovovima"

Ulaganja u obnovu starih kuća u skladu s izvornom, tradicijskom i ambijentalnom arhitekturom (npr.: kamene primorske kuće, drvene kuće u unutrašnjosti i sl.) koje će se koristiti kao smještajni objekti uz uvjet da se obnova obavlja u suradnji s nadležnim Konzervatorskim uredom koji će: izdati posebne uvjete obnove, nadzirati obnovu i konačno utvrditi da je objekt obnovljen u skladu s izdatim uvjetima.

Ulaganja u manje smještajne objekte i to:

- najveći kapacitet: kao u Programu 3.1.
- najmanji kapacitet: nije određen

3.2 Kredit za refinanciranje postojećih kredita korištenih za izgradnju manjih objekata za smještaj vrste: hotel i pansion.

Refinanciranje postojećih kredita (jednokratna otplata postojećih kredita) u svrhu rješavanja financijskih poteškoća postojećih obrta ili d.o.o. (ne i iznajmljivača koji se preregistriraju) koji su koristili kredite s izrazito nepovoljnim kamatama i rokovima otplate za izgradnju hotela i pansiona kapaciteta do 25 soba, uz uvjet da je razlika kamate postojećeg i novog kredita najmanje 2 postotna poena.4. UVJETI KREDITIRANJA (rok otplate, poček, kamate, subvencija kamate)

Krediti se ugovoraju u kunama uz valutnu klauzulu za EUR.

Banka utvrđuje rokove počeka i povrata kredita na temelju pojedinačnih programa ulaganja.

Kamatna stopa iznosi EURIBOR uvećan za 2,65 p.a.

4.1. Uvjeti kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u svrhu ulaganja u manje objekte za smještaj i to:

4.1.1. Krediti za razmjerno manja ulaganja: adaptacija, obnova i modernizacija postojećih objekta, te nabavka uređaja, opreme i sl.

4.1.2. Krediti za razmjerno veća ulaganja: izgradnja novih, dogradnja/nadogradnja, rekonstrukcija, te kupnja postojećih objekata.

4.2. Uvjeti kreditiranja refinanciranja postojećih kredita korištenih za izgradnju manjih objekata za smještaj i to: hotela i pansiona kapaciteta do 25 soba

4.3. Uvjeti kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u svrhu obnove starih kuća u skladu s izvornom, tradicijskom i ambijentalnom arhitekturom – "Pod stoljetnim krovovima"

4.3.1. Krediti za razmjerno manja ulaganja: adaptacija, obnova i modernizacija postojećih objekta, te nabavka uređaja, opreme i sl.

4.3.2. Krediti za razmjerno veća ulaganja: rekonstrukcija i kupnja postojećih objekata


Dodatna subvencija kamate

Korisniku kredita odobrit će se dodatna subvencija kamate od 1 postotnog poena uz uvjet da posluje u smještajnim objektima koji su na području od posebne državne skrbi te na otocima prve skupine (Zakon o područjima posebne državne skrbi i Zakon o otocima).

Korisniku kredita odobrit će se dodatna subvencija kamate od 0,5 postotna poena uz uvjet da je u okviru ukupnih ulaganja u postojeći objekt (ne i u novoizgrađeni objekt) predviđena izgradnja jednog dodatnog sadržaja: bazen, teniski teren, dvorana za fitness, sauna i sl.

Korisniku kredita odobrit će se dodatna subvencija kamate od 0,5 postotna poena uz uvjet da je novi smještajni objekt kuća koja će biti sagrađena u skladu sa izvornom, tradicijskom i ambijentalnom arhitekturom, što znači da je riječ o izgradnji novih kuća kao replika postojećih kuća u skladu s programom «Pod stoljetnim krovovima».

Dodatna subvencija kamate primjenjuje se tako da se u prvom razdoblju otplate, fiksna kamata za krajnje korisnike umanjuje za postotne poene dodatne subvencije, a u drugoj polovini otplate, da se fiksna subvencija uvećava za postotni poen dodatne subvencije.

Naknada

Naknada iznosi 1% jednokratno na iznos odobrenog kredita, a plaća se prije korištenja kredita.

Namjena sredstava

Za osnovna sredstva najmanje 70%, a za obrtna sredstva najviše 30%.

Iznos kredita

Najmanji iznos kredita je 5.000 EUR protuvrijednosti u kunama.

Najveći iznos kredita nije određen i ovisi o kvaliteti programa, bonitetu korisnika kredita i kvaliteti ponuđenih instrumenata osiguranja.

Otplata

Kredit se otplaćuje u tromjesečnim ratama s dospijećem plaćanja prvog dana u mjesecu za proteklo obračunsko razdoblje.

Kamata se naplaćuje tromjesečno u tijeku korištenja kredita, počeka i otplate.

Instrumenti osiguranja povrata kredita

Za kredite do 100.000,00 kuna:

- jamci, mjenice, bjanko zadužnica, odnosno hipoteka.

Za kredite iznad 100.000,00 kuna:

- zasnivanje založnog prava ili prenošenje fiducijarnog prava vlasništva do otplate kredita na nekretninama ili pokretninama u korist Banke u odnosu najmanje 1:1,3, s time da vrijednost nekretnine/pokretnine po ovlaštenom stručnom procjenitelju mora biti u trenutku podnošenja zahtjeva najmanje 1:0,8 od visine traženog kredita. U slučaju da korisnik za osiguranje kredita nema dovoljno nekretnina i pokretnina, razliku do omjera najmanje 1:1,3 osigurava zasnivanjem založnog prava ili prenošenjem fiducijarnog vlasništva na imovinu koja se financira iz kreditnih sredstava.
- osiguranje nekretnina i pokretnina od rizika kod osiguravajućeg društva uz vinkuliranje police u korist Banke,
- bjanko mjenice, zadužnica i dr. po zahtjevu Banke.5. OSNOVNA DOKUMENTACIJA KOJA SE PRILAŽE UZ ZAHTJEV ZA KREDIT

5.1. Svi poduzetnici (koji obavljaju turističku djelatnost i početnici):

- Zahtjev za kredit s obrazloženjem i dopunskom dokumentacijom
- Izjava korisnika kredita o prihvaćanju uvjeta programa kreditiranja «Poticaj za uspjeh» (obrazac u privitku ovjeren od javnog bilježnika)
- Preslika obrtnice ili rješenja o upisu u sudski registar
- Preslika obavijesti Državnog zavoda za statistiku o razmatranju, odnosno Rješenje o obavljanju registrirane djelatnosti
- Karton deponiranih potpisa
- Izjavu o zaduženosti (obrazac u privitku ovjeren od javnog bilježnika)
- Izjavu o povezanosti (obrazac u privitku ovjeren od javnog bilježnika)
- Preslika domovnice i osobne iskaznice vlasnika obrta ili d.o.o.
- Fotografije postojećeg stanja (objekta, zemljišta/lokacije)
- Dokaz vlasništva nad imovinom (izvadak iz zemljišne knjige ne stariji od 30 dana)
- Preslika lokacijske dozvole ili građevne dozvole
- Skraćeni poslovni plan za kredite do 200.000,00 kn        Vidi: Izrada poslovnih planova i Investicijskih projekata
- Poslovni plan za kredite od 200.000,00 do 400.000,00 kn
- Investicijski program za kredite veće od 400.000,00 kn
- Grafički prikaz objekta iz idejnog rješenja ili projekta za građevnu dozvolu
- Potvrda ovlaštene projektantske tvrtke da je projektirala objekt
- Ostala dokumentacija prema zahtjevu Ministarstva turizma ili Banke

5.2. Samo poduzetnici koji obavljaju turističku djelatnost ( obrti i d.o.o.)

- Dokumentacija o uspješnosti poslovanja BON-1 i BON-2, ne stariji od 30 dana
- Financijske izvještaje za posljednje dvije godine
- Dokaz o uplati dospjelih poreznih obveza i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u Republici Hrvatskoj
- Rješenje o kategorizaciji objekta za smještaj
- Preslika ugovora s turističkim agencijama.

5.3. Samo iznajmljivači koji se preregistriraju u obrt i d.o.o.

- Rješenje o kategorizaciji objekta
- Rješenje nadležnog županijskog ureda državne uprave koje sadrži odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (staro-prije preregistracije)

5.4. Samo za program «Pod stoljetnim krovovima»

- Izjavu ovjerenu od javnog bilježnika da korisnik prihvaća obnovu objekta u suradnji s nadležnim konzervatorskim uredom (obrazac u privitku ovjeren od javnog bilježnika)
- Preslika uvjeta izdanih od nadležnog konzervatorskog ureda
- Suglasnost na projekt od nadležnog ureda pri Ministarstvu kulture

Postupak realizacije kredita

Zahtjev za kredit s potrebnom dokumentacijom poduzetnik podnosi Banci.

Nakon pozitivne ocjene Banke, konačnu odluku o odobrenju kredita i subvenciji kamata donosi Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Banke, Ministarstva turizma i tijela državne uprave koji sudjeluju u provedbi Programa.

Nadzor nad namjenskim korištenjem kredita

Nadzor nad namjenskim trošenjem kredita provodi Banka i Povjerenstvo za nadzor.

Ministarstvo zadržava pravo Korisniku kredita uskratiti subvenciju kamate te zatražiti povrat već isplaćene subvencije ako Povjerenstvo za nadzor ili Banka utvrde nenamjensko korištenje kredita.6. POSEBNI UVJETI

- Obrt / d.o.o. mora zapošljavati najmanje jednu osobu nakon ulaganja.
- Ulaganje mora biti u smještajne objekte i to: hotel, pansion, turistički apartmani, sobe i kamp.
- Građevinski objekt mora projektirati ovlaštena projektantska tvrtka.
- Objekt mora imati najmanje «tri zvjezdice» (pansion mora biti kategorije «komfor»). Iznimno, ovaj uvjet ne odnosi se na program "Pod stoljetnim krovovima".
- Smještajni objekti moraju imati mogućnost grijanja i hlađenja prostora. Iznimno, ovaj uvjet ne odnosi se na kampove.
- Kampovi moraju imati 100% obilježene kamp jedinice (parcelaciju) i uređene sanitarne grupe.
- Prioritetno se moraju koristiti domaći proizvodi (uređaji, oprema, materijali i sl.) i usluge.
- Novi smještajni objekti moraju imati najmanje jedan dodatni sadržaj:
- bazen
- teniski teren
- saunu
- fitness-dvoranu i sl.
Iznimno, ovaj uvjet ne odnosi se na program "Pod stoljetnim krovovima".


MINISTARSTVO ZA OBRT,
MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO

i
MINISTARSTVO TURIZMA


objavljuje

POZIV PODUZETNICIMA ZA UKLJUČIVANJE U PROGRAM RAZVOJA TURIZMA U MALOM GOSODARSTVU


1. Programom se omogućuje kreditiranje poduzetnika u sektoru turizma kroz djelomičnu subvenciju kamata.

2. Korisnici Programa:
• mala i srednja trgovačka društva, zadruge, obrtnici i fizičke osobe u slobodnim zanimanjima koji se bave ili žele baviti turizmom ili su s turizmom u usko vezanoj djelatnosti
• seljačka obiteljska gospodarstva (za pružanje turističke usluge u seljačkom domaćinstvu u sferi seoskog turizma).

3. Namjena kreditnih sredstava:
• osnovna sredstva - investicije
• obrtna sredstva (do 30%)
• refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita korištenih za turističke namjene
• refundaciju ranije uloženih sredstava korištenih za turističku svrhu, odnosno projekt

4. Kriteriji odobravanja kredita:
• najniži iznos u protuvrijednosti 5.000 EUR-a
• najviši iznos nije ograničen,
• kamatna stopa 5% godišnje, promjenjiva (valutna klauzula)
• otplata kredita: 3-12 godina, ovisno o namjeni kredita,
• poček 6-24 mjeseca, nije uključen u rok otplate.

5. Provedba Programa realizirati će se preko slijedećih poslovnih banaka:
1. Centar banka d.d
2. Dubrovačka banka d.d.
3. Erste & Steiermärkische Bank d.d
4. Hypo Alpe-Adria Bank d.d.
5. Istarska kreditna banka Umag d.d.
6. Karlovačka banka d.d
7. Kvarner banka d.d.
8. Nova banka d.d
9. Podravska banka d.d.
10. Privredna banka Zagreb d.d.
11. Raiffeisenbank Austria d.d.
12. Riječka banka d.d
13. Splitska banka d.d.
14. Varaždinska banka d.d.
15. Volksbank d.d.
16. Zagrebačka banka d.d.

6. Potrebnu dokumentaciju sa zahtjevom za prijavu na Poziv podnositelji podižu u odabranoj poslovnoj banci.

7. Rok podnošenja zahtjeva je do iskorištenja sredstava iz Programa.

8. Obavijesti o Programu zainteresirani mogu dobiti u:
- Ministarstvu za obrt, malo i srednje poduzetništvo;
- Ministarstvu turizma;
- Poslovnim bankama.


PRILOG BR. 1.1

Temeljem sklopljenog Ugovora o poslovnoj suradnji na realizaciji Programa razvoja turizma u malom gospodarstvu između
(BANKA), koju zastupa (u daljnjem tekstu: Banka)
i
MINISTARSTVO ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO, Zagreb, Ksaver 200, kojeg zastupa ministar...
MINISTARSTVO TURIZMA, Zagreb, Ulica grada Vukovara 78, kojeg zastupa ministrica...
(u daljnjem tekstu: Ministarstva)
utvrđuju se

KRITERIJI ZA KREDITIRANJE PODUZETNIKA U RAZVOJU TURIZMA
U MALOM GOSPODARSTVUI OPĆI PODACI:

1. KORISNICI KREDITA:
Korisnici kredita mogu biti poduzetnici:
• mala i srednja trgovačka društva, zadruge, obrtnici i fizičke osobe u slobodnim zanimanjima koji se bave ili se namjeravaju baviti turizmom ili su s turizmom u usko vezanoj djelatnosti
• seljačka gospodarstva ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (pružanje turističke usluge u takvim domaćinstvima u sferi seoskog turizma).
Korisnici Programa mogu biti postojeći poduzetnici i poduzetnici početnici, koji imaju planove i programe razvoja i zadovoljavaju uvjete iz ovog Programa.
Pravo na korištenje kredita ima poduzetnik koji namjerava ulagati na bilo kojem području Hrvatske u turističku djelatnost po ovom Programu.

2. NAMJENA KREDITA:
Krediti se mogu koristiti za:
• kupnju zemljišta za turističku djelatnost i izgradnju novih turističkih kapaciteta i sadržaja i uređenje infrastrukture u funkciji ulaganja u projekt
• kupnju, izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju turističkih kapaciteta ili sadržaja (hotela, motela, apartmana, soba, kampova, restorana i sl, te športsko-rekreacijskih centara, poslovnih prostora putničkih agencija, ronilačkih centara, marina i privezišta i sl.),
• adaptaciju, uređenje i opremanje postojećih turističkih kapaciteta u svrhu bavljenja turizmom, iznajmljivanja za turizam ili u ostaloj funkciji turizma,
• nabavka plovila charter flote i plovila za izlete i dr.
• nabavka druge opreme ili vozila s više od 8 sjedala koja će se koristiti u funkciji turističke ponude,
• ulaganja u uslužne ili proizvodne djelatnosti čiji je proizvod u funkciji turizma (proizvodnja suvenira i sl.)
• ulaganja u seoski turizam kroz obiteljska gospodarstva koja se profesionalno bave poljoprivrednom djelatnošću i žele ulagati u kapacitete turističke ponude uslužnog, ugostiteljskog ili smještajnog sadržaja, kao dopunske djelatnosti za turizam,
• refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita korištenih za izgradnju novih, te dogradnju, rekonstrukciju i kupnju postojećih objekata za smještaj (hoteli, aparthoteli, apartmani, pansioni, kampovi i dr), kao i za ostale namjene koje su bile u funkciji turizma
• obrtna sredstva do 30% visine odobrenih sredstava, osim kod odobravanja kredita za refinanciranje postojećih kredita.
• refundaciju ranije uloženih sredstava korištenih za turističku svrhu, odnosno projekt

Krediti nisu namijenjeni za:
• ulaganja u kupnju zemljišta, ako na tom zemljištu nema izgradnje turističkih kapaciteta ili sadržaja
• kupovinu udjela u trgovačkim društvima, kao i ulaganja u vrijednosnice
• ulaganja u ekološki neprihvatljive projekte
• ulaganja kod seljačkih gospodarstava ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja ne ispunjavaju uvjete funkcionalne cjeline pružanja turističke ponude (poduzetnici trebaju imati kuću u kojoj žive članovi obitelji i osnovne gospodarske objekte koji nisu u funkciji turizma),
• ulaganja u male smještajne kapacitete (iznajmljivanje soba i sl.) ako djelatnost nije registrirana kao poduzetnička aktivnost
• ulaganja u samostalne objekte, odnosno sadržaje malog ugostiteljstva (osim ako nisu u sustavu ostalog sadržaja turističke ponude poduzetnika), kao što su kafe barovi, bistroi, kavane, slastičarnice, kiosci i sl.

3) NAJNIŽI IZNOS KREDITA: 5.000 EUR

4) NAJVIŠI IZNOS KREDITA: nije utvrđen, i određuje ga Povjerenstvo, odnosno Banka, prema kreditnoj sposobnosti poduzetnika i kvaliteti projekta.

5) ROK OTPLATE KREDITA:
Ovisno o namjeni:
a) za kupnju zemljišta, izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju turističkih kapaciteta:
• rok otplate: 5 – 12 godina
• poček 1-2 godine, nije uključen u rok otplate
• rok iskorištenja do 12 mjeseci
b) za adaptaciju ili uređenje postojećih turističkih kapaciteta, nabavku opreme (plovila, vozila i dr.), ulaganja u sporedne djelatnosti (suveniri i sl.) ili ulaganja u obiteljska gospodarstva, kao sporedne djelatnosti:
• rok otplate: 3 – 8 godina
• poček: 6-12 mjeseci, nije uključen u rok otplate
• rok iskorištenja: do 6 mjeseci
c) refinanciranje postojećih kredita
• rok otplate: 3-10 godina
• poček: 6-12 mjeseci, nije uključen u rok otplate

6) KAMATNA STOPA NA KREDIT:
• 7% godišnje, promjenjiva (valutna klauzula)
• kamatu od fiksno 2% subvencionirati će Ministarstva, svako od Ministarstava po 1%, tako da je kamata za Korisnike kredita 5% (pet posto)
• razliku do visine ukupne kamatne stope Banka će zaračunati korisniku kredita
• kamata se naplaćuje mjesečno ili tromjesečno, u tijeku korištenja kredita, počeka i otplate (dogovor Banka i Korisnik kredita).

7) NAKNADA:
1 % jednokratno na iznos odobrenog kredita, a prije korištenja kredita

8) OTPLATA:
Mjesečne ili tromjesečne rate ili anuiteti s dospijećem plaćanja prvog dana u mjesecu za protekli obračunski period.

9) VALUTNA KLAUZULA:
Korisnik kredita obvezuje se iznos kredita izraženu u EUR s pripadajućom kamatom vratiti Banci u kunskoj protuvrijednosti obračunatoj po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke za EUR važećem na dan dospijeća, odnosno na dan plaćanja ukoliko se plaćanje vrši prije roka dospijeća.

10) INSTRUMENTI OSIGURANJA:
1. za kredite u iznosu do 100.000,00 kuna, jamci, mjenice, bianco zadužnica, odnosno hipoteka, ako je to povoljnije za tražitelja kredita
2. za kredite u iznosu iznad 100.000,00 kuna:
1. zasnivanje založnog prava ili prenošenje fiducijarnog prava vlasništva nad nekretninama ili pokretninama u korist Banke u odnosu 1:1,3, s time da vrijednost nekretnine/pokretnine po ovlaštenom stručnom procjenitelju treba biti u trenutku podnošenja zahtjeva najmanje 1:0,8 od visine traženog kredita.
U slučaju da tražitelj kredita nema dovoljno nekretnina ili pokretnina razliku do omjera 1:1,3 osigurava zasnivanjem založnog prava ili prenošenjem fiducijarnog vlasništva na imovinu koja se financira iz kreditnih sredstava po programu.
2. osiguranje nekretnina ili pokretnina od rizika kod osiguravajućeg društva uz vinkuliranje police u korist Banke,
3. ostali instrumenti: bianco mjenice, zadužnica i dr., ako je to neophodno i po zahtjevu Banke, ali u dogovoru s Korisnikom kredita.


II KRITERIJI KREDITNE SPOSOBNOSTI:

A) TRGOVAČKA DRUŠTVA, ZADRUGE
• prednost će imati kvalitetni programi temeljem kojih se omogućuje razvoj turizma i povećava zaposlenost
• žiro račun društva ne smije biti neprekidno blokiran više od 30 dana (iznimno do 60 dana) u posljednjih 6 mjeseci, osim kod odobravanja kredita za namjenu refinanciranja postojećih nepovoljnih kredita
• koeficijent zaduženosti ne smije prelaziti 85%, odnosno 90% za područja od posebne državne skrbi
• ukupne obveze po kreditu (postojeće i nove) u prvoj godini otplate ne smiju prelaziti 35% ukupnih prihoda po programu koji se financira (fleksibilnost u odnosu na vrstu programa)

B) OBRT I SLOBODNA ZANIMANJA
• prednost će imati kvalitetni programi temeljem kojih se omogućuje razvoj turizma i povećava zaposlenost
• žiro račun ne smije biti neprekidno blokiran više od 30 dana (iznimno do 60 dana) u posljednjih 6 mjeseci, osim kod odobravanja kredita za namjenu refinanciranja postojećih nepovoljnih kredita
• koeficijent zaduženosti ne smije prelaziti 85%, odnosno 90% za područja od posebne državne skrbi
• ukupne obveze po kreditu (postojeće i nove) u prvoj godini otplate ne smiju prelaziti 35% ukupnih prihoda po programu koji se financira (fleksibilnost u odnosu na vrstu programa)


C) SELJAČKA GOSPODARSTVA ILI OBITELJSKA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA
• prednost će imati kvalitetni programi temeljem kojih se omogućuje razvoj turizma u okviru osnovne djelatnosti obiteljskih gospodarstava.
• ukupne obveze po kreditu u prvoj godini otplate ne smiju prelaziti 35% ukupnih prihoda po programu koji se financira (fleksibilnost u odnosu na vrstu programa)


D) PODUZETNICI POČETNICI

• prednost će imati kvalitetni programi temeljem kojih se omogućuje razvoj turizma i povećava zaposlenost.
• poduzetnici početnici i poduzetnici koji posluju do 1 godine nisu u obvezi osigurati neke od prethodnih kriterija, koje realno nisu u mogućnosti ostvariti, što će se dogovorno utvrditi s Bankom.


III POPIS DOKUMENTACIJE PODUZETNIKA

A)
TRGOVAČKO DRUŠTVO, ZADRUGA
1. popunjen obrazac Zahtjeva za odobravanje kredita
2. originalni Izvadak iz sudskog registra Trgovačkog suda ili ovjerena kopija
3. preslika obavijesti Državnog zavoda za statistiku o razvrstavanju
4. preslika potpisnih kartona kod svih poslovnih banaka
5. bilanca i račun dobiti i gubitka za posljednje razdoblje ovjerena od Porezne Uprave
6. BON 1 i BON 2 – ne stariji od 30 dana
7. investicijski program
8. originalni zemljišno-knjižni izvadak za nekretninu koja se nudi u zalog
9. procjena vrijednosti nekretnine ili pokretnine
10. polica osiguranja nekretnine ili pokretnine vinkulirana u korist Banke
11. građevinska dozvola (ili potvrda da je ista u postupku), ako je potrebna za takav program ili objekt
12. odgovarajući broj mjenica i zadužnica ili druga sredstva osiguranja povrata
13. ostalo po zahtjevu Banke, a prema ovim Kriterijima Kopija zahtjeva za odobravanje kredita

B)
OBRT, SLOBODNA ZANIMANJA
1. popunjen obrazac Zahtjeva za odobravanje kredita
2. preslika Rješenja o osnivanju obrta s upisanom djelatnosti odnosno izdvojenih pogona/obrtnica, ovjerenog kod javnog bilježnika
3. preslika Rješenja o obavljanju registrirane djelatnosti
4. preslika potpisnih računa kod svih poslovnih banaka
5. prijava poreza na dohodak (obrazac DOH), te popis dugotrajne imovine i Rješenje Porezne Uprave za posljednje razdoblje ovjerene od Porezne Uprave
6. za obrte koji vode dvojno knjigovodstvo: bilanca i račun dobiti i gubitka za posljednje razdoblje – ovjereno od Porezne Uprave
7. BON 2 ne stariji od 30 dana
8. investicijski program
9. originalni zemljišno-knjižni izvadak za nekretninu koja se nudi u zalog
10. procjena vrijednosti nekretnine ili pokretnine
11. polica osiguranja nekretnine ili pokretnine vinkulirana u korist Banke
12. odgovarajući broj mjenica i zadužnica ili druga sredstva osiguranja povrata
13. građevinska dozvola (ili potvrda da je ista u postupku), ako je potrebna za takav program ili objekt
14. ostalo po zahtjevu Banke, a prema ovim Kriterijima Kopija zahtjeva za odobravanje kredita

C)
SELJAČKA GOSPODARSTVA ILI OBITELJSKA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA
1. popunjen obrazac Zahtjeva za odobravanje kredita
2. preslika osobne iskaznice
3. investicijski program
4. originalni zemljišno-knjižni izvadak za nekretninu koja se nudi u zalog
5. procjena vrijednosti nekretnine ili pokretnine
6. polica osiguranja nekretnine ili pokretnine vinkulirana u korist Banke
7. odgovarajući broj mjenica i zadužnica ili druga sredstva osiguranja povrata
8. građevinska dozvola (ili potvrda da je ista u postupku), ako je potrebna za takav program ili objekt
9. ostalo po zahtjevu Banke, a prema ovim Kriterijima Kopija zahtjeva za odobravanje kredita

D)
POČETNICI
1. popunjen obrazac Zahtjeva za odobravanje kredita
10. životopis i profesionalni razvitak poduzetnika
11. investicijski program
12. originalni zemljišno-knjižni izvadak za nekretninu koja se nudi u zalog
13. procjena vrijednosti nekretnine ili pokretnine
14. polica osiguranja nekretnine ili pokretnine vinkulirana u korist Banke
15. građevinska dozvola (ili potvrda da je ista u postupku), ako je potrebna za takav program ili objekt
16. eventualno i ostala dokumentacija iz grupe poduzetnika A), B) ili C) Kopija zahtjeva za odobravanje kreditaIV OSTALE ODREDBE:

a. Za kredite do iznosa 200.000,00 kuna izrađuje se skraćeni poslovni plan (plan ulaganja)
b. Za kredite iznad iznosa od 200.000,00 kuna do iznosa 400.000,00 kuna izrađuje se poslovni plan
c. Investicijski program izrađuje se za kredite iznad iznosa od 400.000,00 kuna
d. Poslovni plan ili investicijski program mora biti izrađen prema prihvaćenoj metodologiji, a može ih izraditi sam poduzetnik ili ovlaštena institucija, tvrtka ili konzultant.
e. Građevinsku dozvolu kada je potrebna za ulaganje u građevinske objekte treba priložiti uz dokumentaciju koja se predaje Banci, a uz zahtjev za kredit treba priložiti uvjerenje da je postupak dobivanja u tijeku.
f. Procjenu vrijednosti nekretnine može izvršiti svaki ovlašteni procjenitelj.


V POSTUPAK ODOBRAVANJA KREDITA:
VRSTA POSTUPKA, NOSITELJ AKTIVNOSTI I ROK
1. Zaprimanje zahtjeva i prateće dokumentacije poduzetnika Banka kontinuirano: do zaključenja i realizacije Programa
2. Obrada zaprimljenih zahtjeva i dokumentacije razgovor s poduzetnikom i donošenje prijedloga za odobrenje kredita Banka po potrebi, najmanje 2 puta mjesečno
3. Sazivanje sjednica Povjerenstva za odobravanje (odbijanje) kredita Predsjednik Povjerenstva (iz Banke) 5 dana po odluci
4. Izrada odluke Povjerenstva i dostavljanje odluke Ministarstvima i Korisniku kredita Banka 8 dana – Banka (predsjednik Povjerenstva)

VI ZAKLJUČNE ODREDBE:
Ovi Kriteriji sastavni su Ugovora i svaka od ugovornih strana, kao i tražitelji kredita trebaju ih se pridržavati.

Za Banku
Za Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo
Za Ministarstvo turizmaFOND ZA REGIONALNI RAZVOJNa temelju članka 6. Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja sredstava Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske (NN 65/02.) i Uvjeta kreditiranja infrastrukturnih i gospodarskih projekata (NN 101/02.) Uprava Fonda, odlukom Upravnog odbora, uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske raspisuje:

NATJEČAJ

za prikupljanje ponuda i odabir projekata koji će se financirati sredstvima Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske1. Korisnici kredita

Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i gospodarski subjekti s područja Republike Hrvatske koja su određena Zakonom o obnovi, Zakonom o otocima, Zakonom o područjima od posebne državne skrbi, Zakonom o brdsko-planinskim područjima te s ostalih područja s posebno izraženim problemima razvoja i zapošljavanja.

2. Namjena kredita

Prvenstveno za realizaciju infrastrukturnih projekata te gospodarskih projekata koji zadovoljavaju minimalne kriterije, udio vlastitog kapitala u bilanci (projektu) najmanje 10%, dobit u poslovanju u posljednjoj godini, maksimalni broj dana blokade u prethodnih 180 dana manji od 15 dana.

3. Iznos kredita

Fond kreditira do 70% potrebnih sredstava za investicije za projekte koji se realiziraju na područjima koja su određena Zakonom o područjima posebne državne skrbi, a za projekte koji se realiziraju na ostalim područjima do 50% potrebnih sredstava za investicije.

4. Bespovratna sredstva

Za infrasdtrukturne projekte, koje predlažu područja čija je financijska snaga (proračunska sredstva po stanovniku) manja od 65% od prosjeka Republike Hrvatske, mogu se do 50% investicijskog projekta financirati bespovratno.

Posebno pogodnim za bespovratno financiranje smatrat će se infrastrukturni projekti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u koje su uključena sredstva javnih poduzeća, sredstva HBOR-a i drugih institucija.

5. Uvjeti kreditiranja

- rok otplate za infrastrukturne projekte do 15 godina, uključujući i poček (tri godine)
- rok otplate za gospodarske projekte do 10 godina, uključujući i poček (dvije godine)
- za infrastrukturne projekte eskontna stopa HNB-a - 3% godišnje
- za gospodarske projekte eskontna stopa HNB-a - 2% godišnje.

Krediti se odobravaju u kunama uz primjenu valutne klauzule.

6. Naknade za obradu kreditnog zahtjeva

Naknadu za obradu kreditnog zahtjeva Fond obračunava u visini 1% jednokratno, na iznos odobrenog kredita. Naknada se naplaćuje prije ili istodobno s prvim korištenjem kredita.

7. Instrumenti osiguranja

Fond će od korisnika kredita uzimati instrumente osiguranja vraćanja kredita u skladu s uobičajenom bankarskom praksom, kao što su osobna mjenica vlasnika tvrtke korisnika kredita, bjanko mjenica i zadužnica tvrtke, ali i jedan ili kombinaciju više instrumenata osiguranja (prijenos prava vlasništva nekretnina i pokretnina koje se kupuju iz kredita, polica osiguranja od komercijalnih rizika vinkulirana u korist Fonda).

Nekretnine i pokretnine trebaju biti procijenjene od ovlaštenog sudskog vještaka, a pogodnima će se smatrati one čija je tržišna vrijednost najmanje jednaka iznosu odobrenog kredita. U slučaju da nema dostatnih instrumenata osiguranja korisnici kredita mogu tražiti garanciju Hrvatske garancijske agencije (Hrvatske agencije za malo gospodarstvo).

Fond može od korisnika kredita tražiti i neki drugi raspoloživi instrument osiguranja ako smatra potrebnim.

8. Odabir projekata

Nakon zaključenja natječaja županija će utvrditi cjelovitost dokumentacije svakog investitora te izvršiti prvi odabir unutar svoga područja, odnosno rangiranje prvenstveno infrastrukturnih projekata te gospodarskih projekata. Pri rangiranju projekata županije će se rukovoditi kriterijima navedenima u članku 2. Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja sredstava Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske

O obavljenom rangiranju županije izvješćuju Fond te mu dostavljaju dokumentaciju svih tražitelja kredita. Na osnovi podataka o rangiranju projekata prispjelih na natječaj i mišljenja Uprave Fonda o nevedenim projektima Upravni odbor Fonda donosi konačne odluke o njihovu odabiru.

9. Način podnošenja zahtjeva

Dokumentirane zahtjeve za kreditiranje projekata zainteresirani podnose županijskim tijelima nadležnim za gospodarstvo sukladno natječaju za prikupljanje ponuda i odabir projekata, a koji raspisuje Fond.

10. Zahtjev za kredit

Zahtjev za kredit i popis dokumentacije koja se uz zahtjev prilaže može se dobiti u županijskim tijelima nadležnim za gospodarstvo.

11. Trajanje natječaja

Natječaj je otvoren do utroška sredstava raspoloživih za ovu namjenu.

FOND ZA RAZVOJ I ZAPOŠLJAVANJE

Temeljem članka 5. Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja sredstava Fonda za razvoj i zapošljavanje (Narodne novine 65/02.) uprava Fonda, u skladu s odlukom Upravnog odbora, objavljuje:

K R I T E R I J I

za financiranje razvojnih programaNAMJENA SREDSTAVA

Fond će financiranjem razvojnih programa u gospodarstvu i infrastrukturnih ili sličnih projekata za gospodarski razvoj kroz kreditiranje, subvencije ili potpore osiguravati sredstva poduzetnicima ili jedinicama lokalne/područne samouprave prema uvjetima iz ovih Kriterija.

Sredstva su prije svega namijenjena za razvojne programe i projekte koji su :

- temeljeni na tržišnoj konkurentnosti
- u funkciji povećavanja zapošljavanja
- izvozno usmjereni
- u funkciji ulaganja i povećanja vrijednosti imovine
- pretežno orijentirani na domaće resurse
- u funkciji razvoja poduzetništva i gospodarstva, tehnološkog i znanstvenog razvoja, razvoja određene sredine/ regije i dr

KORISNICI SREDSTAVA

Korisnici sredstava mogu biti:

-
- poduzetnici ( trgovačka društva, obrti, zadruge i dr.) jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i korisnici sredstava Fonda za regionalni razvoj
- institucije poduzetničkih razvojnih centara, inkubatora, tehnoloških parkova i dr.

PODUZETNIČKI PROGRAMI

 POSTUPAK PODNOŠENJA ZAHTJEVA

Pojedinačni poduzetnički programi financirat će se kreditiranjem projekata poduzetnika (trgovačkih društava), prema ovim Kriterijima.

Tražitelj kredita, temeljem objavljenog javnog natječaja Fonda, podnosi Zahtjev za financiranje razvojnog programa neposredno Fondu ili putem županije. Obrazac Zahtjeva utvrđuje Uprava Fonda.

Vlastita sredstva
U svim programima obvezno je vlastito učešće nositelja razvojnog programa u stvarima, pravima ili novcu od najmanje 20%.

Naknada (trošak obrade)
- 1% od iznosa kredita

Obvezni instrumenti osiguranja naplate
- osobne zadužnica vlasnika ili članova NO tvrtke korisnika kredita i članova Uprave
- mjenice i/ili zadužnice tvrtke korisnika kredita
- prijenos prava vlasništva nekretnina i pokretnina (ranije stečenima ili u vrijeme ulaganja u poslovni program) čija procijenjena ili knjigovodstvena vrijednost ne smije biti manja od iznosa kredita uvećanog za ukupno ugovorene kamate
Ostali nstrumenti osiguranja naplate (po potrebi)
- garancija banke
- garancija HAMAG-a
- police osiguranja protiv komercijalnih rizika i police osiguranja dugotrajne imovine, sve vinkulirano u korist Fonda
- drugi za Fond prihvatljivi instrumenti


 RANGIRANJE I ODABIR RAZVOJNIH PROGRAMA

Razvojne programe prikupljene javnim natječajem Fond rangira sukladno objavljenim uvjetima, te se utvrđuje lista prioriteta za financiranje, a sukladno raspoloživim novčanim sredstvima Fonda.

Fond može od banaka ili drugih stručnih institucija i osoba tražiti ocjenu opravdanosti razvojnih programa tražitelja kredita radi donošenja konačne ocjene o odabiru programa. Konačni odabir projekta utvrđuje se odlukom Upravnog odbora Fonda.


 UGOVARANJE

Fond obavlja ugovaranje kredita s poduzetnikom temeljem Odluke o odobrenju kredita koja sadrži sljedeće sastavnice:

- naziv korisnika
- iznos kredita
- namjenu kredita
- način i rok korištenja kredita
- način otplate kredita
- način osiguranja naplate kredita
- ostale uvjete i obveze korisnika kredita.

Izvršenje i praćenje kredita obavljat će poslovna banka s kojom Uprava Fonda sklopi ugovor.

 IZVRŠAVANJE ODLUKA

Korištenje kredita ostvaruje se temeljem dokumentacije kojom se dokazuje usklađenost zahtjeva za trošenjem odobrenih sredstava s namjenom iz Odluke o odobrenju kreditu, a u vremenu koje odredi Fond. Sredstva kredita mogu se koristiti nakon osiguranja njegove naplate osim za dio kredita kojim se plaćaju stečene nekretnine i/ili pokretnine u sklopu razvojnog programa poduzetnika.

 KONTROLA NAMJENSKE UPOTREBE KREDITA

Korisnik kredita dužan je iskoristiti kredit za namjenu navedenu u Odluci o odobrenju kredita, a ako to ne učini, dužan je kredit vratiti odmah i u cijelosti.

Korisnik kredita dužan je iskorišteni kredit vratiti odmah i u cijelosti, ukoliko ne plati tri uzastopne rate kredita i pripadajuće kamate.

 NADZOR NAD POSLOVANJEM KORISNIKA KREDITA

Korisnik kredita će predstavniku Fonda omogućiti u cijelom razdoblju povrata kredita nadzor i provjeru ostvarivanja ciljeva iz razvojnog programa.

U onim programima koje kreditira Fond bez poslovnih banaka i za koje Fond ocijeni potrebnim, korisnik kredita će dopustiti, na prijedlog predsjednika Uprave Fonda, imenovanje predstavnika Fonda u tijela nadzora društva.

Fond može ovlastiti financijsku ili drugu stručnu instituciju da u svrhu kontrole namjenske upotrebe kreditnih sredstava ili poslovanja, sukladno razvojnom programu vrši nadzor u ime i za račun Fonda.

PODUZETNICI POČETNICI (START UP PROGRAMI)

Programi poduzetnika početnika razumijevaju primjenu poslovnih procesa više složenosti, pa je potrebno veće učešće Fonda u sudjelovanju upravljanja tim procesima. Stoga će Fond ulaziti u vlasničku glavnicu – temeljni kapital trgovačkog društva od najmanje 50% ili će kod kreditiranja dodatno osiguravati ulaskom u upravljanje, odnosno nadzor pod posebnim uvjetima. Kreditiranje poduzetnika početnika vršiti će se direktno bez poslovnih banaka pod slijedećim uvjetima:

- razvojni programi moraju zadovoljiti osnovne odredbe iz ovih Kriterija,
- najniži iznos kredita : 300.000,00 Kn
- najviši iznos kredita : 1.500.000,00 Kn
- vlastito učešće poduzetnika : najmanje 20% (u što je uključena izvedba poslovnog plana, elaborata za kredite, troškove i dokumentacije za investicijska ulaganja, te ostale pripremne radnje i troškovi za razvojni program)
- kamata : 3% manje od eskontne stope Hrvatske narodne banke
- ostali uvjeti kredita : kao po kreditnim uvjetima iz ovih Kriterija
- postupak i način odobravanja kredita : kao po točki III ovih Kriterija

PROGRAMI RESTRUKTURIRANJA PODUZETNIKA

Poduzetnici koji koriste dugoročne razvojne komercijalne kredite kod poslovnih banaka i udovoljavaju uvjetima iz točke I. ovih Kriterija, mogu biti sufinancirani sredstvima Fonda uz subvenciju kamate. Subvencioniranje kamata korisnika postojećeg kredita poslovnim bankama, vršiti će se uz slijedeće uvjete:

- postojeći kreditni programi trebaju udovoljiti Kriterijima za odabir zahtjeva uz izuzeće minimuma izvoza od 40%
- najniži iznos postojećeg (preostalog) kredita: 1.000.000 Kn
- subvencija kamate na odobrenu bankarsku kamatu za:

a) 1% - za izvoznike do 30% od ukupnog prihoda
b) 2% - za izvoznike 30-50% od ukupnog prihoda
c)3% -za izvoznike preko 50% od ukupnog prihoda

Fond će temeljem objavljenog javnog poziva i prikupljenih zahtjeva poduzetnika izvršiti odabir programa, te će posebnim ugovorom s bankom i poduzetnikom utvrditi način realizacije subvencije kamate.

PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA KOOPERANATA

Fond će kreditiranjem financirati projekte kooperanata (pojedinaca ili obitelji) koji će se kao nezaposlene osobe uključiti u sustav organiziranja proizvodnje ili usluga za nositelja razvojnih programa po ovim Kriterijima. Za uključivanje u ovaj program nezaposlene osobe trebaju biti prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najmanje dva mjeseca, a krediti će se odobravati uz slijedeće uvjete:

- potpisan kooperativni ugovor između kooperanata i nositelja programa (trgovačko društvo ili zadruga) o dugoročnoj suradnji od najmanje 2 godine o proizvodnji i plasmanu proizvoda (usluga)
- nositelj programa treba organizirati i imati potpisane kooperantske ugovore s najmanje 10 kooperanata – nezaposlenih osoba za realizaciju ovog programa
- nezaposlena osoba – budući kooperant treba s HZZZ-om potpisati sporazum da se nakon dobivanja kredita ne može u roku od 3 godine pojaviti na HZZZ-u kao nezaposlena osoba
- najviši iznos kredita: do 140.000,00 Kn
- kamata: 3% niža od eskontne stope Hrvatske narodne banke
- ostali uvjeti kredita: kao kod uvjeta za pojedinačne programe, ali s najpovoljnijim uvjetima za tražitelja kredita.

PROGRAMI PODUZETNIČKE INFRASTRUKTURE

Fond će financirati programe poduzetničke infrastrukture namijenjene za otvaranje i poticanje poduzetničkih, industrijskih i slobodnih zona, tehnoloških parkova ili centara, poduzetničkih inkubatora, veletržnica i drugih srodnih institucija podrške razvoju gospodarstva, kroz ulaganja u infrastrukturu ili objekte (infrastrukturni i gospodarski projekti).

Korisnici tih sredstava mogu biti jedinice lokalne/područne samouprave ili tvrtke registrirane za povođenje ovih programa. Fond će kreditiranje ovih projekata vršiti u suradnji s poslovnim bankama temeljem prikupljenih projekata, a prema posebnim ugovorima s nadležnim ministarstvima koja svojim programima sustavno provode mjere razvoja navedenih institucija.

Kriteriji koje treba ispuniti tražitelj kredita su:

- utvrđen interes jedinice lokalne/ područne samouprave kroz usvajanje posebnog razvojnog programa
- osiguranje prostornih, urbanističkih i drugih uvjeta za rad
- ispitan poduzetnički interes i potencijal za uključivanja poduzetnika u program
- djelomično vlastito ulaganje u program
- ostali uvjeti koji će se utvrditi posebnim programom i ugovorom s nadležnim ministarstvima, zavisno od grupe tražitelja kredita

Kreditiranje po ovom programu, vršit će se prema slijedećim uvjetima:

- najniži iznos kredita 1.000.000, Kn
- rok otplate: do 12 godina
- početak otplate: do 3 godine
- vlastito učešće: 20% investicije
- kamata:
a) za infrastrukturne projekte – 2% manje od eskontne stope Hrvatske narodne banke

b) za gospodarske projekte – 1% manje od eskontne stope Hrvatske narodne banke

- naknada (trošak obrade): 1% od iznosa kredita
- ostali uvjeti kredita: utvrditi će se posebnim ugovorom za svaku grupu projekata, odnosno nositelja kredita

FINANCIRANJE OSTALIH RAZVOJNIH PROGRAMA

Fond će financirati kroz subvencije kamata, položene depozite za kreditiranje ili potpore i ostale razvojne gospodarske programe koje organiziraju nadležna ministarstva ili državne institucije, a u cilju su razvoja gospodarstva.

Takve programe temeljem posebnih ugovora s nadležnim ministarstvima ili državnim institucijama usvaja Upravni odbor Fonda.

PROGRAMI OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA REPUBLIKU HRVATSKU

Uprava Fonda može predložiti Upravnom odboru da zatraži suglasnost Vlade Republike Hrvatske za financiranje programa koji ne ispunjavaju ove Kriterije, a imaju značajnu ulogu u razvoju jedinica lokalne uprave i područne samouprave, regija ili Republike Hrvatske.

Uprava Fonda će temeljem ovih Kriterija za ovu grupu programa, pripremiti i predložiti Upravnom odboru način realizacije ovih programa (projekata).


MINISTARSTVO ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE

U skladu sa Smjernicama za provedbu Programa hrvatskog inovacijskog tehnologijskog razvitka (HITRA) uključivanjem domaćih znanstvenoistraživačkih potencijala i programom Razvoj na znanju utemeljenih poduzeća, a na temelju članka 14. Uredbe o postupku provedbe programa Razvoja na znanju utemeljenih poduzeća te uvjetima i načinu financiranja Programa (N.N. 33/2001), (dalje u tekstu "Uredba")VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Ministarstvo znanosti i tehnologije

upućujeJAVNI POZIV ZA PRIJAVLJIVANJE PODUZETNIČKIH PROJEKATA U PROGRAMU RAZVOJ NA ZNANJU UTEMELJENIH PODUZEĆAOvaj Program namijenjen je svim poduzetnicima, istraživačima i znanstvenicima te malim ili srednjim na znanju utemeljenim poduzećima koji nude proizvod ili uslugu čija se tržišna vrijednost temelji na vlastitom istraživanju i razvoju, tehnološki je napredan i razvija se za prepoznato tržište.

Program pruža povoljno financiranje projekata, stručnu potporu u svim fazama razvoja projekta uključujući suradnju sa znanstvenoistraživačkim i razvojnim institucijama, razvoj postojećih i novih tržišta, razvoj tehnologija i poslovnih partnerstava.1.NATJECATELJI

- hrvatski državljanin koji želi osnovati novo trgovačko društvo u Hrvatskoj u svrhu razvoja i komercijalizacije proizvoda/usluge, poslovnih i proizvodnih procesa/postupaka temeljenih na naprednim tehnologijama;
- malo i srednje trgovačko društvo sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, u pretežitom privatnom vlasništvu, te upravljački neovisno od drugih trgovačkih društava.2.NAČELA FINANCIRANJA

Prednost za financiranje imaju projekti koji udovoljavaju sljedećim načelima:

- koji stvaraju proizvode i usluge više dodane vrijednosti,
- koji su utemeljeni na tehničko-tehnologijskom istraživanju i razvoju,
- koji su konkurentni na međunarodnom tržištu,
- akademskog poduzetništva,
- kod kojih je potvrđena poduzetnička sposobnost i upravljačko znanje natjecatelja, kod kojih je ostvarena diverzifikacija izvora financiranja,
- koji doprinose ravnomjernijem regionalnom razvitku,
- koji jamče potrebnu razinu zaštite okoliša i održivog razvoja.3.NAČINI FINANCIRANJA

Temeljni instrumenti financiranja u Programu:

- zajmovi uz povrat glavnice i kamata u visini eskontne stope Hrvatske narodne banke (konvencionalni zajmovi);
- zajmovi iz točke 4. članka 11. Uredbe (uvjetni zajmovi)
- nepovratna sredstva za istraživačko-razvojne djelatnosti i stručne usluge.

Natjecatelj se može natjecati za financiranje istodobnom primjenom više navedenih financijskih instrumenata. Nepovratna sredstva za istraživačko-razvojne i stručne usluge dodjeljuju se u kombinaciji s najmanje još jednim navedenim instrumentom.4.NEPOVRATNA SREDSTVA

Nepovratna sredstva za istraživačko-razvojne djelatnosti i stručne usluge ne mogu biti veća od 30% vrijednosti ukupno dodijeljenih sredstava po pojedinom projektu. Nepovratna sredstva uključuju izvođenje istraživačko-razvojnih djelatnosti na registriranim znanstvenoistraživačkim ustanovama, stručne konzultacije, te vođenje i praćenje poduzetničkih projekata posredstvom tehnologijskih centara i ostalih kompetentnih institucija.5.UVJETI FINANCIRANJA

Uvjeti davanja zajmova utvrđuju se Ugovorom s Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske - BICRO.

Rok otplate konvencionalnih zajmova je do 7 godina s počekom otplate glavnice do 2 godine, a kamata se obračunava i pripisuje glavnici. Interkalarna kamata u visini eskontne stope obračunava se i pripisuje glavnici.

Uvjetni zajmovi ugovaraju se po uvjetima koji proizlaze iz analize projekta, posebice novčanog toka poslovnog plana/investicijske studije.

Minimalno obvezujuće osiguranje povrata zajma je projekt, te materijalna i nematerijalna imovina izgrađena/kupljena ulaganjem u projekt.

Natjecatelj snosi troškove izrade jednog poslovnog plana/investicijske studije, a u slučaju zaključenja ugovora o financiranju projekta snosi i režijske troškove bankovnih usluga, te usluga procjene vrijednosti imovine za garancije.6.NAČIN SUDJELOVANJA U PROGRAMU

Postupak natjecanja za sudjelovanje u Programu te za dodjelu financijskih sredstava ostvaruje se u dvije faze: pretprijavom i prijavom projekta. Projekti koji temeljem pretprijave, u konkurenciji s ostalim projektima, zadobiju vodeća mjesta na listi prvenstva, upućuju se u postupak izrade poslovnog plana, odnosno investicijske studije. Izrada poslovnog plana, odnosno investicijske studije ujedno je i evaluacija podobnosti projekta za financiranje.7.IZRADA PRETPRIJAVE I PRIJAVE

Pretprijavu natjecatelj izrađuje sam pri čemu može koristiti besplatne usluge tehnologijskih centara u sustavu potpore Ministarstva znanosti i tehnologije.

Izrada prijave podrazumijeva analizu projekta kroz izradu dva nezavisna poslovna plana ili investicijske studije u kojima aktivno sudjeluje natjecatelj. Financiranje se ostvaruje na temelju dostatne podudarnosti nalaza nezavisnih analiza (prijava).8.PRAĆENJE PROJEKATA

U slučaju financiranja projekta, natjecatelj ima pravo na besplatnu konzultantsku pomoć u sklopu nepovratnih sredstava. Razvoj projekta podliježe stručnom praćenju.9.NATJEČAJNA DOKUMENTACIJA I DOSTAVA PRETPRIJAVE


Potpunu dokumentaciju pretprijave natjecatelj upućuje poštom s povratnicom ili predaje osobno u tri primjerka, original i dvije kopije, jednom od navedenih tehnologijskih centara s napomenom "Za javni natječaj – NE OTVARATI". Podaci se obvezno dostavljaju i u digitalnom obliku na disketi.10.TAJNOST PODATAKA

Natjecateljima se garantira tajnost podataka.
 
 << Natrag... 

Google
WWW Poslovni Forum