Zakon o radu

ZAKON O RADUULAZ NA PREGLED ZAKONA O RADU


S prvim danom 2010. godine na snagu je stupilo nekoliko novih zakona, među kojima su i novi Zakon o radu.
Zakon o radu je usuglašen s propisima u Europskoj uniji, no i dalje je ostalo prema nekima nekvalitetno rješeno pitanje rada na određeno vrijeme, koji je novim zakonom reguliran na način da je taj rad i dalje ograničen na tri godine, ali sada neovisno o tome radi li se o istim ili različitim poslovima kod određenog poslodavca.

Novim Zakonom o radu regulirano je i pitanje radnog vremena. Tjedno radno vrijeme je 40 sati, a uz još osam sati prekovremenih, najduže 48 sati, uređuje institut preraspodjele radnog vremena, produljuje i vrijeme godišnjeg odmora koji će trajati najmanje četiri tjedna.

Zakon uređuje i institut preraspodjele radnog vremena i omogućava da se u nekim djelatnostima, primjerice u turizmu, može tjedno raditi i duže od 48 sati, maksimalno 56 sati, ali uz izričitu pisanu suglasnost radnika. Takvo produženo radno vrijeme može trajati četiri mjeseca, a ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom maksimalno šest mjeseci.
Nove zakonske odredbe povoljnije su po pitanju godišnjeg odmora koji će trajati najmanje četiri tjedna, dok je do sada trajao najmanje 18 dana.

Zakon regulira i institut proširenja kolektivnog ugovora, zaštitu zdravlja trudnice i dojilje na radu, definira noćni rad, tj.
"noćnog radnika", a neke odredbe su vezane uz ulazak Hrvatske u EU, kao primjerice odredba o ukidanju radne knjižice u sadašnjem obliku i njenu zamjenu virtualnom, informatičkom karticom. Vodič kroz izmjene Zakona o radu (PDF).

Za novi ZOR glasalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu, nazivajući novi zakon "antiradničkim".


 LINKOVI

  Pregled Zakona o radu

  Pregled drugih važnijih zakona i pravilnika

  Pregled svih usluga za poduzetnike  

  Primjer ugovora o radu, ugovora o djelu

  Saznajte koje će tvrtke propasti

  Internet usluge - Predstavite svoju tvrtku na Internetu

              POSLOVNI FORUM


Opći uvjeti korištenja: Svi sadržaji objavljeni na portalu poslovniforum.hr vlasništvo su Poslovnog foruma d.o.o. i smiju se koristiti samo u privatne i nekomercijalne svrhe i za individualnu upotrebu. Sadržaji se ne smiju mijenjati, kopirati, prikazivati ili na bilo koji drugi način prenositi ili distribuirati bez prethodnog pismenog pristanka Poslovnog foruma d.o.o.
Poslovni forum d.o.o. ne jamči, niti izričito niti prešutno, uključujući jamstva u pogledu utrživosti odnosno pogodnosti za određenu svrhu, niti preuzima bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu odgovornost za potpunost ili korisnost bilo koje od izloženih informacija, sustava, proizvoda ili procesa.
Informacije dostupne na internetske stranicama ne smiju se smatrati temeljem za donošenje značajnih osobnih, financijskih ili poslovnih odluka, te ste u tom smislu suglasni da nećete Poslovni forum d.o.o. smatrati odgovornim za neostvarivanje svojih očekivanja u svezi s tim.23. 5. 2024.