POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje? Želite povećati prodaju? Tvrtka vam je u krizi ili pred zatvaranjem? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla?
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI, BAZE PODATAKA
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 
POSLOVNI FORUM POREZI I DRUGE INFORMACIJE

  Upute za narudžbu
  obrasca u EXCELU

 


Porezni obveznik poreza na dohodak
Porezno razdoblje
Prebivalište - Uobičajeno boravište
Rezident
Djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje
Dohodak od imovine i imovinskih prava
Dohodak od kapitala
Dohodak od nesamostalnog rada
Dohodak od osiguranja
Dohodak od samostalne djelatnosti
Drugi dohodak
Izvori dohotka
Osobni odbitak rezidenta
Primici koji se ne smatraju dohotkom
Primici na koje se ne plaća porez na dohodak
Samostalna djelatnost
Raspodjela osobnog odbitka
Uvećanje osobnog odbitka rezidenta
Uzdržavani članovi uže obitelji
Uzdržavano dijete
Registar poreznih obveznika
Ukupni troškovi ubiranja poreza
Porezni vjesnik
Prava građana


  Upute za narudžbu
  obrasca u EXCELU

 
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga
Porezi - Informacije o porezima i poreznoj prijavi - Rječnik

Porez na dohodak utvrđuje se i plaća prema odredbama Zakona o porezu na dohodak. Raspodjela prihoda od poreza na dohodak utvrđuje se posebnim zakonom. Porezni obveznik je fizička osoba koja ostvaruje dohodak. Ako više fizičkih osoba zajednički ostvaruje dohodak, porezni obveznik je svaka fizička osoba zasebno i to za svoj udio u zajednički ostvarenom dohotku. Porezni obveznik je i nasljednik za sve porezne obveze koje proizlaze iz dohotka što ga je ostavitelj ostvario do svoje smrti. Nasljednik je istodobno i porezni obveznik za dohodak koji mu pritječe iz naslijeđenih izvora dohotka. Izvori dohotka su primici ostvareni od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, imovine i imovinskih prava, kapitala, osiguranja i drugih primitaka. Osnovica poreza na dohodak rezidenta je ukupni iznos dohotka od nesamostalnog rada, dohotka od samostalne djelatnosti, dohotka od imovine i imovinskih prava, dohotka od kapitala, dohotka od osiguranja i drugog dohotka, koji rezident ostvari u tuzemstvu i u inozemstvu (načelo svjetskog dohotka), a umanjen za osobni odbitak. U ponudi: Obrasci za prijavu poreza (Obrasci za sastavljanje porezne prijeve) u Excel formatu spremni za download.
GODIŠNJA POREZNA PRIJAVA POREZA NA DOHODAK

RJEČNIK POJMOVA


Uzdržavani članovi uže obitelji

Uzdržavani članovi uže obitelji i uzdržavana djeca su fizičke osobe kojima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 9.600,00 kuna.

Iznimno, pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu ne uzimaju se u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, primitaka za opremu novorođenog djeteta i obiteljskih mirovina (uključivo i obiteljskih invalidnina) djece nakon smrti roditelja.Uzdržavani članovi uže obitelji koji žive u inozemstvu


Rezident može koristiti osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu koji žive u inozemstvu.
U tom slučaju obvezan je dokazati da postoje uvjeti za korištenje tog dijela osobnog odbitka (uzdržavanim članovima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 9.600,00 kuna), odnosno predočiti o tome isprave koje je izdalo nadležno tijelo u inozemstvu.

Ove potvrde moraju sadržavati sljedeće:
1. osobne podatke o bračnom drugu, djeci i uzdržavanim članovima uže obitelji, uz naznaku stupnja srodstva,

2. podatke o primicima uzdržavanih osoba na osnovi kojih se može utvrditi mogu li se smatrati uzdržavanima,

3. rješenja o možebitnoj invalidnosti članova uže obitelji.

Navedene isprave, koje ne smiju biti starije od šest (6) mjeseci, rezident je obvezan priložiti svojoj godišnjoj poreznoj prijavi odnosno ako godišnju poreznu prijavu nije obvezan podnijeti, dostaviti na uvid najkasnije do kraja veljače tekuće za prethodnu godinu nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu/uobičajenom boravištu koja izdaje poreznu karticu – Obrazac PK, ako za te članove uže obitelji koristi osobni odbitak pri utvrđivanju predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada.Drugi uzdržavani članovi uže obitelji

Drugim uzdržavanim članovima uže obitelji za koje rezident može uvećati osobni odbitak smatraju se bračni drug poreznog obveznika, roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovoga bračnog druga, preci i potomci u izravnoj liniji, maćehe odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju i punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.


RJEČNIK - Povratak na popis    Porezi

POREZI - Naslovna stranica
Opći uvjeti poslovanja

Poslovni Forum d.o.o. pruža pristup do informacija, podataka ili programa ("sadržaja"), smještenim na svojim serverima ili dobavljenih putem interneta.
Korisnik snosi odgovornost za procjene i biti će podležan rizicima koji su vezani sa sadržajem, točnošću ili korisnošću "sadržaja" dobavljivog s Interneta ili računalne mreže Poslovnog Foruma.

Preko Poslovnog Foruma omogućen je pristup do "sadržaja" koji su zaštićeni (eng "copyright, trademark, intelectual property rights"). Korisnik se slaže da će koristiti "sadržaj" sukladno zakonima i propisima kojima je taj "sadržaj" zaštićen od vlasnika "sadržaja". Korisnik se slaže da neće objavljivati ili prenositi "sadržaj" koji je zaštićen na bilo koji način bez pristanka vlasnika "sadržaja".

Poslovni Forum ne može biti odgovoran ni za kakve direktne, slučajne, posljedične, indirektne ili bilo koje druge štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja web stranica i servisa ili informacija ili zbog bilo koje greške ili nepotpunosti u sadržaju. Preuzimanje sadržaja i pregledavanje materijala sa servisa Poslovnog Foruma moguće je samo u osobne svrhe i na vlastitu odgovornost.

Ažurirano: 5. 2018.