Besplatna izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge
Poslovni forum d.o.o. ove godine obilježava dvadeset godina uspješnog poslovanja.
Tim povodom, poklanjamo Vam BESPLATNU izradu CMS web stranica.
Inače, redovna cijena izrade CMS web stranica je 3900 kuna + PDV
Iskoristite ponudu za BESPLATNU izradu web stranica - Link na opširnije

OPIS MOGUĆNOSTI CMS STRANICA

SADRŽAJ (MENU) I STRANICE
- Mogućnost kreiranja neograničenog broja web stranica (članaka)
- Samostalno kreiranje potrebnih kategorija i potkategorija
- Mogućnost dijeljenja kategorija u potkategorije
- U svaku kategoriju možete dodati neograničeni broj stranica
- Samostalno ažuriranje svih članaka, kategorija i sadržaja
- Jednostavno kreiranje modernih foto-galerija
- Jednostavno objavljivanje YouTube video priloga
- Print verzija svake stranice prilagođena za ispis
- Svaka stranica je optimizirana za Google i druge tražilice

VIJESTI
- Posebna cjelina za dodavanje neograničenog broja vijesti
- Automatski prikaz najnovijih vijesti u obliku pokretnog teksta
- Arhiva vijesti sa brzim pregledom po naslovima i pretraživanjem
- Osim vijesti možete objaviti i bilo koji drugi tekst ili slike
- Mogućnost kreiranja foto i video galerija, PDF, Word dokumenata

KATALOG
- Web katalog za tablično predstavljanje proizvoda ili usluga
- Mogućnost predstavljanja nekretnina, apartmana, oglasa...
- Mogućnost otvaranja neograničenog broja kataloških kategorija
- Mogućnost samostalnog kreiranja karakteristika i opisa
- Mogućnost dodavanja linka za opširnije informacije, web shop...
- Slanja upita putem kontakt forme (narudžbe, rezervacije...)

DIZAJN
- Samostalni odabir gotovih predložaka (dizajna)
- Preko 240 gotovih dizajna koje možete samostalno mijenjati
- Izmjena slika u zaglavlju i svih drugih grafičkih elemenata
- Mogućnost kreiranja samostalne uvodne stranice u web portal
- Samostalno uređivanje dodatnih oglasnih prostora na stranicama
- Zastavice kao linkovi prema verzijama na stranim jezicima
- Mogućnost pretraživanja svih objavljenih članaka i vijesti
- Responsive web design - Stranice su prilagođene za mobitele

ADMINISTRATORSKI DIO
- Jednostavno upravljanje svim sadržajima, dizajnom stranica
- Unos i ažuriranje tekstova i slika putem WYSIWYG HTML alata
- Podrška za Google Analytics i slične aplikacije
- Samostalna detaljna statistika ugrađena u sam CMS
- Indikatori indeksiranosti na Google tražilici
- Mogućnost nadogradnje sustava sa drugim modulima
- Kompletna administracija je na hrvatskom jeziku

Iskoristite ponudu za BESPLATNU izradu web stranica - Link na opširnije

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 
POSLOVNI FORUM POSLOVNI FORUM
 
  SADRŽAJ - NOVOSTI - PREGLED SVIH USLUGA - CMS INTERNET STRANICE - WEB IMENIK - TRAŽILICA - KONTAKT


VETERINARSKA AMBULANTA PRIVATNE PRAKSE "KUĆNI LJUBIMCI"
Tamara Ferari Miškulin - Rijeka


Link; http://www.ferarica.com


Prehrana starog psa i mace

Kada naši ljubimci dosegnu treću životnu dob, potrebno je uvesti određene promjene u njihovoj njezi. Tako ćemo ih češće izvoditi, ponekad ćemo im pomoći pri penjanju na fotelju i u auto, intenzitet šetnji prilagoditi ćemo njihovim sposobnostima. Šetnje su vrlo važne kako bi se održao tonus muskulature i kako bi i stari pas bio fizički aktivan jer takva aktivnost utječe i na metabolizam te praktički sve procese u organizmu. Pošto mace u pravilu ne šećemo, njima možemo pomoći igrom u kojoj će se maca razgibati u pravoj mjeri. Starijim životinjama svakako je potrebno prilagoditi i prehranu.

Pažljivo odabranom prehranom starijim psima i macama nastojimo produžiti život kao i poboljšati kvalitetu života.
Da bi to postigli moramo održavati idealnu tjelesnu težinu, poznavati njihove zdravstvene probleme te ukoliko boluju od kroničnih bolesti, nastojati pravilnom prehranom ublažiti simptome i usporiti razvoj oboljenja.
Psi i mace, kao i ljudi žive sve duže i sve kvalitetnije.

Dugovječnost je sigurno povezana s boljim uvjetima života, tako da paženu i maženu macu od 16 godina možemo slobodno usporediti s dvostruko mlađom macom koja je životni vijek provela na ulici.

Prehrana starijih životinja posebno kod pasa ovisi i o njihovoj veličini. Veliki psi žive kraće od malih i nešto su drugačiji njihovi zahtjevi po hranjivim tvarima. Starije životinje manje su aktivne pa im je potrebna hrana s manje kalorija.
Obrok mora biti visoko palatibilan jer zbog promjena na zubima, desnima te oslabljenog čula mirisa stariji psi i mace mogu biti vrlo izbirljivi. Hrana mora imati reduciranu količinu proteina, fosfora i natrija zbog toga što su vrlo često prisutne promjene na bubrezima i kardiovaskularnom sustavu. Ovo posebno važi za mace kod kojih je kronični zastoj bubrega vrlo često oboljenje.

Potrebno je povećati unos vitamina A, vitamina B kompleksa te vitamina E zbog promjena koje se događaju na probavnom sustavu i u metabolizmu, a koje su vezane sa starenjem. Starijim ljubimcima, baš kao i onima sasvim mladima, nudimo više malih obroka tijekom dana. Važno je održavati i higijenu usne šupljine.

To znači da je potrebno redovito odstranjivati naslage zubnog kamenca kako ne bi došlo do upale desni te održavati zube čistima. Nekim psima i macama čišćenje usne šupljine može se obaviti samo u općoj anesteziji. Stariji psi i mace ponekad imaju smanjeno izlučivanje sline što može otežati uzimanje hrane i početak probavnog procesa u ustima. Za takav problem postoje lijekovi koji se dodaju u obrok, a povećati će produkciju sline tijekom žvakanja.

Kućne ljubimce treće životne dobi treba barem jednom godišnje odvesti kod veterinara na sistematski pregled kako biste znali na koje eventualno prisutne probleme trebate obratiti pažnju.


Nedostatak cinka

U današnje vrijeme rijetke su bolesti koje su uzrokovane deficitom hranjivih tvari u prehrani prije svega zato što imamo na raspolaganju gotove hrane za naše kućne ljubimce koje sadrže sve što je njima potrebno. Takve su hrane prilagođene kako vrsti životinje, tako i njenoj dobi, spolu, općem stanju pa i životnim navikama. No, dermatoza izazvana nedostatkom cinka još se povremeno viđa, a manifestira se kao defekt u keratinizaciji kože.

Nedostatak cinka može nastati na više načina. Kod nekih pasa poznati su razni poremećaji za koje postoji nasljedna predispozicija, a kod kojih je otežana resorpcija cinka iz crijeva, pa unatoč tome što ga u hrani ima dovoljno dolazi do njegovog deficita u organizmu. Hrana može sadržavati neprimjerene omjere mikroelemenata i minerala zbog kojih opet dolazi do smanjene resorpcije cinka u probavnom traktu. Ovo se događa kada je u prehrani previše kalcija ili pak nekih biljnih proteina.
Sa problemom se možemo sresti kod pasa koji jedu hranu baziranu na žitaricama ili soji.

Dermatoza izazvana nedostatkom cinka generalno govoreći spada u rijetko viđene dermatoze, a predisponirane pasmine su sibirski haski, samojed i malamut te štenad svih velikih pasmina pasa koji jako brzo rastu.

Na koži dolazi do nastajanja ljuski, crvenila i opadanja dlake. Tipično mjesto na kojem se javljaju ove promjene jest područje oko očiju i ustiju. Može biti zahvaćen i nos, uške pa i genitalije. Posebno jaka keratoza može se razviti na mjestima gdje se obično formiraju žuljevi -laktovi i pete.

Na jastučićima može doći do nastanka pukotina koje su ponekad bolne i psu značajno otežavaju normalno kretanje.
Svrbež možda i ne mora biti prisutan, a ponekad je bolestan pas potpuno bezvoljan, bez apetita, a može doći i do povećanja limfnih čvorova. Kada god je koža oštećena uvijek nam prijeti opasnost od sekundarnih infekcija bakterijama i gljivicama pa moramo misliti i na taj aspekt u određivanju terapije.

Postoje i druga oboljenja koja mogu izazvati vrlo slične simptome. U našim uvjetima potrebno je takvog psa testirati na lišmaniozu posebno ako je boravio u Dalmaciji.

Liječenje se sastoji u davanju preparata cinka koji će se lako resorbirati iz crijeva, u korigiranju dijete te u liječenju sekundarnih problema na koži. Do poboljšanja dolazi već za nekoliko tjedana, no treba biti oprezan kako ne bi došlo do predoziranja cinkom.


Pas na dijeti

Na koji način pas postaje predebeo manje-više jasno je svima. Princip je isti kao kod čovjeka - nepravilna prehrana i pretjerano unošenje hrane ostaje glavni uzrok. No što napraviti kad odjenom shvatite da vaš pas ipak jest predebeo iako ste godinama zatvarali oči pred tom činjenicom i tješili sami sebe kako će na ljeto sigurno skinuti koju kilicu....

Prvi korak je svakako suočavanje vlasnika psa sa problemom i priznavanje da problem postoji. To je utoliko teže što je svaki vlasnik itekako svjestan da je on kriv što je pas predebeo... jer naravno pas si ne sprema obroke sam.

Dakle, treba pogledati istini u oči, priznati da je pas predebeo i odlučiti da je sada dosta. Slijedi ozbiljan razgovor sa svim ukućanima kojima treba objasniti da psu ne čine dobro ako ga hrane ispod stola i da će mu davanjem hrane kada god stignu samo skratiti život i umanjiti kvalitetu života. Ovo je od presudne važnosti. Pas na dijeti ne smije "grickati" ništa. Između obroka na raspolaganju može imati samo svježu vodu.

Prije ili kasnije kod preteškog psa pojaviti će se problemi sa lokomotornim sustavom, a prva stvar koju će vam veterinar reći jest da mora smršaviti pa nerazumne ukućane probajte ubijediti medicinskim argumentima. Teško je naviknuti psa koji se je godinama neuredno hranio i dobivao obrok kada god bi pitao, na postojanje reda. Zato bih preporučila da ukupnu količinu hrane koju bi inače pojeo tokom dana odmah smanjite za barem 20%. To što ostane, nije loše rasporediti u više manjih obroka tokom dana, kako bi psu pružili kakav-takav osjećaj sitosti na koji je navikao.

Hrana mora biti kvalitetna, primjerena dobi i veličini psa te njegovoj tjelesnoj aktivnosti. Kada jednom udebljamo psa dovoljne su male, tj. normalne količine hrane za održavanje debljine. Tako nerijetko vlasnici ne shvaćaju da treba smanjiti količinu hranu jer se njima čini da jede normalno ili čak premalo!!! Svakako treba povećati tjelesnu aktivnost.

Debeli psi u pravilu se nerado kreću (nije ni čudo) pa njihovi treninzi moraju biti u početku kratki i ne suviše naporni. Postepeno ih treba opterećivati sa sve dužim šetnjama. I za kraj evo djelomičnog citata upita jedne vlasnice psa koji ima problem sa debljinom, dok vlasnica koja je postala svjesna i daje sve od sebe da pas smršavi, ima problema sa ukućanima: "Šetam više puta al kraće šetnje, i da ona nije tako zimogrozna plivala bi meni ona al se ne da u more dok ne zatopli ... i pratim ako joj netko (misli se na ukućane) da nešto sa strane i navečer to im prebacujem jer to je isto kao kad su ljudi na djeti pa gricnu neš sa strane "samo da prevare glad" a navečer ispadne da je u toku dana toga grickanja bilo za jedan dobar obrok...e ako ukućani daju nešto mojoj kujici, ja to ukidam od obroka;) tj od onog šta je trebala dobit. Znam da nije neka pomoć al eto, pokušavam uz ovakav trud uspijeh sigurno neće izostati. Vlasnici debelih pasa i mačaka nerijetko su ljudi koji su i sami skloni debljanju, vjerojatno zbog sličnih prehrambenih navika. Jasno je da se radi o raširenom problemu koji na žalost, mnogi ne smatraju problemom dok nije prekasno.

Na tržištu su na raspolaganju razne gotove hrane za pse pa tako i niskokalorična hrana. Mnogi će reći da je takva hrana skupa, ali u slučaju debljine možete smatrati da se radi o lijeku, odnosno o sredstvu koje će pomoći da vaš ljubimac živi kvalitetnije i duže.


Preporuka
Knjiga: "U potrazi za psom" - Tamara Ferari Miškulin
Svima koji vole svoje pse i žele naučiti što više kako da ih uspješno odaberu, vole i njeguju, neka svakako pročitaju njezinu knjigu "U potrazi za psom". Ona uspješno popunjava mjesto između stručne veterinarske literature i običnog priručnika o držanju psa. Namijenjena je podjednako budućim vlasnicima pasa, onima koji ih već imaju, a žele jednostavne i jasne informacije o njezi, bolestima i liječenju, ali i onima koji se njima dugo bave i svoje znanje postupno skupljaju kroz iskustvo.
U njoj su zastupljene najčešće bolesti, trovanja i nezgode koje mogu zadesiti vašeg ljubimca, tako da pomaže podjednako i veterinarima jer ćete na vrijeme zatražiti pravu pomoć i tako doprinjeti bržem i boljem tretmanu te uspješnom ishodu.
Autorica knjige je doktorice veterine Tamara Ferari Miškulin.
Link na pregled knjige >> Kliknite za opširnije >>Poslovni forum d.o.o.