POMOĆ - POJAŠNJENJA
DOMENE
Internet domena je Vaše ime na Internetu i predstavlja adresu po kojoj Vaše stranice mogu pronaći svi korisnici Interneta.

Poželjno je imati jednostavno i lako pamtljivo ime domene jer ono može igrati veliku ulogu u privlačenju posjetitelja.

Najpopularnije vrste domena su: hrvatske domene s nastavkom .hr i komercijalne domene: .com, .net, .org, .biz, .info… 

U postupku narudžbe CMS-a, navest ćete jednu domenu.
Ukoliko želite više domena, ostale domene registrirat ćete naknadno, drugom narudžbom.
Otvaranje hostinga i instalacija CMS stranica uvijek se veže točno uz određenu domenu, tako da nam je kod ove narudžbe bitno imati tu informaciju, a ako ćete htjeti kupiti još domena, za to ćete nas kontaktirati naknadno.

Da li je neki naziv domene slobodan za registraciju (nije već zauzet), možete provjeriti ovdje!

S obzirom da za domene postoje određena pravila, ukoliko niste sigurni koju domenu možete registrirati, napomenite to u rubrici "Komentar", naručite izradu CMS stranica i hosting, a po pitanju domene možete nas nakon toga kontaktirati i telefonom radi dogovora oko naziva i vrste Vaše buduće domene.


ZAJEDNIČKA PRAVILA ZA SVE DOMENE

Naziv domene
Naziv domene sastoji se od niza od najmanje 3, a najviše 63 znaka koje čine:
- slova engleske abecede, pri čemu nema razlike između velikih i malih slova;
- brojevi 0-9, s time da barem jedan znak u nazivu mora biti slovo;
- znak crtice (-), pri čemu crtica ne smije biti ni prvi ni posljednji znak u nazivu;
- znak crtice ne smije se pojavljivati na dva uzastopna mjesta (npr. a--b.hr).
Naziv domene ne smije korisniku domene omogućavati lažno prisvajanje identiteta trećih osoba.

Trenutak registracije domene
Kod domena je važna brzina (tko prvi njegova je). U trenutku podnošenja zahtjeva za registraciju, ukoliko su ispunjeni potrebni preduvjeti, a domena je slobodna, izvršit će se registracija tražene domene.

Vremenske odrednice
Registracija domene u pravilu se obavljaju na period od po godinu dana. Korisnici domena dužni su jednom godišnje produžiti domenu koju koriste. O potrebi produženja .hr domene, CARNet korisnicima upućuje automatske mailovi 30 dana prije isteka domene, a korisnicima naplatnih, komercijalnih i stranih domena obavijesti upućuje Poslovni forum d.o.o.


HRVATSKE DOMENE

BESPLATNE .hr DOMENE

Tko može registrirati besplatnu .hr domenu?
Besplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe osnovane po hrvatskom pravu (trgovačka društva, udruge…) te fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u RH (obrtnici, liječnici, odvjetnici, ugostitelji, poljoprivredni proizvođači, samostalni umjetnici...)

Koja su ograničenja u nazivu besplatne domene?
Naziv domene za pravne osobe MORA sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena evidentiranu u nadležnom registru.
Naziv domena za fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost MORA biti jednoznačno povezan uz identitet samostalne djelatnosti, te mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti.
Svaka fizička i pravna osoba ima pravo na jednu besplatnu .hr domenu.
Ovo je izuzetno bitno: ako želite besplatnu .hr domenu, tada naziv domene mora biti točno kao što je navedeno naprijed. Još jednom naglašavamo: mora biti točno po tim pravilima. Ako želite neki drugi naziv koji izlazi iz okvira ovih pravila, možete registrirati i takvu domenu, ali ne više besplatno.

Besplatne from.hr domene
Besplatnu .from.hr domenu mogu registrirati sve fizičke osobe iz RH jednoznačno prepoznatljive po svojem osobnom identifikacijskom broju (OIB) te strane fizičke osobe s boravištem u Republici Hrvatskoj jednoznačno prepoznatljive po matičnom broju stranca (MBS).
Naziv domene isključivo je oblika ime-prezime-dodatak.from.hr. Dio "dodatak" nije obavezan. Istovremeno s domenom .from.hr registriraju se i domene .name.hr i .iz.hr

NAPLATNE .hr DOMENE

Tko može registrirati naplatnu .hr domenu?
Naplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe registrirane u RH (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću), sve fizičke osobe s prebivalištem u RH i podružnice stranih tvrtki (uz suglasnost Povjerenstva za upravljanje .hr domenom).

Koja su pravila u nazivu naplatne .hr domene?
Nema uvjeta u nazivu domena, ali se ne mogu registrirati zaštićeni tehnički pojmovi, zemljopisna imena i generički pojmovi od interesa za informacijski prostor Republike Hrvatske.

Koliko naplatnih .hr domena korisnik može registrirati?
Pravne osobe (osim udruga) mogu registrirati do devet naplatnih .hr domena.
Udruge i sve fizičke osobe mogu registrirati jednu naplatnu .hr domenu.

Tko određuje ova pravila za .hr domene?
Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, odnosno njihova HR-DNS služba. Domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Da li je bolje registrirati naplatnu .hr domene ili neku komercijalnu domenu?
Sve domene su ravnopravne na tražilicama, ali cijene nisu iste.
Hrvatske naplatne domene su znatno skuplje (490,00 HRK + PDV) dok je cijena komercijalnih domena povoljnija (69,00 HRK + PDV).
Ako nemate uvjeta za besplatnu .hr domenu, povoljnije Vam je registrirati .com ili .net domenu, nego naplatnu .hr domenu.


KOMERCIJALNE DOMENE .com, .net, .org, .biz, .info

Tko može registrirati komercijalne domene?
Mogu svi. Nema uvjeta kao kod hrvatskih domena. Domene nisu besplatne, ali ih svatko može zakupiti.
Dovoljno je samo provjeriti da li je željeni naziv slobodan i ispuniti narudžbenicu.

Koliko komercijalnih domena korisnik može registrirati?
Možete registrirati (zakupiti) neograničeni broj komercijalnih domena. Nema ograničenja u broju domena.

Koja su ograničenja u nazivu komercijalnih domena?
Nema nekih posebnih ograničenja, možete registrirati bilo koji naziv na bilo kojem jeziku. Ipak, vodite računa da nazivi domena ne smiju korisniku domene omogućavati lažno prisvajanje identiteta trećih osoba ili biti uvredljiv za druge osobe. Vodite računa da ne registrirate nazive koji su tuđi zaštićeni nazivi, robne marke i žigovi, npr. coca-cola, facebook, samsung, lidl, kaufland, cedevita, sony...

Koliko traje postupak registracije domena?
Postupak registracije domena je brz i Poslovni forum d.o.o. obavlja sve što je potrebno. Vaše je samo da ispunite narudžbenicu i naravno izvršite uplatu troškova po ponudi koju ćete primiti. Po primitku Vaše potvrdi o uplati, postupak registracije domene gotov je u desetak minuta.

Koji su uvjeti za registraciju drugih stranih domena?
Najsigurnije je registrirati .hr, .com, .net, .org, .biz i .info domene. Možete registrirati i druge domene, kao npr. .eu, .de, .me, .us, .at, .ba ali je bitno znati da su to zapravo nacionalne domene drugih država, kod nekih se postavljaju uvjeti boravišta ili postojanja tvrtke u određenoj državi ili neki drugi uvjeti. Ukoliko imate stvarnu potrebu i za registracijom takvih domena, najbolje je da nas prethodno konzultirate kako bi provjerili uvjete registracije tih domena u trenutku kada vi želite obaviti registraciju.