POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje? Želite povećati prodaju? Tvrtka vam je u krizi ili pred zatvaranjem? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla?
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI, BAZE PODATAKA
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

1895

Na temelju članka 228. Zakona o zemljišnim knjigama (»Narodne novine« br. 91/96, 68/98, 137/99, 73/00, 114/01 i 100/04), ministrica pravosuđa donosi

PRAVILNIK

O MJERILIMA ZA RAD ZEMLJIŠNOKNJIŽNIH SLUŽBENIKA

 

I. OPĆA ODREDBA

 

Članak 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se vrste poslova, mjerila rada i na­čin vođenja evidencije o individualnom radu zk. službenika u zemljišnoknjižnim odjelima.

 

II. VRSTE POSLOVA

 

Članak 2.

Vrste poslova u zemljišnoknjižnim odjelima sudova su:

1. Zaprimanje podnesaka,

2. Sastavljanje izvještaja o knjižnom stanju,

3. Stavljanje plombe,

4. Odlučivanje (donošenje svih vrsta rješenja i nacrta rješenja),

5. Provedba upisa,

6. Izdavanje izvadaka, prijepisa i potvrda,

7. Primanje stranaka,

8. Ostali poslovi (brisanje plombe, pregled zemljišnih knjiga bez izdavanja zemljišnoknjižnih izvadaka ili potvrda i davanje obavijesti strankama),

9. Otpravak spisa,

10. Poslovi voditelja zemljišne knjige-voditelj zemljišnoknjižnog odjela upravlja radom i organizira rad, vodi radne sastanke, daje upute za rad, prati propise, kontrolira i potpisuje otpravak pošte, prima stranke, vrši podjelu predmeta, izrađuje mjesečnu, tromjesečnu, polugodišnju i godišnju statistiku i posebne statistike po zahtjevu.

Ako je zemljišnoknjižni referent godišnjim rasporedom određen za voditelja zemljišnoknjižnog odjela, normativi iz ovog Pravilnika umanjuju se:

– u sudovima do 10 sudaca za 20%,

– u sudovima od 11-30 sudaca za 50%,

– u sudovima od 31-50 sudaca za 70%,

– u sudovima preko 50 sudaca za 100%.

 

III. MJERILA RADA

 

Članak 3.

1) Pod zaprimanjem podnesaka podrazumijeva se označavanje upisivanje svih zemljišnoknjižnih podnesaka u urudžbeni brojevnik, abecedni imenik i poslovni iskaz.

4) Pod odlučivanjem o spisu podrazumijeva se rješavanje spisa sa donošenjem rješenja i provedbom, odnosno izrada nacrta rješe­nja, sastav sudskih rješenja kojima se dopušta ili odbija upis, te iznošenje u poslovni iskaz, a za ovlaštene zk. referente rješavanje spisa do pravomoćnosti.

5) Pod provedbom upisa (obavljanje upisa) podrazumijeva se upisivanje određenog sadržaja upisa, certificirati ispravu, uložiti isprave u zbirku isprava, iznijeti spis u poslovni iskaz.

6) Pod izdavanjem izvadaka podrazumijeva se sačiniti izvadak, ispis, prijepis, potvrdu i upisati u knjigu izvadaka,

8) Pod brisanjem plombi podrazumijeva se brisanje plombe ili pronalaženje i otvaranje zk. uložaka samo radi utvrđenja da li je ostavitelj upisan ili nije (i slično), dakle, bez pisanja izvadaka ili potvrda.

Pod davanjem obavijesti strankama podrazumijeva se samo raz­gledanje zemljišne knjige i davanje potrebnih objašnjenja bez izdavanja izvadaka.

9) Pod otpravkom spisa podrazumijeva se ispisivanje dostavnica ili povratnica i kuvertiranje rješenja, iznašanje otpremljenih spisa u poslovni iskaz i ulaganje u arhiv.

 

Članak 4.

U ručno vođenoj zemljišnoj knjizi zemljišnoknjižni službenik dnevno je dužan obaviti prema vrstama posla u ručno vođenoj zemljišnoj knjizi:

1. Zaprimanje podnesaka                                             40 podnesaka

2. Rješavanje spisa s provedbom                                             6 spisa

3. Rješavanje spisa do donošenja nacrta rješenja                     8 spisa

4. Provedba upisa                                                                 30 upisa

5. Izdavanje izvadaka                                                      25 izvadaka

6. Davanje obavijesti                                                        40 stranaka

7. Otpravak spisa                                                          100 kuverata

8. Evidencija o kretanju spisa                                             500 spisa.

 

Članak 5.

U EOP zemljišnoj knjizi zemljišnoknjižni službenik dnevno je dužan obaviti prema vrstama posla:

 

1. Zaprimanje podnesaka                                                      44 spisa

2. Rješavanje spisa sa provedbom                                           7 spisa

3. Rješavanje spisa do donošenja nacrta rješenja                     9 spisa

4. Provedba upisa                                                                 33 upisa

5. Izdavanje izvadaka                                                      28 izvadaka

6. Davanje obavijesti                                                        40 stranaka

7. Otpravak spisa                                                             100 kuverti

8. Evidencija o kretanju spisa                                              500 spisa

 

Članak 6.

1. Pod jednim spisom podrazumijeva se do šest (6) redova teksta ispisanih u glavnoj knjizi.

2. Spis do šest (6) redova teksta podrazumijeva 3,75 upisa.

3. Svaki spis koji ima više od 6 redova teksta smatra se složenijim spisom, a svaki daljnji red smatra se 0,625 upisa. To znači da se daljnjih šest (6) redova smatraju novim spisom.

4. Ako se radi o etažiranju zbog različitosti upisa svaki posebni dio se također računa 0,625 upisa.

5. Svaki otpis čestice u novi zk. uložak računa se 2 upisa.

6. Svaki ispravak u zemljišnim knjigama (ispravak registra parcela, ispravak imenika) računa se kao i upis što znači da ako se radi o istom ulošku osim samog spisa koji je 3,75 upisa zbraja se još i upis ako se radi o jednoj promjeni u pomoćnim knjigama tako da bi to bilo 3,75 + 1 upis = 4,75 upisa.

7. Pod jednim izvatkom podrazumijeva se kao i upis. Šest (6) parcela ili vlasnika računa se kao jedan izvadak (jedan broj izvatka), a svakih započetih daljnjih šest (6) kao još jedan izvadak.

 

Članak 7.

Ocjena uspješnosti u obavljanju poslova zemljišnoknjižnih djelatnika vrši se u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

 

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

Obrazloženje

 

1. Jedan upis = Do šest (6) redova teksta ispisanih u glavnoj knjizi. Svakih započetih daljnjih šest (6) redova računa se kao još jedan upis i tako redom. Ukoliko se jednim rješenjem određuje više upisa, računa se svaki upis posebno, bez obzira na to koliko redova ima. Upisivanje u pomoćne knjige računa se kao jedan upis. U slučaju otpisa u novi uložak, ispravak imenika i registra parcela računa se kao jedan upis.

2. Jedan spis = Računa se kao 3.75 upisa (primjerice; uknjižba prava vlasništva do šest (6) vlasnika ili parcelacija do šest (6) parce­la i slično. Prema tome, ako se rješenjem dopusti uknjižba prava vlasništva (rješenje se računa kao 3.75 upisa), a ako se dopusti (primjerice) i uknjižba neke služnosti (dakle još jedan upis) onda se taj spis računa kao 4.75 upisa. Svaki daljnji upis u tom ili drugim ulošcima računa se kao još jedan (1) upis. Primjerice, prijavni list se provodi u pet (5) uložaka. Taj spis ima 7.75 upisa jer se za prvi uložak računa kao 3.75 upisa i još četiri (4) upisa za četiri uloška, dakle 7.75. Taj predmet se dakle računa kao 7.75: 3.75 = 2.06 spisa. Ovaj jednostavan način obračunavanja omogućava vrednovanje izvadaka od »laganih spisa«.

3. Jedan izvadak = Računa se kao i upis. Šest (6) parcela ili vlasnika računa se kao jedan izvadak (jedan broj izvatka), a svakih započetih daljnjih šest (6) kao još jedan izvadak (broj). Ukoliko se na jedan izvadak ispisuje nekoliko uložaka (primjerice za ostavinsku raspravu), izvadak će se označiti s toliko brojeva izvadaka koliko ima uložaka.

 

Klasa: 932-01/05-01/393

Urbroj: 514-03-01/7-05-2

Zagreb, 30. lipnja 2005.

 

Ministrica

Vesna Škare Ožbolt, v. r.

 
  LINK NA NASLOVNU STRANICU POSLOVNOG FORUMA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge - Ponuda za poduzetnike
CMS Vam omogućava da pružite brzu i detaljnu informaciju o Vašem poduzeću ili obrtu i o svim proizvodima i uslugama.
Obračate se novim potencijalnim kupcima i kvalitetnije komunicirate s postojećim, povećavate bazu dobavljača, dobivate pristup tržištima i segmentima koji su Vam dosad bili nedostupni - ukratko, poboljšavate svoje poslovanje i otvarate nove poslovne prigode za Vaše poduzeće ili obrt. U usporedbi s drugim medijima, Internet Vam omogućava brže i kvalitetnije oglašavanje uz znatno manje troškove.
Zašto tisuće potencijanih kupaca ili klijenata prepuštati konkurenciji!?

Naručite i koristite CMS - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu! - Predstavite svoje proizvode i usluge!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA  

Poslovni forum d.o.o. sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala www.poslovniforum.hr koristite na vlastitu odgovornost i Poslovni forum d.o.o. ne može se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem bilo kojeg sadržaja. Zabranjeno je kopiranje sadržaja na druge web stranice, ali možete postaviti link prema ovim stranicama na svoje web stranice.


Web imenik - Poslovni linkovi: Istraživanje i analiza tržišta - Poslovni izvještaji i pregledi - Internet marketing - Izrada web stranica - Izrada CMS stranica - Hosting i zakup domena - Imenici i baze podataka - Poslovni ugovori - Poslovni planovi za kredite - Poslovne usluge i ponude - Trgovačko posredovanje - Poslovna psihologija - Poslovni programi - Oglasi - Korisni linkovi - Besplatno za poduzetnike - Poslovni forum - Primjeri ugovora - CMS izrada web stranica - Izrada poslovnih stranica - Web Express - Poslovne novine - Poslovni vjesnik - Programi - Trgovina - Berlin - London - Software - Avon


POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga