|
|
|
|
820
Na temelju članka 35. stavka 2. Zakona o hrani
(»Narodne novine« broj 117/03, 130/03, 48/04) ministar poljoprivrede, šumarstva
i vodnoga gospodarstva, donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom uređuju opći zahtjevi
kakvoće za piva i piva s dodacima koja se stavljaju na tržište, a odnose se na:
–
kategorizaciju i nazivlje;
–
senzorska svojstva i sastav;
–
vrstu i količinu sirovina, dodataka i drugih tvari koji se koriste u
proizvodnji;
–
tehnološke postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i preradi;
–
dodatne ili specifične zahtjeve deklariranja ili označavanja.
Članak 2.
U smislu ovoga Pravilnika značenje pojmova je
sljedeće:
1. »pivo« – proizvod dobiven vrenjem pivske sladovine upotrebom čistih kultura pivskih kvasaca, a samo
iznimno samovrenjem ili uporabom mješovitih mikrobnih
kultura;
2. »pivo s dodacima« – mješavina piva s voćnim poluprerađevinama, voćnim sokovima, prirodnim aromama,
alkoholnim i osvježavajućim bezalkoholnim pićima i vitaminima;
3. »pivska sladovina«
– poluproizvod dobiven toplinskom i enzimskom razgradnjom pivovarskih
sirovina koja sadrži ekstrakt za fermentaciju;
4. »ekstrakt u osnovnoj sladovini«
– udio suhe tvari u sladovini prije fermentacije,
dobiven toplinskom i enzimskom razgradnjom pivovarskih
sirovina;
5. »mikrobne kulture« – podrazumijevaju čiste
kulture kvasca Saccharomyces
cerevisiae i mješovite mikrobne kulture kvasaca i
odabranih sojeva bakterija mliječno-kiselog vrenja;
6. »EBC jedinica« – European
Brewing Convention Unit – međunarodna jedinica boje
za pivo koja je izražena kao apsorpcija koja se množi s koeficijentom 25.
Članak 3.
Za
proizvodnju piva mogu se koristiti sljedeće sirovine:
1.
ječmeni i pšenični slad;
2.
neslađene žitarice i proizvodi od žitarica;
3.
karamelni slad i drugi sladovi za bojenje;
4.
prženi ječam i pšenica;
5.
prženi ječmeni i pšenični slad;
6.
šećer i ostali saharidi, šećerni i škrobni sirupi;
7.
hmelj i proizvodi od hmelja;
8.
voda;
9.
mikrobne kulture;
10.
prehrambeni aditivi.
Članak 4.
Voda koja se koristi u proizvodnji piva mora
odgovarati tehnološkim zahtjevima za određeni tip piva i odredbama posebnog
propisa o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
U proizvodnji piva i piva s dodacima dopuštena
je uporaba aditiva i pomoćnih sredstava sukladno odredbama propisa o
prehrambenim aditivima koji se mogu nalaziti u hrani.
Za proizvodnju pivske sladovine
kao osnovna sirovina koristi se ječmeni ili pšenični slad, koji se može
djelomično nadomjestiti s drugim žitaricama ili proizvodima od žitarica,
šećerom i ostalim saharidima te šećernim i škrobnim
sirupima, pod uvjetom da je jodna reakcija na škrob u pivu negativna.
Za alkoholno vrenje piva se mora upotrebljavati
samo čista kultura pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za posebne vrste piva smiju se za alkoholno
vrenje koristiti mješovite mikrobne kulture.
II. DEKLARIRANJE ILI
OZNAČAVANJE PROIZVODA
Članak 5.
Na deklariranje ili označavanje piva i piva s
dodacima primjenjuju se odredbe pravilnika kojim se propisuje opće deklariranje
ili označavanje hrane kao i odredbe ovoga Pravilnika o njihovom deklariranju.
Na deklaraciju piva iz članka 7. ovoga
Pravilnika nije obavezno navoditi popis sastojaka, ukoliko se u proizvodnji
koriste sirovine navedene u članku 3. ovoga Pravilnika.
Ako se u proizvodnji piva koristi manje od 50%
ječmenog slada, potrebno je na deklaraciji označiti udio zamjenskih sirovina.
U slučaju navođenja hranjivih tvari na
deklaraciji piva iz članka 7. ovoga Pravilnika, primjenjuju se odredbe
pravilnika kojim se propisuje navođenje hranjivih vrijednosti hrane.
Članak 6.
Pivo
se prema sadržaju određenih sastojaka razvrstava i na deklaraciji označava kao:
1.
»lako pivo (light, lite)« – proizvedeno od sladovine s manje od 10% (m/m) ekstrakta;
2.
»pivo« – proizvedeno od sladovine s 10 – 12% (m/m) ekstrakta;
3.
»specijalno pivo« – proizvedeno od sladovine od 12 do
14% (m/m) ekstrakta;
4.
»jako pivo« – proizvedeno od sladovine s najmanje 14%
(m/m) ekstrakta;
5.
»bezalkoholno pivo« – koje sadrži najviše 0,5% vol. alkohola;
6.
»pšenično pivo« – proizvedeno iz najmanje 30% (m/m) pšeničnog slada;
7.
»pivo proizvedeno s mješovitom mikrobnom kulturom«;
8.
»pivo s niskim sadržajem ugljikohidrata« – koje sadrži najviše 7,5 g/L
ugljikohidrata;
9.
»mutno i/ili nefiltrirano pivo«.
Članak 7.
Ovisno o intenzitetu boje, pivo iz članka 6.
ovoga Pravilnika može biti svijetlo ili tamno te na deklaraciji mora sadržavati
i navod:
–
»svijetlo pivo« – ako je intenzitet boje do 15 EBC jedinica;
–
»tamno i/ili crveno« – ako je intenzitet boje od 16 do 40 EBC jedinica;
–
»crno pivo« – ako je intenzitet boje iznad 40 EBC jedinica.
Članak 8.
Ovisno
o vrsti glavnog vrenja tipovi piva mogu se označavati kao:
–
»ale« ili »alt bier« za
pivo gornjeg vrenja;
–
»lager« za pivo donjeg vrenja;
–
samovrenje.
Članak 9.
Najveća dopuštena odstupanja od deklarirane
vrijednosti za vol. % alkohola i % ekstrakta u gotovom proizvodu navedena su u
tablici 1. iz Priloga 1. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni
dio.
III. STAVLJANJE
PROIZVODA NA TRŽIŠTE
Članak 10.
Pivo iz članka 6. ovoga Pravilnika, kada se
stavlja na tržište, mora ispunjavati sljedeće uvjete:
– da je bistro i bez taloga, osim proizvoda iz
članka 11. ovoga Pravilnika;
– da je odgovarajuće boje ovisno o vrsti piva,
tipične arome i okusa;
– da sadrži najmanje 3 g/l ugljik (IV) oksida;
– da sadržaj alkohola odgovara deklariranoj
vrijednosti;
– da ima pH vrijednost od 4,0 do 4,8;
– da je jodna reakcija na škrob negativna;
– da je količina sumpor-dioksida sukladna
odredbama propisa o prehrambenim aditivima koji se mogu nalaziti u hrani;
– da ima primjerenu pjenu ovisno o vrsti piva.
Članak 11.
Dopušteno je stavljati na tržište pivo koje može
biti mutno i s talogom, ako je mutnoća posljedica
posebnih tehnoloških postupaka. Takvo pivo mora na deklaraciji sadržavati navod
»mutno pivo«.
Dopušteno je stavljati na tržište nefiltrirano
pivo koje na deklaraciji mora sadržavati navod »nefiltrirano pivo«.
Članak 12.
Pivo se stavlja na tržište u ambalaži koja ne
otpušta štetne tvari, koja ne utječe na proizvod, i koja ga štiti od vanjskih
utjecaja.
Pivo se skladišti u uvjetima koji čuvaju njegovu
kakvoću do navedenoga roka uporabe. Pivo ne smije biti izloženo sunčevim i
ultraljubičastim zrakama i neposrednom izvoru toplinske energije.
Članak 13.
Pivo se na tržište može stavljati kao točeno
pivo, koje na prodajnom mjestu mora biti označeno najmanje nazivom piva i
nazivom proizvođača.
Za točenje piva mogu se koristiti sljedeći
potisni plinovi: ugljik-dioksid, dušik ili mješavina obaju plinova.
Zabranjeno je stavljati na tržište pivo, koje se
sakupi kao ostatak pri točenju piva.
Pivo iz drvenih bačvi ili metalnih posuda mora
se točiti samo pomoću aparata za točenje.
Aparati za točenje piva ne smiju se
upotrebljavati za točenje drugih pića.
Dio uređaja za točenje piva u kojima pivo dolazi
u dodir sa zrakom korisnik uređaja treba prati svaki dan nakon uporabe.
Članak 14.
Pivo i pivo s dodacima, kada se stavlja na
tržište, mora imati proizvođačku dokumentaciju koja sadrži:
– podatke iz deklaracije sukladno pravilniku
kojim se propisuje opće deklariranje ili označavanje hrane, uključujući popis
sastojaka i količinu određenih sastojaka ili kategorije sastojaka;
– opis tehnološkog postupka proizvodnje;
– vrstu i količinu upotrebljenih
pivovarskih sirovina i drugih sastojaka;
– udjel ekstrakta u osnovnoj sirovini;
– vrstu ambalaže za pakiranje;
– posljednje analitičko izvješće ovlaštene
institucije o ispitivanju zdravstvene ispravnosti uključujući,
fizikalno-kemijska svojstva i senzorske analize.
Proizvođačka dokumentacija, u slučaju zahtjeva,
mora se dati na uvid nadležnom inspektoru. Podaci iz deklaracije navedeni u
proizvođačkoj dokumentaciji moraju se dati na uvid potrošaču u slučaju njegovog
zahtjeva.
Članak 15.
Za utvrđivanje sukladnosti piva i piva s
dodacima s propisanim općim zahtjevima kakvoće u svrhu službene kontrole
koriste se metode iz tablice 2. Priloga 1. ovoga Pravilnika.
Za provjeru iz stavka 1. ovoga članka mogu se
koristiti i druge validirane metode, ali u slučaju
spora odlučujući su rezultati analiza koji su dobiveni sa metodama iz ovog
Pravilnika.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE
ODREDBE
Članak 16.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju
važiti odredbe Pravilnika o temeljnim zahtjevima za pivo i pivu slične
proizvode (»Narodne novine«, br. 6/98).
Članak 17.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
011-02/05-01/12
Urbroj: 525-1-05-1
Zagreb,
24. ožujka 2005.
Ministar
Petar Čobanković,
v. r.
PRILOG 1.
Tablica 1.– Najveća dopuštena odstupanja od
deklarirane vrijednosti za vol. % alkohola i % ekstrakta u gotovom proizvodu
Deklarirana vrijednost |
Najveće dopušteno odstupanje od
deklarirane vrijednosti |
a)
Alkohol u % vol: |
|
do 0,5 |
+ 0,1 |
do 5 |
+ 0,5 |
iznad 5 |
+ 1,0 |
b)
Ekstrakt u %: |
|
do 12 |
+ 0,2 |
preko 12 |
+ 0,5 |
Tablica
2.– Prikaz fizikalno-kemijskih metoda koje se koriste za određivanje kakvoće piva
Parametar kakvoće |
Vrsta metode |
ekstrakt u sladovini
i sadržaj alkohola |
automatski analizator destilacijska |
boja |
spektrofotometrična |
mutnoća |
optička |
ugljik dioksid |
manometrijska |
reakcija na škrob |
vizualna |
pH vrijednost |
pH metar |
sumpor dioksid |
destilacijska |
energijska vrijednost |
automatski analizator |
trajnost pjene |
NIBEM aparat |
senzorske metode |
bodovanje |
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |