239
Na
temelju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne
novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), ministar poljoprivrede, šumarstva i
vodnoga gospodarstva donosi
I.
1) Radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku
klasične svinjske kuge zabranjuje se ulazak u Republiku Hrvatsku
sljedećih pošiljaka:
a) živih domaćih i divljih svinja;
b) sjemena domaćih i divljih svinja;
c) embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d) svježeg mesa domaćih i
divljih svinja;
e) proizvoda od mesa domaćih
i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen
virus klasične svinjske kuge;
f) proizvoda životinjskog
podrijetla (od svinja) namijenjenih za poljoprivrednu, industrijsku i drugu
uporabu koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus
klasične svinjske kuge;
g) proizvoda životinjskog
podrijetla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj)
uporabi koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus
klasične svinjske kuge;
h) patološki materijal i
biološki proizvodi (od svinja) koji nisu bili obrađeni na način da je sa
sigurnošću uništen virus klasične svinjske kuge.
2) Navedena zabrana odnosi se
i na pošiljke domaćih i divljih svinja koje potječu iz drugih država ako se
prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske provoze preko država ili dijelova
teritorija država koji ne udovoljavaju odredbama iz točke II. ove Naredbe.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne odnosi se
na države ili dijelove teritorija država u kojima klasična svinjska kuga nije
potvrđena u posljednjih 12 mjeseci, u kojima je cijepljenje protiv klasične
svinjske kuge službeno zabranjeno najmanje 12 mjeseci te svinje nisu cijepljene
u posljednjih 12 mjeseci.
III.
Zabrana navedena u točki I.
ove Naredbe primjenjuje se na pošiljke podrijetlom iz dijelova teritorija država
navedenih u Prilogu I, koji je sastavni dio ove Naredbe.
IV.
Zabrana navedena u točki I.
ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) sirove kože ukoliko su
bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom
na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane
kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10 sati;
– soljene morskom soli uz
dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože bile
skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
– sušene 42 dana na
temperaturi od 20°C;
s tim da način
obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
b) kemijski potpuno obrađeni
proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža, kuhane čekinje, i slično;
c) toplinski obrađena tehnička
mast i želatina gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u središtu
proizvoda od najmanje 70°C;
d) crijeva ukoliko su bila
obrađena na jedan od sljedećih načina;
- soljena s NaCl kroz 30
dana;
- bijeljena;
- sušena nakon struganja
s tim da način
obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
e) trofeji divljih životinja
kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su otklonjena sva tkiva osim kosti,
papaka, pandži ili zubi i koji su bili dezinficirani sredstvom odobrenim od
nadležnog tijela države izvoznice, naročito upotrebom peroksida kod trofeja
koji sadrže kosti.
V.
Uz pošiljke navedene u točki
III. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz sljedećih pošiljaka,
ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u državama,
navedenim u Prilogu I, koji je sastavni dio ove Naredbe:
– hermetički zatvorenih
toplinski obrađenih konzervi od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile
podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih konzervi.
VI.
Uz pošiljke navedene u točki
III. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz sljedećih pošiljaka,
ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u državama,
navedenim u Prilogu II, koji je sastavni dio ove Naredbe:
– hermetički zatvorenih
toplinski obrađenih konzervi od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile
podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih konzervi;
–
proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu
postignuta temperatura od minimalno 80°C.
VII.
Uz pošiljke
navedene u točki III. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz
sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i
zaklanih u državama, navedenim u Prilogu III, koji je sastavni dio ove Naredbe:
–
hermetički zatvorenih toplinski obrađenih konzervi od mesa, koje su tijekom
proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih
konzervi;
–
proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu
postignuta temperatura od minimalno 70°C;
– termički
neobrađenih šunki težine od najmanje 5,5 kg koje su podvrgnute prirodnoj
fermentaciji i zrenju najmanje 9 mjeseci i u kojima je:
–
aktivnost vode < 0,93 i
– pH
vrijednosti < 6,0.
VIII.
Ova
Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
IX.
Danom
stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u
Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske domaćih i
divljih svinja i njihovih proizvoda radi sprječavanja unošenja klasične
svinjske kuge (»Narodne novine« br. 116/04.).
Klasa:
322-01/05-01/1
Urbroj: 525-01-05-1
Zagreb, 17. siječnja 2005.
Ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva
Petar Čobanković, v.
r.
Prilog I.
– Češka – regije: Breclav, Kromeriz, Vyskov, Hodonin,
Uherske Hradiste, Zlin, Znojmo i Prerov,
– Francuska – područje Bas-Rhine,
– Italija – regija Sardinija,
– Luksemburg,
– Njemačka – regija Rheinland-Pfalz,
– Slovačka Republika – regije: Banska Bystrica,
Banovce nad Bebravou, Hlohovec, Ilava, Komarno, Krupina, Lucenec, Levice,
Nitra, Nove Mesto nad Vahom, Nove Zamky, Partizanske, Prievidza, Rimavska
Sobota, Topolžčany, Zarnovica, Ziar nad Hronom i Zvolen.
Prilog
II.
– Bahrain,
– Bocvana,
– Kina,
– Kolumbija,
– Etiopija,
– Hong Kong,
– Izrael,
– Indija,
– Island,
– Kenija,
– Maroko,
– Madagaskar,
– Makedonija,
– Mauricijus,
– Namibija,
– Singapur,
– Svaziland,
– Tajland,
– Tunis,
– Urugvaj,
– Zimbabve.
Prilog III.
– Argentina,
– Brazil,
– Bjelorusija,
– Paragvaj,
– Rusija,
– Južnoafrička Republika.
Prilog
IV.
– Bugarska,
– Srbija i Crna Gora,
– Meksiko,
– Rumunjska.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |